A kávézással úgy vagyok, mint Gombóc Artúr a csokikkal: a létező összes fajtáját szeretem. Szívesen kalandozok a specialty kávék világában, de ugyanilyen lelkesedéssel hajtok le egy olasz pörkölésű eszpresszót is. Éppen ezért nem is volt kérdés, hogy a már megszokott kávékészítési módszerek mellett újakat is kipróbáljak.
V60
Egyszerű filterkávékészítő-eszköz, amibe csak egy papírfiltert kell beletennünk, ezt megnedvesíteni, majd jöhet a kávéőrlemény és körkörös mozdulatokkal rálocsolva a megfelelő hőmérsékletű és mennyiségű forró víz. A kávé a csepegtetés módszerével készül el, így több lesz benne a koffeint, mint egy klasszikus eszpresszóban. Személyes kedvenceim a japán HARIO által gyártott porcelán V60 Dripperek.
Aeropress
Utazáshoz ideális kávékészítési módszer, és valljuk be, a nyári barangolások alkalmával nem mindig adott a minőségi kávékínálat – nagyban függ ez persze attól, hogy hová megyünk. Csupa műanyagból áll a szett, így a szállítása is egyszerű, és a kávén kívül tényleg csak egy kis forró vízre lesz hozzá szükségünk. Ráadásul kitűnően kísérletezhetünk is vele, mert a kávé mennyiségétől és a víz hőfokától függően különböző ízű és intenzitású feketéket készíthetünk.
Frenchpress
Elárulok egy titkot: imádjuk. És azt is elmondom, hogy miért: mert ebben bizony nem csak kávét, hanem akár tejhabot is készítek. A dán BODUM cég frenchpresseszközei valóságos mini műalkotások, műanyag, illetve ezüst- és rézszínű darabjaiért is rajongok. Könnyen azt gondolhatnánk erről a kávékészítési módszerről, hogy francia találmány, de meglepő módon olasz. Jó eséllyel a frenchpressel már te is többször találkoztál, hiszen ez a legegyszerűbben beszerezhető filterkávékészítő-eszköz.
Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?
Erre biztosan számíthatsz most a Lovin, ha kirobogsz a Food Truck Show-ra - VIDEÓ