Óriási változásra számíthatnak a vásárlók a boltokban

Az egyre elhúzódó orosz-ukrán háború, valamint a koronavírus-járvány miatt hamarosan új árucímkékkel és megváltozott alapanyaglistákkal találkozhatunk az élelmiszerboltokban.

Vásárlókként és fogyasztókként is fel kell készülnünk arra, hogy egyes élelmiszerek esetében új árucímkékkel és alapanyagokkal találkozunk majd a közeljövőben – derül ki a Napi.hu cikkéből. Bognár Lajos, országos főállatorvos kedden adott nyilatkozata szerint az élelmiszer-alapanyagok helyettesítése érdekében új, speciális szabályok lépnek életbe, az alapanyagok beszerzése ugyanis számos területen nehézkessé vált a járvány és az orosz-ukrán háború miatt, eddig leginkább a napraforgónál és a napraforgóolajnál figyelhető meg a probléma.

Az alapanyagok összetételének változásáról informálva lesznek a fogyasztók

„Az élelmiszer-alapanyagok helyettesítése terén speciális szabályok lépnek életbe, amelyek a gyártóknak segítenek abban, hogy a hiánycikké váló alapanyagokat pótolni tudják más összetevőkkel” – nyilatkozta az országos főállatorvos, aki egy egyszerű példa alapján mutatta be, mire számíthatnak a magyar fogyasztók.

Az új szabályozás lehetővé teszi, hogy a napraforgóolajat a gyártó például repceolajjal helyettesítse egy adott termék előállításánál. Az eredeti csomagolásban is lehet értékesíteni az árut, külön figyelmet kell azonban fordítani a fogyasztó tájékoztatására a változásról.

Az új határozat célja, hogy a lakosság ellátása továbbra is biztosítva legyen, a megszokott minőség pedig ugyanazon a színvonalon maradjon.

„Elsősorban a gyártó felelőssége a fogyasztót informálni; ha egy cégnek nincs lehetősége lecserélni a csomagolást, a szabályozás lehetővé teszi, hogy részlegesen átcímkézze azt. Egyedi megállapodás alapján a kereskedő is tájékoztathatja a vásárlót” – fűzte hozzá Bognár Lajos, aki egyben azt is jelezte, hogy a Nébih tematikus honlapján megtalálhatók lesznek az információk az alapanyagcserékről.

Vörös Attila, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) ügyvezető igazgatója a kedden tartott sajtótájékoztatón megjegyezte, hogy a járvány miatt már korábban jelentősen emelkedett számos alapanyag ára, és az energiaköltségek is megugrottak; ezt a helyzetet tetézi az Ukrajnában kitört háború.

A napraforgó olajat a repceolaj válthatja fel

„Egyelőre még nem látható, hogy mikor lesz vége a háborúnak, és milyen gyorsan tud visszatérni a megszokott rend a termelésben, a váratlan helyzeteket azonban a szabályozásnak is köszönhetően a gyártók meg fogják tudni oldani” – nyilatkozta a FÉSZ ügyvezető igazgatója.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint az új határozat célja biztosítani, hogy legyen elegendő áru az élelmiszerboltokban, és hogy a gyártók könnyebben kezeljék a megváltozott piaci helyzetet.

A vásárlóknak fel kell készülniük arra, hogy bizonyos termékekben nem a megszokott összetevők lesznek, például a majonéz napraforgóolaj helyett repceolajjal készül – mondta.
Mindenkit arra biztatott, hogy figyeljék a termékek címkézését, a boltokban a kiírásokat és a gyártók honlapját is.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...