Gyerekkoromban az ünnepi alkalmak állandó szereplője volt a huszárcsók, amit nagymamám sokszor kétszer kellett, hogy süssön, olyan gyorsan elfogyott. A lekváros közepű, darált dióban megforgatott, omlós kekszekért érthető módon könnyű rajongani, ráadásul gyorsan elkészülnek, így akár egy borongós hétvégét is bearanyozhatunk vele.
Lássuk lépésről lépésre, alapanyagról elkészítés felé haladva, hogyan lesz tökéletes a huszárcsókod!
Hozzávalók:
- 200 g margarin (vagy vaj)
- 100 g porcukor
- 1 db vanília
- 2 db tojássárgája
- 1 citromból nyert citromhéj
- 0.5 citromból nyert citromlé
- 300 g finomliszt
- 1 db tojásfehérje
- 50 g dió (darált, akár cukrozott)
- 100 g sárgabaracklekvár (sűrűbb fajta)
Elkészítés:
A szobahőmérsékletű margarint vagy vajat fehéredésig habosítjuk a cukorral és a vanília kikapart magjaival.
Amikor már világosabb és habos, hozzáadjuk a tojássárgákat, belereszeljük egy citrom héját (vagy akár narancsot is használhatunk), és alaposan elkeverjük.
Hozzáadjuk a lisztet, és egynemű tésztává gyúrjuk. A tésztából aztán kb. gesztenye méretű golyókat gyúrunk – ebből a mennyiségből 24-30 golyó jön ki.
A golyókat sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, úgy, hogy egy centi legalább legyen köztük. A golyók közepét a hüvelykujjunkkal benyomjuk – ebbe a mélyedésbe jön majd a lekvár.
A mélyített közepű tésztagolyókat lekenjük tojásfehérjével, majd a tojásos oldalukat belenyomjuk a darált dióba.
180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük őket, akkor jó, ha szép halvány aranybarnák.
A kekszeket hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd baracklekvárt kanalazunk a közepükbe. Azonnal is fogyaszthatjuk, de érdemes egy éjszakát pihentetni, hogy a lekvár felszíne kicsit megszáradjon.
Ha nem esszük meg mind azonnal, tegyük jól záródó dobozba, és tároljuk hűvös helyen (pl. kamrában), így akár hetekig is elállnak.
A Huszárcsók teljes receptjét itt találod. Dobd össze ezt a gyors desszertet, és küldd tovább azoknak, akik szeretik!
Fotók és recept: Rosanics Petra
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket a fogásokat is készítsd el: