Az élelmiszerdrágulásra is megoldás a krisnás főkertész 12 tippje

Az egyre jobban szorongató élelmiszerdrágulás árnyékában minden okos tipp és tanács nagy segítség lehet. Most Bálamódaka Dász, a Krisna-völgy főkertésze osztotta meg gondolatait a témával kapcsolatban.

Már mindannyian érezzük az élelmiszerdrágulás hatásait, és próbálunk különböző módokon harcolni ezek ellen. A spórolás, okosabb költés bizony szerves része lesz az elkövetkezendő időszaknak, azonban nem csak ezekkel a módszerekkel vehetjük fel a harcot az élelmiszerdrágulás ellen. A somogyvámosi Krisna-völgy főkertésze, Bálamódaka Dász szerint például az önellátás is megoldást nyújthat a problémára.

Az élelmiszerdrágulásra is megoldás a krisnás főkertész 12 tippje

A Krisna-völgyben igen nagy hangsúlyt kap az önellátás, a természetközeliség és a saját zöldségek és gyümölcsök, illetve egyéb termények megtermelése. Természetesen ez nem mindenki számára lehetséges, a városlakók és a kis lakásokban élők nem tudnak az összes ilyen lehetőséggel élni, azonban számukra is akadhat néhány olyan tanács Antal Balázs, egyházi nevén Bálamódaka Dász, a Krisna-völgy főkertészének tanácsai között, amelyek egy kis segítséget nyújthatnak a dráguló élelmiszerekkel szemben.

A jó hír azonban az, hogy még mindig minden adott az önellátáshoz, ráadásul a lokális ellátás egészségesebb. Valahol újra meg kell találni az egyensúlyt. Soha nem késő újra, vagy más esetben először, belefogni. A legfontosabb, hogy kicsiben kell kezdeni, és fokozatosan felépíteni. Itt is igaz, hogy inkább kicsiben jól csinálni, mint nagyban rosszul.

– mondta el a HelloVidéknek adott interjújában a főkertész.

A konkrét tippek pedig a következők:

  • a kezdéshez mérjük fel az egyszerűbb és a bonyolultabb zöldségeket (a paradicsom igénytelenebb, mint a paprika)
  • kezdjünk nyári idényzöldségekkel, mint paprika, paradicsom, stb.
  • érdemes a tökkel, cukkinival, rukkolával, salátával, krumplival, hagymafélékkel kezdeni
  • vegyük figyelembe, hogy a sárgarépa nagyon érzékeny a jó minőségű talajra (lassan kel, és a gyomok is megelőzhetik)
  • kezdjünk el palántázni
  • ha van esetleg fóliánk, akkor jöhetnek a káposztafélék, és ezek közül a bordás kel és a leveles sokkal könnyebben termeszthető, mint a hagyományos káposzta
  • akinek fóliája van, egész évben tud termeszteni zöldséget
  • komposztáljunk (így a zöldségek majdnem kétszer annyit vagy tovább teremnek)
  • alkalmazzunk permakultúrát
  • ha a lakásban a balkonon, erkélyen kezdünk kertészkedni, figyeljünk oda fokozottan a talaj előállítására
  • használjunk magaságyást: a megfelelően lerakott rétegekkel akár teljesen gyommentes is lehet az ágyásunk
  • ismerjük meg a közösségi kerteket, hiszen az önellátás nem egyéni szerepvállalás, hanem közösségi feladat: több gazda esetén nagyobb a siker aránya

Még több spórolós tipp és tanács:

Címlapról ajánljuk