Néha a legegyszerűbb zöldségekből lehet a legfinomabb ételeket készíteni, erre csodálatos példa a következő percekben bemutatott répakrémleves is, melynek selymessége és ízvilága egy pillanat alatt elvarázsolt minket. Nem kell hozzá sok alapanyag, gyorsan és könnyen elkészíthető, még a kezdő szakácsoknak sem gyűlhet meg a bajuk a főzéssel.
Hogy mi kell hozzá?
1 nagy db vöröshagyma, 1 közepes db halványító zeller (szár), 3 gerezd fokhagyma, 1 kg sárgarépa, 1 narancsból nyert narancshéj, 1 liter alaplé (zöldség), 100 ml növényi tejszín, 3 evőkanál olívaolaj, só és bors ízlés szerint, 1 teáskanál kakukkfű
Fogunk egy közepes méretű edényt (a választásnál vegyük figyelembe, hogy turmixolni is kell majd a levest), beleöntjük az olívaolajat, és kb. 5 perc alatt megpirítjuk rajta a felaprított hagymát és a vékonyra vágott zellerszárat.
Hozzáadjuk a feldarabolt fokhagymagerezdeket, és egy kevés pirítás után a meghámozott, felszeletelt sárgarépát is. A répákra reszeljük egy narancs héját, majd hozzáadjuk a fűszereket, a sót, a borsot és a kakukkfüvet.
A répákat nyakon öntjük a forró zöldségalaplével, és lefedve 30 perc alatt puhára főzzük.
Amikor a répák megpuhultak, egy botturmix segítségével pürésítjük a levest. Ha szeretnénk igazán krémes állagot kapni, akkor átpasszírozhatjuk egy szitán a levest, de izgalmasabb és ízletesebb, ha megtartjuk a püréállagot és az egyben maradt, nagyobb répadarabokat.
Végül hozzáadjuk fél narancs levét és egy kevés növényi tejszínpótlót, amivel jól összeforraljuk a levest.
A fütyülős sárgarépa-krémleves teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.
Recept és fotók: Kristyán Fanni
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket a recepteket is érdemes kipróbálnod!