Az ekcéma a bőr gyulladása, amely leggyakrabban allergiás válaszreakcióként alakul ki. A kellemetlen, vörös, viszkető és néha hólyagos, száraz foltokat számos dolog okozhatja. Az ekcéma kiváló okai között vannak bizonyos ételek, anyagok, amelyekkel a bőrünk érintkezik és persze a stressz is. Az ekcémára fogékonyak szinte folyton szenvednek a bőrproblémától, egyeseknél pedig csak nagyon ritkán, vagy időszakosan fordul elő. Bár mindenkinél más és más okai lehetnek az ekcémának, vannak olyan ételek, amelyek érdemes az ekcémával élőknek elkerülni.
Nézd meg galériánkban a kerülendő ételeket:
4 élelmiszer, amit kerülj el, ha ekcémával küzdesz
Tejtermékek
A tejtermékek ismert okozói olyan bőrproblémáknak, mint a pattanások vagy a zsíros bőr. De vajon ekcémát is okozhatnak? Ha valaki laktózérzékeny és ekcémában is szenved, bármilyen tejtermék fogyasztása hatással lesz az ekcémás tünetekre is. De a tejtermékek akkor is gondot okozhatnak, ha valaki nem kimondottan érzékeny rájuk. A sovány tej gyakran tartalmaz hozzáadott cukrokat és egyéb fehérjéket, ami miatt a fogyasztása megemeli a vércukorszintet és elősegítheti a gyulladások kialakulását a szervezeten belül és a bőr felszínén is.
Glutén
A glutén, vagyis a gabonafélékben megtalálható fehérje, a tejtermékekhez hasonlóan igen gyakori allergén. A gluténérzékenyek gyakran hajlamosabbak az olyan bőrbetegségekre, mint az ekcéma. Aki nehezen emészti meg a glutént, annak ez gyakran nemcsak emésztési panaszokat, de további gyulladást is okoz a szervezetében – ez pedig ekcémához vezet. A gluténtartalmú ételek nem csak az érzékenyeknek okozhatnak emésztési panaszokat. A feldolgozott, cukrozott, magas szénhidráttartalmú ételek gyakori fogyasztása terheli az emésztőrendszert és súlyosbíthatja az ekcémát.
Finomított cukrok
A cukor sajnos több okból kifolyólag is negatívan hathat az ekcémára. Legnyilvánvalóbb hatása a vércukorszintre van. Az ingadozó vércukorszint gyulladást okoz a szervezetben, emellett pedig a magas cukor gyakori vizelést okoz. Aki ekcémával küzd tudja jól, hogy a hidratáltság kulcsfontosságú annak érdekében, hogy elkerüljük a bőr kiszáradását és az ekcéma fellángolását. A feldolgozott, cukros ételek a gluténos, finomított szénhidrátokhoz hasonlóan az emésztőrendszerre is negatív hatással vannak, így jobb azokat elkerülni.
Szója
A cukorral és a gluténnal ellentétben a szója nincs „egészségtelen” ételként megbélyegezve. A szójabab tele van fontos tápanyagokkal, fehérjével és rengeteg módon fel lehet használni azt. Az ekcémában szenvedők számára azonban a szója és a szójaalapú termékek kerülendők, mivel azok hatással lehetnek a betegségre. Ennek oka, hogy ezek az ételek gyakran tartalmaznak egy nikkel nevű fémet. Ez az anyag kimondottan irritáló lehet a diszhidrotikus ekcémában szenvedők számára, akik általában érzékenyebbek erre a vegyületre.
Még több egészséges ital, ami csodákra képes: