Ha sok tojást eszel, és szeretnéd felhasználni minden részét, van egy jó hírünk: a tojáshéj nemcsak tökéletes műtrágya, de a turmixgéped pengéit is tudod vele élesíteni. Ez az infó valószínűleg örömteli mindenkinek, aki gyakran iszik turmixot, vagy készít krémlevest (esetleg iszik tört jeges koktélokat), hiszen a gép pengéi a gyakori használat során elkophatnak, és nehéz turmixpenge-élesítő szakembert találni.
De hogy érdemes nekiállni a műveletnek?
Először is, tedd a tojáshéjat egy zacskóba, azt pedig a mélyhűtőbe – ez segít megelőzni, hogy a ráragadt tojás vagy egyéb szerves anyag időközben esetlegesen megromoljon. Ha a tojáshéjak megfelelően megfagytak, tedd bele őket a turmixgépbe, és önts rá annyi vizet, hogy elfedje őket. Turmixold nagy sebességen, egészen addig, amíg a tojáshéj teljesen szét nem porlad (ez nagyjából egy percnyi munka lesz, géptől függően). A tojáspép mehet a lefolyóba nyugodtan, nem fogja eldugítani azt.
Ezután már csak a hagyományos tisztítás van hátra. Nem érdemes a műveletet túl sokszor megismételni, de ha úgy érzed, hogy kopnak a pengék, mindig bevetheted ezt az olcsó, de hatékony trükköt!
További konyhai trükkös cikkeket itt találsz: