Ropogós rösztitéglákból épül fel életed reggelije

A röszti egy csodásan egyszerű étel, amit szinte csak krumpliból készíthetünk, különböző verziókban és alakokban. Az olajban sült, ropogós finomság reggelire, ebédre és vacsorára is tökéletes, most pedig igen különleges formában érkezik. Durva lesz!

A röszti sok minden lehet: kiadós reggeli, tejföllel spékelt köret vagy újramelegített vacsora is. Gyorsan kész van, sosem okoz csalódást, és alig kell hozzá alapanyag. Ezen tulajdonságok egy részét megtartva, kicsit a következő szintre akartuk emelni a rösztit: ezért nem a megszokott formában, lepényként, hanem vaskos téglaként sütöttük ki. Így született meg az alábbi lenyűgöző fogás, ami mind látványra, mind ízre utánozhatatlan.

Viszlát, víz!

Minden krumplis lepény lényege, hogy a lehető legropogósabbra tudjuk sütni. Ehhez meg kell szabadulnunk a nedvességtől, amiből viszonylag sokat raktároz a burgonya.

Egy alapos sózással, majd pihentetéssel és konyharuhás facsarással szerencsére búcsút inthetünk a víznek.

Helló, vaj!

Szintén a ropogós állaghoz kell a zsiradék, ami a jelenlegi, egyben sült röszti esetében sok-sok olvasztott vaj lesz. Ez alaposan bevonja az összes reszelt krumpliszálat, és a sütés során gondoskodik arról, hogy a rösztik belül szaftosak maradjanak, kívül viszont aranybarnák és ropogósak legyenek.

Préselés és sütés

A rösztitéglákat kétszer fogjuk megsütni: egyszer a sütőben, préseléssel kiegészítve, másodszor pedig forró olajban. Az első sütés igazából azt éri el, hogy a krumplis massza összeáll egy nagy téglává, és később nem fog szétesni az olajban.

Ha kihűlt, tegyük hűtőbe, mert ez a pihentetés is nekünk dolgozik majd: a lesúlyozott krumpli tovább préselődik, szép tömör lesz, könnyű lesz másnap szeletelni. Ugyanis ez egy kétnapos projekt: a végső lépésre, az olajban sütésre másnap kerül sor.

A tálaláshoz csodás ötleteket meríthetünk az alábbi galériából:

Az egyben sült röszti teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Recept, videó és fotók: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket az izgalmas recepteket is érdemes kipróbálnod

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Panettone cukorbetegeknek

A kalács tésztája nagyon könnyű és laza annak ellenére. hogy tönkölyliszttel készült. Ünnep előtt pár nappal megsüthetjük, majd száraz, hűvös helyen konyharuhával letakarva ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...