Eljárás folyt az allergiás rohamot kapott nő ügyében - egy séf és orvosok is megszólaltak az eset kapcsán

Amy egy magyar étteremben kapott allergiás rohamot. Kiderült, az ügyben eljárás is indult. Azt továbbra sem tudni, a brit nő melyik étteremben lett rosszul.

Három évvel ezelőtt Amy May Shead brit televíziós producer súlyos anafilaxiás sokkot kapott egy budapesti étteremben. A történtekről a nő szülei számoltak be az iTV televízióban, mivel lányuk azóta nem tud beszélni, és egy kerekesszékhez van kötve. Kedden mi is beszámoltunk az esetről, amiről most újabb részletek derültek ki. Azt azonban továbbra sem tudni, melyik budapesti étteremben evett Amy a barátaival.

Kiderült, hogy Amy amikor rosszul lett a neki felszolgált csirkés ételtől, két injekciót is beadott magának. Mivel állapota romlott, a Péterfy Sándor utcai kórházba szállították. A Blikk megkereste a kórházat, ahol elmondtáknagyon hamar kiértek a mentők a helyszínre, újraélesztették a hölgyet, de a kórházba már tág pupillákkal és kapkodó légzéssel érkezett.

Rácz Edit osztályvezető főorvos elmondta, hogy Amy az első tünetek jelentkezésekor injekciót adott be magának, mégis kialakult a gége­ödémája, ami az agykárosodást okozó oxigénhiányhoz vezetett. Az orvosok légcsőmetszést végeztek, antibiotikumot adtak a a brit nőnek. Amy-t néhány hét után hazaszállították, szülei később rendszeresen beszámoltak és még fotót is küldtek, hol tart lányuk rehabilitációja.

A szülők ügyvédekkel nézték meg, mit tehetnek az étterem ellen, de arra jutottak, hogy nem volt felelősségbiztosítása a helynek, úgyhogy semmit. Mint mondták, Magyarországon nem kötelező ilyet kötni. Az Index mindenesetre megkereste a rendőrséget. Kiderült, hogy az ügyben foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűntett miatt indítottak eljárást ismeretlen tettes ellen, de miután nem volt megállapítható annak kiléte, megszüntették a nyomozást.

Az Amyvel történtek kapcsán orvosok, és egy vendéglő séfje is megszólalt. A séf azt mondta, ha ma valaki tudja magáról, hogy ilyen veszélyes allergiás reakciót válthat ki nála a mogyoró, annak ő semmilyen ételt nem ajánlana. Másrészről pedig megjegyezte"aki tudja magáról, hogy ennyire allergiás a mogyoróra, az jobb, ha nem eszik étteremben". A mogyoró apró maradványait ugyanis nem lehet kiszúrni az ételekben. Rónai Zoltán allergológus is hasonlóan vélekedett a témában: "A súlyos ételallergiások ezt nem kockáztatják meg". Zacher Gábor toxikológus a Blikknek elmondta, hogy az anafilaxiás sokkhoz elég egészen minimális adag is, például, ha az edényben korábban földimogyoró volt, vagy valaki kinyitott a közelben egy zacskónyi mogyorót.

...ezek is érdekelhetnek?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép Amy May Trust

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...