Elég komoly gondok akadtak a gyorsfagyasztott hasábburgonyáknál

Mirelit hasábburgonyákat tesztelt a NÉBIH. Jelölési hibát minden terméknél találtak, három sült burgonya forgalmazójával szemben pedig bírságot szabtak ki. Itt a rangsor is.

A hatóság 16 féle gyorsfagyasztott, elősütött, ízesítés nélküli hasábburgonyát ellenőrzött:

  • a szakemberek figyelték az ólom- és kadmiumtartalmat,
  • és azt, kimutatható-e belőlük növényvédőszer-maradék.
  • Ezekből az anyagokból vagy egyáltalán nem, vagy csak a határérték alatti mennyiséget mértek, és a zsírsavösszetétel vizsgálata is megnyugtató eredményt hozott.

Kiderült azonban, hogy kilenc termék csomagolásán nem tüntették fel a minőségi osztályt, háromnál pedig – mivel nagy mennyiségben tartalmaztak foltos hasábokat – minőségi hibát állapítottak meg az ellenőrök.

Jelölési hiba minden hasábburgonyánál akadt. Volt olyan termék, amelynek csomagolásának egyik oldalán 1 kilogramm nettó tömeget jelöltek, a hátoldalon azonban már 2,5 kg szerepelt. Hiányosságnak számított az is, ha nem volt elkészítési útmutató. A termékek sótartalma azonban minden esetben összhangban volt a csomagoláson szereplő értékekkel.

Minőségi hiba miatt három termék forgalmazójára összesen mintegy félmillió forint élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki a Nébih szakemberei. A többi 13 termék esetében a jelölési hibák miatt figyelmeztetésben részesültek a vállalkozók.

A termékeket ezúttal is pontozták laikus és szakértő kóstolók, ez lett a végső ranglista:

  • A McCain Original hasábburgonyáját találták a legjobbnak
  • A második helyen a Spar sajátmárkás terméke végzett
  • Míg harmadik szintén egy sajátmárkás termék, a Metro Horeca Select French Fries lett.

Ezt olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...