A nagy kereslet miatt húsvétkor hiány lesz egyes termékekből

Folyamatosan növekszik a kereslet egyes árstopos termékek iránt, ám emiatt húsvétra teljesen kifogyhat a készlet.

Egy decemberi felmérés szerint a vásárlók több mint háromnegyedével előfordult már, hogy nem tudott valamilyen hatósági áras élelmiszert beszerezni a boltokban, mert hiány alakult ki belőle – írja a Pénzcentrum. Egy új januári kormányrendelet szerint azonban a kereskedőknek kétszer akkora mennyiséggel kell ezentúl rendelkezniük a hatósági áras élelmiszerekből, mint az árstop bevezetése előtti napi átlag.

Egyre jobban látszik, hogy az élelmiszer-árstop jelentősen átformálta a vásárlói szokásokat. Tavaly ugyanis a 2,8 százalékos UHT tejből jellemzően heti 2-3 millió liter közötti mennyiséget vásároltak az emberek, miközben egy évvel korábban 1,8 millió liter volt a legnagyobb eladott heti mennyiség.

Az Agrárközgazdasági Intézet szerint január első hetében a 1,5 százalékos UHT tej fogyasztói ára 613 forint körül alakult az üzletláncokban, míg a 2,8 százalékosé 315 forint volt. Az áruházláncok korlátozásai ellenére azonban a vásárlók továbbra is igyekeznek megtölteni a kamrát vele, hiszen egy hosszú szavatossági idejű termékről beszélünk.

Az árstopos termékek nagy mennyiségben való megvásárlása azonban azért jelent nagy problémát, mert a tejtermelők egyszerűen nem tudják kiszolgálni a megnövekedett igényeket.

Krémes rántotta

Mostanában nyelvtanulásként Marion Grasby videóit nézegetem. Ott találtam rá erre a csodás rántottareceptre, amit azonnal el kellett készítenem. 

Vaníliás tejpite

Habkönnyű vaníliás tejpite, kevesebb mint egy óra alatt! Frissen, langyosan és hidegen is isteni desszert! :)

Ugyanez igaz a cukortermelésre és a tojásokra is, hiszen a tyúkok sem tudnak több tojást tojni...Szintén problémát jelent, hogy a csirkemell és a sertéscomb esetében az állat többi részét is értékesíteni kellene, hiszen nem lehet csak a mell és comb termelését növelni. A vásárlók azonban továbbra is a hatósági áras húsokat szeretnék megvásárolni. 


Ezek a cikkek is érdeklehetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...