Így egyszerűsítsd a (húsvéti) finomságokat réteslappal

Húsvétkor a sok helyen kötelező kalács mellé sokféle finom süteménnyel, sós finomsággal is készülnek, ám ezeknek elkészítése szinte akkora munka, mintha egy karácsonyi menüt állítana össze az ember. Sok időt és macerát megspórolhatunk, ha bevetjük az egyik legsokoldalúbb alapanyagot: a réteslapot.

Sós rágcsák helyett vagy mellé

A vendégváró falatkák, pogácsák, stanglik és sós rudak mindig hatalmas népszerűségnek örvendenek, legyen szó családi összejövetelről vagy baráti buliról – szuper, ha van idő nekiállni egymás után begyúrni a különböző kelt és formázott finomságokat. Ha viszont kicsit időszűkében vagyunk, első pillanatra lehet meglepő, de egy egyszerű réteslapból is készíthetünk sós finomságokat.

Diós-répás baklava

Az édes bűnbeesés. Kiadós rétestészta alapú édesség, amiből most kimaradt a pisztácia, de helyette ott a répa és a dió, ami még különlegessé és szaftosabbá teszi ezt a török ...

Húsos batyuk

Könnyű vendégváró falatnak, gyors ebédnek egy salátával, vagy akár kora őszi piknikre is jó választás ez a gyors batyu. Lusta háziasszonyok előnyben, kevés macera van vele.

Egyrészt tölthetjük és tekerhetjük paradicsomos-sonkás-sajtos keverékkel, és máris van egy pizzás ropogósunk, ami sem nem rétes, sem nem sült pizzalap, hanem a kettő között létrejött „valami” – a lényeg, hogy igen ízletes és könnyen összedobható, remek vendégváró falat.

De ha valami húsos és egyszerű falatra vágyunk, akkor a virslivel vagy kolbászkákkal töltött, mustáros hasékat is elkészíthetjük réteslapból is, nem csak vajas tésztából.

Ha pedig szeretjük a klasszikus, jó gazdagon töltött réteseket, akkor ne csak édes hozzávalókból készítsük el őket, hanem próbáljuk ki sósan is.

A legismertebb és legnépszerűbb káposztás rétes – amely dinsztelt káposztából készül – mellett tölthetjük a réteslapokat ricottás spenóttal, juhtúrós-hagymás töltelékkel, kerülhet bele fűszeres batátapüré, de a kolbászos, darált húsos, zöldséges, fűszeres keverékkel töltött réteslapoknak se sokan fognak ellenállni, ezt garantálhatjuk. A feltekert réteslapokat jó alaposan kenjük meg felvert tojással, így nemcsak szép csillogó lesz a végeredmény, de elkerülhetjük a szétmorzsolódást is.

Sajtos-tarjás táska

Először úgy készült (akkor csak két főre), hogy kimaradt egy pár réteslap, mikor gyömbéres-szilvás rétest csináltam. Nem figyeltem a dobozon, hogy hány lap van benne, így többet ...

Tojás és rétes – nem is rossz!

A húsvéti tojásos finomságok külön alcsoportját jelentik a fűszeres, tojásos alapú, de húsfélékkel vagy füstölt ízekkel kombinált ételek. A jól bevált omlettek és rántották mellé készíthetünk olyan különlegesebb fogásokat is, amelyekben egy könnyed tésztalap is szerephez jut. Ez nem kell, hogy feltétlenül vajas leveles tészta legyen, készíthetjük réteslapból is:

egy tűzálló tálba vagy muffinformába alulra réteslapot teszünk, majd ebbe öntjük a tojásos keveréket, majd így együtt sütjük készre a sütőben.

Sok friss zöldséggel együtt tálalva kész is az ünnepi reggeli egyik kedvenc fogása.

Édességek a rétesen túl

Egy tálca meggyes, mákos, túrós vagy almás rétes kétségkívül a húsvéti vendégség sztárjává teszi a házigazdát, de ha nincs időnk nekiállni a töltésnek és tekerésnek, akkor is bátran használhatjuk a réteslapokat különböző desszertekben. Sokszor elfelejtjük, hogy ahogy a krémesben is sokan a vékony és ropogós tésztalapokat imádják, úgy egy könnyed túrókrémet, vaníliás vagy csokoládés habot és krémet, de az egyszerű, gyümölcsalapú krémes desszerteket is milyen jól feldobhatjuk egy-két ropogós elemmel.

Céklás-túrós rétes

Valami pink édességet szerettem volna kitalálni, de nem gondoltam, hogy ilyen egészséges is lesz! A fóliában sült cékla igen édeskés, ezért is jó párosítás édes, túrós réteshez.

Tökös-túrós rétes

„Hát persze, az a legjobb, a tökös-túrós” - búgja szenvedélyesen Pécsi Ildikó a Veri az ördög a feleségét című vígjátékban. A film egy túlfűtött augusztus huszadikán ...

Ezek lehetnek különféle magok és diófélék, roppanós keserű csokoládé, de akár magában megsütött hajszálvékony, és mégis ropogós réteslap is. Pillanatok alatt megsül, és nemcsak mutatós, hanem extra finom is a krémek mellé.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Készüljünk együtt a húsvétra:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...