Ennyire komoly dráguláson mentek keresztül az élelmiszerek

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból kiderült, hogy bizonyos élelmiszerek közel harmadával többe kerülnek jelenleg, mint egy évvel ezelőtt, de egyéb fogyasztási cikkek esetében is jelentős drágulás történt ez idő alatt.

Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 9,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit – olvasható a KSH közleményében. A portfolio.hu cikke szerint a márciusi 8,5 százalékot áprilisban újabb egy százalékkal meghaladó infláció még a szakértőket is meglepte. Hasonló áremelkedésre több mint két évtizede, 2001 nyara óta nem volt példa Magyarországon.

Komoly dráguláson mentek keresztül az élelmiszerek

A margarin és a kenyér ára nőtt a legjobban

A legnagyobb, átlagosan 15,6 százalékos emelkedés az élelmiszerek esetében következett be. A margarinért 38, a kenyérért és a baromfihúsért 29,5, a sajtért 28,9, a tojásért 26,7 százalékkal kellett többet fizetnünk az elmúlt hónapban, mint 2021 tavaszán. A tejtermékek ára 22,5, a péksüteményeké 20, a szezonális zöldségeké és gyümölcsöké pedig 17,4 százalékkal ugrott meg.

Az elmúlt 1 hónapban is nőttek az árak

A fogyasztói árak átlagosan 1,6%-kal nőttek. Az élelmiszerek 3,4%-kal drágultak, a főcsoporton belül a dió, mák, mogyoró csoportját leszámítva minden termékkör ára magasabb lett: a tojásé 14,7, a sertéshúsé 9,8, a baromfihúsé 8,3, a párizsi, kolbászé 6,2, a sajté 5,9, a margariné 4,3, a tejtermékeké 3,6%-kal.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...