Egyetlen árva összetevő miatt más a Pepsi íze, mint a Coca Coláé

A világ két részre osztható, ami a kólát illeti, és ez valószínűleg kis kivétellel mindenhol így van: vannak a pepsisek és vannak a coca colások. A kettő pedig ritkán vegyül.

Gondolkoztál már rajta, hogy miben különbözik a világ két nagy ellenfele, a Pepsi és a Coca? Általában egy adott kólarajongó heves gyűlölelete övezi az egyiket, míg elfogult imádat a másikat, és fordítva. Egy ember viszont ritkán szereti mindkettőt. Hogy nézne az ki.

A pepsisek általában a frissítő ízre esküsznek, míg a cocások a jellegzetes édes ízért őrülnek meg.

Kólás csirkecomb

Nagyon szeretjük a mézes csípős csirkeszárnyat, de csirkecombbal nem igazán sikerült omlósra megsütni. Egy pillanatban jött a felismerés, hogy a kóla tökéletes húspuhító lehet.

Kólás-kókuszkrémes szelet

A receptet egy kislánytól kaptam, aki egyszer megkínált az anyukája sütijével. Nagyon ízlett, és azonnal kértem a receptjét. Csupán három évet kellet várnom a hőn áhított papírra, ...

Mindezek ellenére azonban eddig nem lett konkrétan meghatározva a tényleges ízbeli különbség - ennek nyilván legnyomósabb oka az alapvetően titkos receptúra.

Most viszont a Buzzfeed megpróbálta a lehetetlent: kiderült, hogy egyetlen összetevő az eltérés a két hatalmas kólamárka címkéjén:

a CITROMSAV!

Ha átvizsgálod a Pepsi összetevőit, a citromsav is szerepel köztük, míg a Coca Colában nem. Ez egy igen egyértelmű különbség, és igaziból egyszerűen bizonyíthatja a fent említett fő ízlelésbeli eltérést: a Pepsi frissítőbb, a Coca Cola émelyítőbben édes. Fontos megjegyezni, hogy emellett például a nátrium a Cocában több, a hozzáadott cukor és koffein meg a Pepsiben - írja az Index.*Bónusz ízbeli eltérést okozhat a két kóla címkéjén levő "természetes aromák" gyűjtőnév is, amiről csak a Jóisten tudhatja pontosan, micsoda, illetve az állítólagos országonként is más-más receptúra is.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...