Ennyire komoly dráguláson mentek keresztül az élelmiszerek

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból kiderült, hogy bizonyos élelmiszerek közel harmadával többe kerülnek jelenleg, mint egy évvel ezelőtt, de egyéb fogyasztási cikkek esetében is jelentős drágulás történt ez idő alatt.

Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 9,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit – olvasható a KSH közleményében. A portfolio.hu cikke szerint a márciusi 8,5 százalékot áprilisban újabb egy százalékkal meghaladó infláció még a szakértőket is meglepte. Hasonló áremelkedésre több mint két évtizede, 2001 nyara óta nem volt példa Magyarországon.

Komoly dráguláson mentek keresztül az élelmiszerek

A margarin és a kenyér ára nőtt a legjobban

A legnagyobb, átlagosan 15,6 százalékos emelkedés az élelmiszerek esetében következett be. A margarinért 38, a kenyérért és a baromfihúsért 29,5, a sajtért 28,9, a tojásért 26,7 százalékkal kellett többet fizetnünk az elmúlt hónapban, mint 2021 tavaszán. A tejtermékek ára 22,5, a péksüteményeké 20, a szezonális zöldségeké és gyümölcsöké pedig 17,4 százalékkal ugrott meg.

Az elmúlt 1 hónapban is nőttek az árak

A fogyasztói árak átlagosan 1,6%-kal nőttek. Az élelmiszerek 3,4%-kal drágultak, a főcsoporton belül a dió, mák, mogyoró csoportját leszámítva minden termékkör ára magasabb lett: a tojásé 14,7, a sertéshúsé 9,8, a baromfihúsé 8,3, a párizsi, kolbászé 6,2, a sajté 5,9, a margariné 4,3, a tejtermékeké 3,6%-kal.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...