A nagy kereslet miatt húsvétkor hiány lesz egyes termékekből

Folyamatosan növekszik a kereslet egyes árstopos termékek iránt, ám emiatt húsvétra teljesen kifogyhat a készlet.

Egy decemberi felmérés szerint a vásárlók több mint háromnegyedével előfordult már, hogy nem tudott valamilyen hatósági áras élelmiszert beszerezni a boltokban, mert hiány alakult ki belőle – írja a Pénzcentrum. Egy új januári kormányrendelet szerint azonban a kereskedőknek kétszer akkora mennyiséggel kell ezentúl rendelkezniük a hatósági áras élelmiszerekből, mint az árstop bevezetése előtti napi átlag.

Egyre jobban látszik, hogy az élelmiszer-árstop jelentősen átformálta a vásárlói szokásokat. Tavaly ugyanis a 2,8 százalékos UHT tejből jellemzően heti 2-3 millió liter közötti mennyiséget vásároltak az emberek, miközben egy évvel korábban 1,8 millió liter volt a legnagyobb eladott heti mennyiség.

Az Agrárközgazdasági Intézet szerint január első hetében a 1,5 százalékos UHT tej fogyasztói ára 613 forint körül alakult az üzletláncokban, míg a 2,8 százalékosé 315 forint volt. Az áruházláncok korlátozásai ellenére azonban a vásárlók továbbra is igyekeznek megtölteni a kamrát vele, hiszen egy hosszú szavatossági idejű termékről beszélünk.

Az árstopos termékek nagy mennyiségben való megvásárlása azonban azért jelent nagy problémát, mert a tejtermelők egyszerűen nem tudják kiszolgálni a megnövekedett igényeket.

Ugyanez igaz a cukortermelésre és a tojásokra is, hiszen a tyúkok sem tudnak több tojást tojni...Szintén problémát jelent, hogy a csirkemell és a sertéscomb esetében az állat többi részét is értékesíteni kellene, hiszen nem lehet csak a mell és comb termelését növelni. A vásárlók azonban továbbra is a hatósági áras húsokat szeretnék megvásárolni. 


Ezek a cikkek is érdeklehetnek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...