Szerintem nincs olyan köztünk, aki ne küzdene rendszeresen a “mi legyen a vacsora?” kérdéssel. Gyors is legyen, de azért lépjünk is túl a fagyasztott pizzán, egészséges is legyen, de ne egy marék salátával kelljen zárnunk a napot.
A hazai kiegyensúlyozott étrendi ajánlások szerint a vacsora a legkisebb főétkezésünk. Sokaknak ezt nehéz betartani, hiszen van, hogy ez az egyetlen étkezésük, amikor nyugodtan tudnak asztalnál enni. Ez a jelenség sajnos gyakran hozzájárul a túlsúly, az elhízás kialakulásához, sokan pótolják ilyenkor a napközben el nem fogyasztott kalóriákat (vagy annál jóval többet), engedik el az egész napi stresszt egy nagy vacsorával. Más kultúrákban nem feltétlenül a vacsora a legkisebb étkezés, van, ahol ez a nap főétkezése - pl. Franciaországban (bár franciás mennyiségekkel), a brit ajánlásokban pedig energiatartalomban egyenrangú az ebéddel.
Alapvetően nem hiszek abban, hogy ha este 6 után nem eszünk, az jó az egészségünknek vagy segít minket a fogyásban. A nap utolsó étkezésének időpontja elsősorban életmódunktól függ, pl. egy délutáni, vagy pláne egy éjszakai műszakban dolgozó ember nyilvánvalóan nem 6-kor fog enni utoljára, és az esti edzések után is szükséges a szénhidrátokat, fehérjéket visszapótolni. Ugyanakkor azt viszont gondolom, hogy szerencsés, ha az utolsó étkezés és a lefekvés között min. 2, de inkább 3 óra telik el, ha nem a vacsoránk az egyetlen normális étkezés a napközbeni nassolások, rohanva bekapott falatok mellett, és ha estére már nem fogyasztunk az emésztésünket megterhelő, nehéz, magas zsírtartalmú ételeket, hanem vacsoránkat is kiegyensúlyozottan állítjuk össze.
Mennyit együnk vacsorára?
Ez részben habitus, részben életmód, részben egyéni szükségletek függvénye. Mások az arányok, ha valaki háromszor, és mások, ha valaki ötször étkezik egy nap. Mások a mennyiségek, ha irodai munkát, vagy ha nehéz fizikai munkát végzünk, ha fogynunk szükséges, vagy épp testtömeget növelnünk stb. Én a hazai vagy max. a brit modellt tudom javasolni, azaz legyen a vacsoránk mennyiségben, energiatartalomban a legkisebb főétkezésünk vagy max. az ebéddel egyenértékű. Tudjuk azonban, hogy utóbbi esetben ez azt is jelenti, hogy az ebédünk is viszonylag egy kis mennyiségű étkezés, nem egy háromfogásos púpos tányéros magyaros klasszikus, amit aztán este elégedetten megismételünk.
Így lesz egészséges a vacsorád!
Mint minden főétkezés esetén, a vacsoránál is javasolt, hogy mindhárom fő tápanyag megfelelő minőségben és mennyiségben képviseltesse magát.
- Szénhidrátok: teljes kiőrlésű kenyérfélék, tészta, bulgur, rizs és társaik, zabpehely, burgonya, hüvelyesek
- Zöldségek: bár a zöldségek is szénhidrátforrások, külön ki kell emelni őket, hiszen fontos vitamin-, ásványianyag- és élelmirost-források is, a kiegyensúlyozott étkezés nélkülözhetetlen elemei.
- Fehérjék: válasszuk az alacsony zsírtartalmú fehérjeforrásokat: sovány húsokat, halat, hús- és halkészítményeket, tojást, és zsírszegény tejtermékeket.
- Zsírok: hideg étkezések esetén használhatunk kis mennyiségben kenőzsiradékot a szendvicsünkre: vajat, vaj- vagy sajtkrémet, kenhető sajtokat, zöldségkrémeket, hummuszt stb. Ha meleg vacsorát készítünk vagy salátát vacsorázunk, akkor egy adagra ~1 ek-nyi mennyiségű, telítetlen zsírsavakban gazdag olajakat használjunk (olívaolaj, lenmag-, dió- stb.) adagonként.
Gyors és egyszerű vacsorák:
- Ha hideg vacsorában gondolkozunk, akkor a szendvicsek is szuper megoldások - törekedjünk a fentiek szerint kiegyensúlyozottan és változatosan összeállítani ezeket,
- készíthetünk tortillatekercseket vagy
- gazdag, laktató salátákat is sült húscsíkokkal, tonhalkonzervvel, sajttal és persze sok-sok zöldséggel,
- nagy mennyiségben elkészíthetők a levesek is, egy zöldségekben gazdag krém- vagy minestrone levest dúsíthatunk reszelt sajttal, mozzarellagolyókkal, de kísérhetjük akár sajtos pirítóssal is,
- bátran használjunk zöldségkonzerveket - ezek segítségével villámgyorsan elkészíthető akár egy csicseriborsósaláta, akár egy kukoricakrémleves is,
- ugyanígy ne féljünk a fagyasztott zöldségkeverékektől sem, egy pár szelet csirkemellet vagy egy szelet tofut, és melléjük egy adag wok-zöldséget kb. 10 perc alatt kisüthetünk, vagy
- készíthetünk belőlük hagyományos főzelékeket is, amik szintén 15 perc alatt kész vannak (pl. zöldborsó, zöldbab, tök stb.)
A hétvégi ebédek készítésénél mindig gondoljunk arra, hogy fagyasztható-e az étel, és ha igen (pl. levesek, húsos raguk, pörköltek, egyes főzelékfélék), akkor készítsünk belőlük nagyobb mennyiséget, és fagyasszunk le egy-egy adagot a következő hétre.
Nem titok, hogy sokat segít a mindennapokban egy tervezett menü, és az ehhez igazított hétvégi bevásárlás, hiszen akkor tudunk túllépni a sonkás szendvicsen, ha van otthon konzerv és/vagy fagyasztott zöldség, tortillalap friss zöldségek. Ha tudjuk, hogy mit terveztünk aznap vacsorára, neadjisten már kész is van, és csak a fagyasztóból kell elővennünk (vagy akár már reggel elő is vettük), akkor sokkal könnyebb lesz túllépni a ránktörő éhségrohamokon, és fogjuk tudni nyugodtan, élvezettel elfogyasztani egészséges vacsoránkat.
Ezeket olvastad már?
Budapest múzsája testet öltött: megnyílt a Múzsa szecessziós koktélbár a...
A tervezett tavaszi megnyitó helyett október 2-án mutatkozott be a Múzsa, Budapest első szecessziós koktélbárja a Four Seasons Hotelben, ahova most mi is ellátogattunk.
NosaltyMegnyílt az első vegán hentesüzlet, egy pillanat alatt mindent elkapkodtak
Vegán hentesüzlet? Ma már semmi sem lehetetlen, a világ első ilyen típusú boltjában pedig néhány óra alatt minden el is fogyott.
NosaltyA sokoldalú datolya 3 egészségügyi előnye
A datolya természetesen édes, és számos étel zamatos kiegészítője lehet, ennek ellenére a legtöbben desszertnek választják.
Jenei GrétaMost érdemes enni: itt a gyönyörű DATOLYASZILVA, más néven kakiszilva
Furcsa, kevéssé ismert gyümölcs, amivel azonban a vérbeli gasztrománok kezében és receptjeiben egyre többet találkozhatunk. Mi is ez a vicces nevű sárga szépség?
NosaltyBodon Judit