Az élelmiszerdrágulásra is megoldás a krisnás főkertész 12 tippje

Az egyre jobban szorongató élelmiszerdrágulás árnyékában minden okos tipp és tanács nagy segítség lehet. Most Bálamódaka Dász, a Krisna-völgy főkertésze osztotta meg gondolatait a témával kapcsolatban.

Már mindannyian érezzük az élelmiszerdrágulás hatásait, és próbálunk különböző módokon harcolni ezek ellen. A spórolás, okosabb költés bizony szerves része lesz az elkövetkezendő időszaknak, azonban nem csak ezekkel a módszerekkel vehetjük fel a harcot az élelmiszerdrágulás ellen. A somogyvámosi Krisna-völgy főkertésze, Bálamódaka Dász szerint például az önellátás is megoldást nyújthat a problémára.

Az élelmiszerdrágulásra is megoldás a krisnás főkertész 12 tippje

A Krisna-völgyben igen nagy hangsúlyt kap az önellátás, a természetközeliség és a saját zöldségek és gyümölcsök, illetve egyéb termények megtermelése. Természetesen ez nem mindenki számára lehetséges, a városlakók és a kis lakásokban élők nem tudnak az összes ilyen lehetőséggel élni, azonban számukra is akadhat néhány olyan tanács Antal Balázs, egyházi nevén Bálamódaka Dász, a Krisna-völgy főkertészének tanácsai között, amelyek egy kis segítséget nyújthatnak a dráguló élelmiszerekkel szemben.

A jó hír azonban az, hogy még mindig minden adott az önellátáshoz, ráadásul a lokális ellátás egészségesebb. Valahol újra meg kell találni az egyensúlyt. Soha nem késő újra, vagy más esetben először, belefogni. A legfontosabb, hogy kicsiben kell kezdeni, és fokozatosan felépíteni. Itt is igaz, hogy inkább kicsiben jól csinálni, mint nagyban rosszul.

– mondta el a HelloVidéknek adott interjújában a főkertész.

A konkrét tippek pedig a következők:

  • a kezdéshez mérjük fel az egyszerűbb és a bonyolultabb zöldségeket (a paradicsom igénytelenebb, mint a paprika)
  • kezdjünk nyári idényzöldségekkel, mint paprika, paradicsom, stb.
  • érdemes a tökkel, cukkinival, rukkolával, salátával, krumplival, hagymafélékkel kezdeni
  • vegyük figyelembe, hogy a sárgarépa nagyon érzékeny a jó minőségű talajra (lassan kel, és a gyomok is megelőzhetik)
  • kezdjünk el palántázni
  • ha van esetleg fóliánk, akkor jöhetnek a káposztafélék, és ezek közül a bordás kel és a leveles sokkal könnyebben termeszthető, mint a hagyományos káposzta
  • akinek fóliája van, egész évben tud termeszteni zöldséget
  • komposztáljunk (így a zöldségek majdnem kétszer annyit vagy tovább teremnek)
  • alkalmazzunk permakultúrát
  • ha a lakásban a balkonon, erkélyen kezdünk kertészkedni, figyeljünk oda fokozottan a talaj előállítására
  • használjunk magaságyást: a megfelelően lerakott rétegekkel akár teljesen gyommentes is lehet az ágyásunk
  • ismerjük meg a közösségi kerteket, hiszen az önellátás nem egyéni szerepvállalás, hanem közösségi feladat: több gazda esetén nagyobb a siker aránya

Még több spórolós tipp és tanács:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...