A Healthline-nak nyilatkozó dietetikus, Sharon Palmer elárulta, hogy a növényi összetevőkkel fokozhatjuk a szív- és érendszeri betegségének kialakulásának kockázatát. Ez azért lehet, mert a növényi alapú élelmiszerek telítetlen zsírokat, rostokat, és fitokemikáliákat tartalmaznak. A szakértő szerint a sok alapanyagcsoport közül a legjobbak:
- a szójafélék (például tofu),
- a hüvelyesek (lencse, bab, borsó),
- és a magvak és diófélék (például kesudió, mandula, chiamag).
A hüvelyesek bővelkednek olyan vitaminokban, melyek védik a szivet, és gazdagok ásványi anyagokban, melyek csökkentik a koleszterin- és vércukorszintet és a krónikus gyulladásokat, továbbá magas rosttartalmuknak köszönhetően fokozzák a bélflóra működését, mely szintén jó hatással van a szívre.
A diófélék és a magvak tartalmaznak telítetlen zsírokat is, amelyek bizonyítottan csökkentik a koleszterinszintet.
Még több cikk a zöldségek jótékony hatásáról: