A Business Insider csapata kikérdezett két séfet, egy etikettszakértőt és egy sommelier-t, akik elmondták, mik azok a bakik, amikért egy elegáns étteremben szúrósan néznek rád. Lehet persze úgy dönteni, hogy nem érdekelnek az elvárások, de aki valóban meg akarja adni a módját a luxy életérzésnek egy fine-dining étteremben, az kerülje el az alábbi bakikat.
Kattints ide az éttermi bakikért:
1. Csak online próbálsz asztalt foglalni
A legtöbb helyen, főleg az elegáns luxuséttermekben már online (is) működik az asztalfoglalás, főleg külföldön. De ha nem kapsz helyet, ne add fel, telefonálj! Van, hogy ilyenkor derül ki, hogy az étterem nem rakott fel minden szabad helyet az online felületére.
3. Nem tartod be az asztali etikett alapszabályait
A megkérdezett szakértők kiemelték, hogy szerintük mik a legilletlenebb szokások egy étteremben: ha a vendégek „Pincér!"-t vagy „Garcon!"-t kiáltanak fennhangon, ha mustárt vagy ketchupot kérnek az ételhez, vagy ha nem várják be az egész asztaltársaságot italrendelés előtt. Sőt, azt sem kedvelik, ha a hölgyvendégek az asztalon tárolják a táskájukat. Hozzátették még, hogy a kenyeret törni illik, nem késsel vágni vagy harapni. A szalvétával diszkréten illik törölgetni a szánkat két oldalt, nem súrolni, és ha végeztünk, a szalvétát a tányér bal oldalára illik helyezni, az evőeszközt pedig összezárt pozícióban, a villa és kés fejével a 11-es, szárukkal a 4-es óraállás irányában helyezve kell lerakni a tányérra.
4. Feltétlen bort akarsz rendelni
Ez nekünk elég szokatlanul hangzik, de az igazi fine dining éttermekbe valóban vihetjük a saját borunkat - ehhez felszámolnak némi pénzt, körülbelül 35 dollárt palackonként, de ezért az összegért (ha kell) behűtik és felszolgálják a borodat, így sokkal jobban jársz, mintha magát a bort is a csábító, de jóval drágább borlapról rendelnéd az étteremben.
5. Nem tisztázod előre az ételallergiádat
Akár már asztalfoglaláskor érdemes megtenni, de legkésőbb rendeléskor - ehhez ma már szinte minden étterem tud alkalmazkodni, így nem kell szuper fogásokat egy az egyben kihagynod, a séf meg fogja oldani, hogy mindenkinek jó legyen. Az utólag közölt allergia meg pláne nem teszi majd őket boldoggá - amikor visszaküldöd a fogást, mert van benne tojás, de rendeléskor nem közölted, hogy allergiás vagy rá.
Ugyanígy, ha sietsz, és egy meghatározott időben kell távoznod, azt is illik előre tudatni a pincérrel.
6. Ha nem bírsz elszakadni a jól megszokott kedvenc fogásodtól
Egy fine dining étteremben nem jó ragaszkodni a rántott húshoz - túlzunk, de a lényeg érthető. Lépj ki a komfortzónából, azért vagy egy ilyen helyen, hogy kipróbáld az újításokat, valami olyat, amit otthon nem eszel. Mondjuk polipot csirkemell helyett.
7. Csak az étterem specialitását rendeled
Lehet hogy a kritikákban, amit olvastál, az étterem egy bizonyos fogását emelték ki, ami a specialitásuk, de hidd el, nem csak abban jók. Egy igazi fine dining étterem mindig változtatja szezonális fogásait, ami a legaktuálisabb fogásokat vonultatja fel, érdemes azokból mazsolázni!
8. Félsz kérdezni, nem bízol a pincérben vagy a sommelierben
Nem tudod, mit rendelj? Csak körülbelül tudod, mit szeretnél, és elkelne a segítség? Mindenki szívesen segít, ha kérdezel, és higgy nekik, ha mondjuk azt mondják két alapanyagra, hogy nem illenek össze, vagy ha egy bizonyos bort ajánlanak egy adott ételhez. Ez a szakmájuk.
Még több érdekes cikket itt találsz: