Ha valaki gluténérzékeny, akkor előfordulhat, hogy régen lemondott a tésztáról (vagy házi készítésűt fogyaszt). Manapság azonban már gluténmentes tészták széles választékát kínálják az üzletek, így már mindenki élvezheti őket. Egyes fajták azonban könnyedén íztelenné vagy gumiszerűvé válhatnak a főzés során, ezért sokkal jobban oda kell figyelni a főzési technikára, mint mondjuk a sima tészták esetében. Ebben nyújtunk most egy kis útmutatást!
Ezekre figyelj a gluténmentes tészta elkészítésekor
Bár szerintünk mindig érdemes egy kis időt és energiát áldozni egy finom tésztaszósz elkészítésére, már a főzés kezdetétől érdemes némi ízt és aromát belevinni a tésztába. A gluténmentes tészták készítésekor először is jobban meg kell sózni a főzővizet, mint a hagyományos tészták esetében. Ez a lépés kulcsfontosságú, mivel a gluténmentes tészta általában íztelenebb.
A só pontos mennyisége a te személyes preferenciáidtól függ.
Tippek a gluténmentes tészta tökéletes állagához
A só ugyanakkor nem az egyetlen trükk, amivel még finomabbá teheted a gluténmentes tésztát.
A végső ízt ugyanis nagyban befolyásolja a tészta állaga, hiszen hiába jó ízű, ha gumiszerű a textúrája.
Az olívaolaj a megoldás!
De pánikra semmi ok, hiszen könnyen elkerülhető ez a nem kívánt állag. Hogyan? Mielőtt a tésztát a forrásban lévő sós vízbe dobnád, érdemes lehet egy kis mennyiségű olívaolajat is hozzáadni a vízhez. Ez ugyanis segít megakadályozni a tészta összetapadását. Igen tudjuk, hogy az olaj hozzáadása a tésztavízhez egy ellentmondásos lépés, de a gluténmentes tészták esetében érdemes kivételt tenni, hiszen több a keményítő bennük. A ragadós tészta ellen még a gyakori kevergetés is hatásos lehet!
Ezeket a konyhai tippeket lesd el tőlünk: