Az élelmiszerdrágulásra is megoldás a krisnás főkertész 12 tippje

Az egyre jobban szorongató élelmiszerdrágulás árnyékában minden okos tipp és tanács nagy segítség lehet. Most Bálamódaka Dász, a Krisna-völgy főkertésze osztotta meg gondolatait a témával kapcsolatban.

Már mindannyian érezzük az élelmiszerdrágulás hatásait, és próbálunk különböző módokon harcolni ezek ellen. A spórolás, okosabb költés bizony szerves része lesz az elkövetkezendő időszaknak, azonban nem csak ezekkel a módszerekkel vehetjük fel a harcot az élelmiszerdrágulás ellen. A somogyvámosi Krisna-völgy főkertésze, Bálamódaka Dász szerint például az önellátás is megoldást nyújthat a problémára.

Az élelmiszerdrágulásra is megoldás a krisnás főkertész 12 tippje

A Krisna-völgyben igen nagy hangsúlyt kap az önellátás, a természetközeliség és a saját zöldségek és gyümölcsök, illetve egyéb termények megtermelése. Természetesen ez nem mindenki számára lehetséges, a városlakók és a kis lakásokban élők nem tudnak az összes ilyen lehetőséggel élni, azonban számukra is akadhat néhány olyan tanács Antal Balázs, egyházi nevén Bálamódaka Dász, a Krisna-völgy főkertészének tanácsai között, amelyek egy kis segítséget nyújthatnak a dráguló élelmiszerekkel szemben.

A jó hír azonban az, hogy még mindig minden adott az önellátáshoz, ráadásul a lokális ellátás egészségesebb. Valahol újra meg kell találni az egyensúlyt. Soha nem késő újra, vagy más esetben először, belefogni. A legfontosabb, hogy kicsiben kell kezdeni, és fokozatosan felépíteni. Itt is igaz, hogy inkább kicsiben jól csinálni, mint nagyban rosszul.

– mondta el a HelloVidéknek adott interjújában a főkertész.

A konkrét tippek pedig a következők:

  • a kezdéshez mérjük fel az egyszerűbb és a bonyolultabb zöldségeket (a paradicsom igénytelenebb, mint a paprika)
  • kezdjünk nyári idényzöldségekkel, mint paprika, paradicsom, stb.
  • érdemes a tökkel, cukkinival, rukkolával, salátával, krumplival, hagymafélékkel kezdeni
  • vegyük figyelembe, hogy a sárgarépa nagyon érzékeny a jó minőségű talajra (lassan kel, és a gyomok is megelőzhetik)
  • kezdjünk el palántázni
  • ha van esetleg fóliánk, akkor jöhetnek a káposztafélék, és ezek közül a bordás kel és a leveles sokkal könnyebben termeszthető, mint a hagyományos káposzta
  • akinek fóliája van, egész évben tud termeszteni zöldséget
  • komposztáljunk (így a zöldségek majdnem kétszer annyit vagy tovább teremnek)
  • alkalmazzunk permakultúrát
  • ha a lakásban a balkonon, erkélyen kezdünk kertészkedni, figyeljünk oda fokozottan a talaj előállítására
  • használjunk magaságyást: a megfelelően lerakott rétegekkel akár teljesen gyommentes is lehet az ágyásunk
  • ismerjük meg a közösségi kerteket, hiszen az önellátás nem egyéni szerepvállalás, hanem közösségi feladat: több gazda esetén nagyobb a siker aránya

Még több spórolós tipp és tanács:

Legújabb receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Egyszerű sajttekercs

A vendégségek koronázatlan királynője a hidegtál. Mindenféle húskészítményt, sajtokat és kencéket szervírozhatunk egy tálcán. A sajttekercs egy keveréke ezeknek, hiszen sajt, sonka, ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!