10 élelmiszer, amit lejárat után is nyugodtan megehetsz

Nem a dátumot esszük – hallhatta már sok ember akkor, amikor pár napja lejárt élelmiszerre bukkant a hűtőben. Bár a hús- és tejtermékeknél fontos a szavatossági idő betartása, rengeteg olyan étel van, amelynél nem kell aggódnunk amiatt, hogy rosszul leszünk a fogyasztás után.

Nem, a szavatossági idő nem feltétlen Szentírás, mutatjuk, melyek azok az ételek, amelyek akár a rettegett dátumot követően is fogyaszthatók. A megjelölt szavatossági idő ugyanis jóval inkább tekinthető útmutatásnak, egyfajta jelzése annak, hogy a termék hamarosan romlásnak indulhat, veszíthet minőségéből, ízéből.

Nem véletlenül írják sok országban a dátumok elé, hogy "Best before" - vagyis, hogy a minőség a csomagoláson olvasható dátum előtt a legjobb, de utána sem feltétlen rossz. Mutatunk 10 élelmiszert, amit néhány feltétel betartásával még jóval a szavatossági idő lejárta után is biztonságosan fogyaszthatsz.

1. Száraztészta

A jól elcsomagolt (bontatlan zacskós vagy dobozban lezárt) tésztát a lejárati dátum után még sok ideig, akár 1-2 évig is felhasználhatod. A friss, bolti tészta (amit a szupermarketben is hűtőben tárolnak, például a ravioli) hűtőben tárolva csak 4-5 napig, a fagyasztóban viszont 6-8 hónapig is fogyasztható.

2. Müzli, gabonapehely

Bontatlan csomagolásban a müzlik és gabonapelyhek a lejárati dátum után akár 8 hónapig is jó ízűek maradnak. A bontott, de jól elcsomagolt gabonapelyhek négy-hat hónapig állnak el, fontos viszont a jó tárolás, ha ugyanis nyitva marad a zacskó, az étel akár egy éjszaka alatt is megszikkadhat. Az meg már nem az igazi, ugye?

3. Tojás

Bár a friss tojásnál nincsen jobb, nem kell kétségbe esni akkor sem, ha a dobozon látható dátum már két hete elmúlt, a tojások átlagosan három-öt hétig fogyaszthatók vásárlás után, ha pedig hűtőben, átlagosan 4°C alatt tárolod őket, plusz kettő-három hétig még simán készíthetsz belőlük valamilyen finomságot.

4. Sajtok

Ha a lejáratról van szó, a sajtoknál sokkal beszédesebb tud lenni az étel illata, színe és állaga, mint a lejárati dátum bélyege. A sajton megjelenő fehér, esetleg penészes részeket simán levághatod, ha pedig az eltüntetett rész mögött megfelelő, nem túl vizes, ragacsos vagy folyós a sajt állaga, valamint nincsen savanyú, orrfacsaró szaga, a sajt még egy darabig biztos ehető, jobb lesz azonban belehúzni a fogyasztásba.

5. Tej

Az üzemi, hőkezelt és homogénezett tejek a lejárati dátumot követően még nagyjából egy hétig felhasználhatóak, a minőség romlásáról a szag és a tej állaga fog árulkodni.

6. Konzervek

Bár a magasabb savtartalommal rendelkező konzerveket (pl. paradicsomszószok vagy ananászkonzervek) érdemes a lejárati idő előtt elhasználni, a zöldséges konzervek például még egy bő évig fogyaszthatóak akkor is, ha a szavatossági idő már lejárt. A konzerves húsok, pástétomok pedig még ennél is több ideig, kettő-öt évig is ehetőek maradnak.

7. Joghurtok

A bontatlan, hűtőben tárolt joghurtok, kefirek (az erjesztett tejtermékek) legalább két hétig finomak és ehetőek maradnak a szavatossági idő lejárta után is, ha pedig lefagyasztod őket, a fogyaszthatósági idő két hónapra is felugorhat!

8. Csomagolt kenyér

Az előre leszeletelt, csomagolt kenyér egészen addig fogyasztható, amíg meg nem jelenik rajta a penész. A jól becsomagolt, lefagyasztott kenyerek akár még három hónapon át ehetők maradnak, természetesen evés előtt nem árt egy kis felmelegítés, pirítás.

9. Ketchup, mustár

A bontatlan ketchup a szavatossági időn túl még hat hónapig fogyasztható, a mustár viszont bontott állapotban, hűtőben tárolva akár még egy évig is ehető marad.

10. Méz

méz szinte sosem romlik meg, jól lefedve és megfelelő hőmérsékleten tárolva ez a konyha egyik igazi jolly jokere! Nem kell aggódni akkor sem, ha a méz bekristályosodik/ikrásodik, ezt csupán a magas glükóztartalom okozza. A méz egyedüli ellensége a magas páratartalom és a nyirkos közeg lehet!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több gasztrotartalom itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...