A köznyelvben gyakran szinonimaként használjuk az ételallergiát és az érzékenységet. Az érzékenység, más néven intolerancia azt jelenti, hogy az emésztőrendszer nem tud valamilyen élelmiszert megfelelően lebontani, ennek következtében puffadás, emésztési panaszok vagy bőrproblémák alakulnak ki. Ezzel szemben, ha az ételallergia a szervezet kóros immunválasza egy-egy tévesen “veszélyesnek” ítélt élelmiszer bevitelére. Bár az intoleranciát és az allergiát is bizonyos ételek elfogyasztása okozza, azok tünetei és jellemzői igencsak eltérőek lehetnek.
Míg például a laktózintolerancia felnőttek körében igen gyakori, a tejallergia főként gyerekekre jellemző. Most összeszedtük azokat az ételeket, amelyekre leggyakrabban allergiásak az emberek.
Erre a 7 élelmiszerre allergiásak a legtöbben
Tej
A laktózérzékeny emberek szervezetében nem termelődik elegendő laktáz enzim, ami lebontja a tejtermékekben található cukrot, vagyis laktózt. Ezért laktózmentes termékeket kell fogyasztaniuk vagy laktáztablettát kell szedniük tejes ételek elfogyasztása előtt. A tejallergiával élők számára azonban nem a tejcukor, hanem a tejfehérje okoz problémát. A tejallergia a csecsemők és gyerekek körében igen gyakori, 2-3%-ukat érinti. Szerencsére sokan kinövik a tejallergiát, azonban, ha nem ez a helyzet, minden tejtermék, a tej, a sajt, a túró, a joghurt, de még a tejport tartalmazó ételek is tiltólistára kerülnek…
Tojás
A tej után a tojásallergia a leggyakoribb ételallergia a gyermekek körében. Az érintettek 68%-a szerencsére ezt az allergiát is kinövi 16 éves kor előtt. A tojásallergia tünetei a tojásfogyasztás után fellépő emésztési panaszok, csalánkiütés, sőt akár anafilaxiás sokk is lehet.
Olajos magvak
Talán a legismertebb ételallergia a mogyoróhoz és egyéb magvakhoz kötődő allergia. Az olajos magvak közül legtöbben a földimogyoróra allergiásak, sokan pedig semmilyen magot nem fogyaszthatnak. A magvakat akár nyomokban tartalmazó ételek súlyos tüneteket, csalánkiütést, nyelési nehézségeket, anafilaxiás sokkot okozhatnak.
Szója
A szójaallergiáért a szójában található szójafehérje felelős. A 3 év alatti gyerekek 0,5%-a allergiás a szójára és a szóját tartalmazó termékekre. A szójaallergia gyakori tünetei a kiütések, orrfolyás, asztmás tünetek és légzési nehézségek, ritka esetekben alakul csak ki anafilaxiás sokk.
Hal
A halallergia felnőttek körében igen gyakori, általános tünetei az emésztési panaszok, hasfájás, ritka esetekben pedig az anafilaxiás sokk. Mivel a halakban és a kagylófélékben megtalálható fehérjék különbözőek, könnyen lehet, hogy valaki a halra igen, de a kagylóra nem allergiás és fordítva.
Kagyló- és rákfélék
A kagyló- és rákfélékben megtalálható egy tropomyosin nevű fehérje, amely sokaknál vált ki allergiás reakciót. Bár nem minden tengeri ételről kell lemondania annak, aki erre a fehérjére érzékeny, a garnélát, a rákféléket, kagylókat, a homárt és a tintahalat el kell kerülnie.
Még több életmódcikk itt: