Amikor egyben sült zöldséget készítünk, meg kell fontolnunk az előnyöket és a hátrányokat. Ez a konyhai módszer abszolút nem bonyolult, viszont elég időigényes, tökéletesen puha állagot eredményez, de megvannak a maga technikai követelményei. Ez a kettőség azt is jelenti, hogy nem minden alapanyag alkalmas arra, hogy egyben sült zöldségként kerüljön az asztalra. De vajon mit érdemes a sütőbe tenni, és mit nem? A cikkből kiderül!
Nézd meg galériánkban a zöldségeket:
3 zöldség, amit érdemes egyben sütni, és 3 zöldség, amit nem:
Karfiol
A hatalmas fejnyi fehér „rózsa” szinte kéreti magát, hogy süssük egyben. Tényleg kiváló módszer ez a zöldség elkészítésére, mégpedig több okból. Egyrészt azért, mert nem kell bajlódnunk a felbontással és vágással, másrészt azért, mert fantasztikus, karamellizált, mély aromát adhatunk neki a sütőben, végül pedig azért, mert az egyben sült karfiol impozáns látványt nyújt az asztalon.
Édesburgonya
Össze sem lehet hasonlítani a főtt és a sült édesburgonyát: persze, az első is puha és édes, de miután felvágjuk a még gőzölgő, héjas batátát, amit a forró sütőből vettünk elő, nem is lesz több kérdésünk. Süssük a krumplit egyben, héjastul, alufóliába csomagolva, majd tálaljuk félbe vágva, vagy készítsünk belőle pürét, krémlevest, amit csak akarunk.
Sütőtök
A legtöbben talán szeletekben sütjük az édes tököt: így gyorsabb is az elkészítés, valamint könnyed csemegeként is bevethető a sült zöldség. Azonban, ha „egészben” (pontosabban félbe vágva) kerül a tepsire, a sütőtök sokkal krémesebb állagú és mély, karamellizált ízű lesz. A héj és a magok maradhatnak: ezeket könnyen eltávolíthatjuk utólag.
Zeller
Egy karakteres zellerkrémleves vagy –püré alapját adhatná egyben sült zeller, ha ne lenne olyan körülményes az elkészítése. Persze megsüthetjük alufóliában, héjastul a gumót, de egy nagyobb méretű példány esetében ez akár egy órába is telhet. Inkább főzzük, és spóroljunk meg magunknak rengeteg időt és energiát.
Burgonya
Sok nyári tábortüzezés kötelező eleme a parázsban sült burgonya, ami lássuk be, a legtöbbször benne is marad a hamuban (a szalonnával telt gyomrok már rá sem bírnak gondolni). Ez valahogy tökéletesen leírja az egyben sült burgonya létjogosultságát: annyival több módszer van, amivel ezerszer finomabb és különlegesebb krumpliköreteket hozhatunk létre, szóval inkább maradjunk ezeknél.
Próbáld ki például ezeket a recepteket:
Egészben sült, fűszeres karfiol
A fűszerezésen nyugodtan variálhatunk, ez egy egyszerű alapverzió. Kísérletezzetek bátran!
Önmagával töltött édesburgonya
Hogy előétel, köret vagy főétel - na azt nagyon nehéz eldönteni. Mindegyiknek nagyon finom és különleges. Recept Martha Stewart húsmentes szakácskönyvéből.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több elkészítési tanács a zöldségekhez: