Sokkal drágább lesz az egyik kedvenc hüvelyesünk

Érdemes lehet még most néhány konzerv csicseriborsót betárazni a spájzba, hamarosan ugyanis hiány lehet a népszerű hüvelyesből, a boltban kapható termékek pedig magasabb áron lesznek beszerezhetőek.

Újabb élelmiszerből lehet hiány az ukrán-orosz háború miatt. Oroszország és Ukrajna a világ két legmeghatározóbb csicseriborsó-exportőre, előbbi évente 200-250 ezer tonna körül exportál szerte a világban, Ukrajna pedig csaknem évi 30-50 ezer tonnás termést biztosított évente a háború kezdetéig.

A hvg.hu a The New York Times cikkére hivatkozva azt írja, hogy az idei csicseriborsó-kínálat akár 20 százalékkal is kevesebb lehet az előző évekhez képest.

Orosz, ukrán, de még amerikai termésből is jóval kevesebb lesz – az is drágábban

„Globálisan a csicseriborsó ára 15-20 százalékkal emelkedhet – ugyanannyival, mint amennyivel a kínálat csökken” – mondta Navneet Singh Chhabra, a kereskedelmi szövetség elemzője és a Shree Sheela International, egy globális csicseriborsó-kereskedő cég igazgatója.

Bár a háború nagy mértékben beleszól az idei termés alakulásába (Ukrajna például az előrejelzések szerint idén legfeljebb 5 ezer tonna csicseriborsót lesz képes előállítani), Amerika, a világ 4. legnagyobb csicseriborsó-exportőre is jóval kevesebb termést fog tudni piacra dobni. A The Guardian szerint Amerikában a rossz időjárás és a jövedelmezőbb terményekre való átállás az elmúlt két évben akadályozta a termelést, aminek következtében 2022-ben öt százalékkal kevesebb hektáron ültetnek csicseriborsót, sőt, az Egyesült Államok teljes készletei is 10 százalékkal csökkentek.

Forrásaink voltak.


Ezek a hírek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Nemzeti macaron (fehér csokis-epres)

Magyarországon kevésbé elterjedt, de nekem a svájci habcsókos módszer nagyon bevált a macaronok készítésekor! Nem annyira professzionális, mint az olasz módszer, viszont sokkal biztosabb ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Bécsi krémes

Lajos Mari Házi sütemények című szakácskönyvből készítettem el, most első alkalommal. Nagyon finom lett. Egy kicsit változtattam a hozzávalóknál. Ajánlom mindenkinek!

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!