Az élelmiszerdrágulásra is megoldás a krisnás főkertész 12 tippje

Az egyre jobban szorongató élelmiszerdrágulás árnyékában minden okos tipp és tanács nagy segítség lehet. Most Bálamódaka Dász, a Krisna-völgy főkertésze osztotta meg gondolatait a témával kapcsolatban.

Már mindannyian érezzük az élelmiszerdrágulás hatásait, és próbálunk különböző módokon harcolni ezek ellen. A spórolás, okosabb költés bizony szerves része lesz az elkövetkezendő időszaknak, azonban nem csak ezekkel a módszerekkel vehetjük fel a harcot az élelmiszerdrágulás ellen. A somogyvámosi Krisna-völgy főkertésze, Bálamódaka Dász szerint például az önellátás is megoldást nyújthat a problémára.

Az élelmiszerdrágulásra is megoldás a krisnás főkertész 12 tippje

A Krisna-völgyben igen nagy hangsúlyt kap az önellátás, a természetközeliség és a saját zöldségek és gyümölcsök, illetve egyéb termények megtermelése. Természetesen ez nem mindenki számára lehetséges, a városlakók és a kis lakásokban élők nem tudnak az összes ilyen lehetőséggel élni, azonban számukra is akadhat néhány olyan tanács Antal Balázs, egyházi nevén Bálamódaka Dász, a Krisna-völgy főkertészének tanácsai között, amelyek egy kis segítséget nyújthatnak a dráguló élelmiszerekkel szemben.

A jó hír azonban az, hogy még mindig minden adott az önellátáshoz, ráadásul a lokális ellátás egészségesebb. Valahol újra meg kell találni az egyensúlyt. Soha nem késő újra, vagy más esetben először, belefogni. A legfontosabb, hogy kicsiben kell kezdeni, és fokozatosan felépíteni. Itt is igaz, hogy inkább kicsiben jól csinálni, mint nagyban rosszul.

– mondta el a HelloVidéknek adott interjújában a főkertész.

A konkrét tippek pedig a következők:

  • a kezdéshez mérjük fel az egyszerűbb és a bonyolultabb zöldségeket (a paradicsom igénytelenebb, mint a paprika)
  • kezdjünk nyári idényzöldségekkel, mint paprika, paradicsom, stb.
  • érdemes a tökkel, cukkinival, rukkolával, salátával, krumplival, hagymafélékkel kezdeni
  • vegyük figyelembe, hogy a sárgarépa nagyon érzékeny a jó minőségű talajra (lassan kel, és a gyomok is megelőzhetik)
  • kezdjünk el palántázni
  • ha van esetleg fóliánk, akkor jöhetnek a káposztafélék, és ezek közül a bordás kel és a leveles sokkal könnyebben termeszthető, mint a hagyományos káposzta
  • akinek fóliája van, egész évben tud termeszteni zöldséget
  • komposztáljunk (így a zöldségek majdnem kétszer annyit vagy tovább teremnek)
  • alkalmazzunk permakultúrát
  • ha a lakásban a balkonon, erkélyen kezdünk kertészkedni, figyeljünk oda fokozottan a talaj előállítására
  • használjunk magaságyást: a megfelelően lerakott rétegekkel akár teljesen gyommentes is lehet az ágyásunk
  • ismerjük meg a közösségi kerteket, hiszen az önellátás nem egyéni szerepvállalás, hanem közösségi feladat: több gazda esetén nagyobb a siker aránya

Még több spórolós tipp és tanács:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...