Egy decemberi felmérés szerint a vásárlók több mint háromnegyedével előfordult már, hogy nem tudott valamilyen hatósági áras élelmiszert beszerezni a boltokban, mert hiány alakult ki belőle – írja a Pénzcentrum. Egy új januári kormányrendelet szerint azonban a kereskedőknek kétszer akkora mennyiséggel kell ezentúl rendelkezniük a hatósági áras élelmiszerekből, mint az árstop bevezetése előtti napi átlag.
Egyre jobban látszik, hogy az élelmiszer-árstop jelentősen átformálta a vásárlói szokásokat. Tavaly ugyanis a 2,8 százalékos UHT tejből jellemzően heti 2-3 millió liter közötti mennyiséget vásároltak az emberek, miközben egy évvel korábban 1,8 millió liter volt a legnagyobb eladott heti mennyiség.
Az Agrárközgazdasági Intézet szerint január első hetében a 1,5 százalékos UHT tej fogyasztói ára 613 forint körül alakult az üzletláncokban, míg a 2,8 százalékosé 315 forint volt. Az áruházláncok korlátozásai ellenére azonban a vásárlók továbbra is igyekeznek megtölteni a kamrát vele, hiszen egy hosszú szavatossági idejű termékről beszélünk.
Az árstopos termékek nagy mennyiségben való megvásárlása azonban azért jelent nagy problémát, mert a tejtermelők egyszerűen nem tudják kiszolgálni a megnövekedett igényeket.
Ugyanez igaz a cukortermelésre és a tojásokra is, hiszen a tyúkok sem tudnak több tojást tojni...Szintén problémát jelent, hogy a csirkemell és a sertéscomb esetében az állat többi részét is értékesíteni kellene, hiszen nem lehet csak a mell és comb termelését növelni. A vásárlók azonban továbbra is a hatósági áras húsokat szeretnék megvásárolni.
Ezek a cikkek is érdeklehetnek: