Újabb alapélelmiszerünk drágult meg brutálisan

Csaknem 17 százalékkal drágultak az élelmiszerek a tavalyi árakhoz képest. A legmagasabb mértékben a margarin ára nőtt, ugyanakkor számos más alapanyag van, amiért mélyebbre kell nyúlni a zsebünkbe.

15 év alatt még sosem mért az ideihez hasonló mértékű drágulást a Privátbankár.hu az élelmiszerpiacot illetően. A gazdasági portál Árkosár című felméréssorozatának adataiból kiderült, idén mintegy 17 százalékkal ugrottak meg az élelmiszerárak a tavalyi állapotokhoz képest.

Folyamatosan növekednek az élelmiszerárak

Akciókat december elején az ásványvíznél és az almánál láttak, előbbi 14, utóbbi 19 százalékkal lett olcsóbb az elmúlt hónaphoz képest. A legnagyobb áremelkedést a sajtnál mérték (26 százalék) de egy hónap alatt 10 százalékkal emelkedett a kenyér, a tojás, a tea, a chips, a banán és például a kávé ára is – derül ki a 24.hu összefoglalójából.

Az éves áremelkedés mértéke még ennél is sokkal látványosabb, rengeteg élelmiszer van ugyanis, melyeknek ára több mint 10 százalékkal növekedett egyetlen év alatt. Az élen jelenleg a margarin áll, a termékért ma 52 százalékkal többet kell fizetnünk, mint egy évvel ezelőtt.

  • margarin (+52%)
  • chips (+35%)
  • krumpli (+29%)
  • narancslé (+28%)
  • szénsavas üdítő (+27%)
  • tömény szeszesital (+26%)
  • tea (+24%)
  • tejföl (24%)
  • étolaj (+22%)
  • liszt (+21%)
  • kenyér (+19%)
  • tojás (+19%)
  • joghurt (+16%)
  • sajt (+14%)
  • kávé (+13%)
  • cukor (+13%)
  • túródesszert (+13%)
  • pezsgő (+13%)

Mint arról már korábban is írtunk, az idén látványosan megemelkedett az étolaj ára is. A margarin és az étolaj drágulásának oka a kedvezőtlen időjárás illetve a takarmánynövények piacán létrejött globális kereslet megugrása is.

Forrásaink voltak.


Ezeket a cikkeket is olvasd el!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...