Élelmiszerek, melyek olcsóbbak lettek az elmúlt hónapban

Ritkán adhatunk hírt az utóbbi időben arról, hogy valamilyen élelmiszer ára stagnált, arról pedig pláne nem, hogy csökkent. Pedig akadnak ilyenek is.

Decemberben nem volt nagyobb az éves szintre számított infláció az élelmiszerek esetében, mint novemberben, a drágulás az előző év azonos időszakához képest mindkét hónapban kerekítve 49 százalék volt az agrarszektor.hu elemzése szerint. Stagnálás csak kevés termékre volt jellemző, azonban akadt néhány élelmiszer, melyek ára csökkent.

Élelmiszerek, melyek olcsóbbak lettek az elmúlt hónapban

Ezen termékek közé sorolható a narancs, a fehérrépa, a paprika és a sárgarépa. Utóbbi kettő 7-6 százalékkal lett olcsóbb, a fehérrépa 23, a narancs pedig 27 százalékkal kerül kevesebbe.

Az átlagos drágulást a trappista sajt vezeti, ennek az ára egyetlen hónap alatt 18,7 százalékkal ment fel. Az azonban jól látszik, hogy a december a tejtermékeknél hozott erős inflációt. A 2,8-as UHT tejjel nem érdemes különösebben foglalkozni, mert szinte soha nem látni a boltokban, kérdés, hogy ezen a kormány új rendelete – miszerint, a kereskedők kétszer többet kell hogy tartsanak az árstop alá eső termékekből – tud-e változtatni.

A lap felmérése szerint az 1,5-ös UHT tej december végén átlagosan 380 forintba, a 2,8-as ESL tej 433 forintba, az 1,5-ös ESL tej pedig 395 forintba került. Emellett a 20 százalékos zsírtartalmú tejföl 12 százalékkal került többe, de a joghurt, a túró és a 1,5 százalékos tej ára is 10 százalékkal nőtt. 

Forrásunk volt.


Még több friss hír itt vár:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...