Így lesz a huszár csókja egyszerűen és nagyszerűen omlós

Gyönyörő aprósütemény egyenesen a nagymamák sütőjéből, omlósan, lekvárosan, édesen, mégis egyszerűen. Tippek és egy recept, hogy hibátlan legyen.

Gyerekkoromban az ünnepi alkalmak állandó szereplője volt a huszárcsók, amit nagymamám sokszor kétszer kellett, hogy süssön, olyan gyorsan elfogyott. A lekváros közepű, darált dióban megforgatott, omlós kekszekért érthető módon könnyű rajongani, ráadásul gyorsan elkészülnek, így akár egy borongós hétvégét is bearanyozhatunk vele.

Omlós huszárcsók egyszerűen, recept a képre kattintva!

Lássuk lépésről lépésre, alapanyagról elkészítés felé haladva, hogyan lesz tökéletes a huszárcsókod!

Hozzávalók:

  • 200 g margarin (vagy vaj)
  • 100 g porcukor
  • 1 db vanília
  • 2 db tojássárgája
  • 1 citromból nyert citromhéj
  • 0.5 citromból nyert citromlé
  • 300 g finomliszt
  • 1 db tojásfehérje
  • 50 g dió (darált, akár cukrozott)
  • 100 g sárgabaracklekvár (sűrűbb fajta)
Omlós huszárcsók egyszerűen, recept a képre kattintva!

Elkészítés:

A szobahőmérsékletű margarint vagy vajat fehéredésig habosítjuk a cukorral és a vanília kikapart magjaival.

Amikor már világosabb és habos, hozzáadjuk a tojássárgákat, belereszeljük egy citrom héját (vagy akár narancsot is használhatunk), és alaposan elkeverjük.

Hozzáadjuk a lisztet, és egynemű tésztává gyúrjuk. A tésztából aztán kb. gesztenye méretű golyókat gyúrunk – ebből a mennyiségből 24-30 golyó jön ki.

A golyókat sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, úgy, hogy egy centi legalább legyen köztük. A golyók közepét a hüvelykujjunkkal benyomjuk – ebbe a mélyedésbe jön majd a lekvár.

A mélyített közepű tésztagolyókat lekenjük tojásfehérjével, majd a tojásos oldalukat belenyomjuk a darált dióba.

180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük őket, akkor jó, ha szép halvány aranybarnák.

A kekszeket hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd baracklekvárt kanalazunk a közepükbe. Azonnal is fogyaszthatjuk, de érdemes egy éjszakát pihentetni, hogy a lekvár felszíne kicsit megszáradjon.

Ha nem esszük meg mind azonnal, tegyük jól záródó dobozba, és tároljuk hűvös helyen (pl. kamrában), így akár hetekig is elállnak.

A Huszárcsók teljes receptjét itt találod. Dobd össze ezt a gyors desszertet, és küldd tovább azoknak, akik szeretik!

Fotók és recept: Rosanics Petra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a fogásokat is készítsd el:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...