Ropogós rösztitéglákból épül fel életed reggelije

A röszti egy csodásan egyszerű étel, amit szinte csak krumpliból készíthetünk, különböző verziókban és alakokban. Az olajban sült, ropogós finomság reggelire, ebédre és vacsorára is tökéletes, most pedig igen különleges formában érkezik. Durva lesz!

A röszti sok minden lehet: kiadós reggeli, tejföllel spékelt köret vagy újramelegített vacsora is. Gyorsan kész van, sosem okoz csalódást, és alig kell hozzá alapanyag. Ezen tulajdonságok egy részét megtartva, kicsit a következő szintre akartuk emelni a rösztit: ezért nem a megszokott formában, lepényként, hanem vaskos téglaként sütöttük ki. Így született meg az alábbi lenyűgöző fogás, ami mind látványra, mind ízre utánozhatatlan.

Viszlát, víz!

Minden krumplis lepény lényege, hogy a lehető legropogósabbra tudjuk sütni. Ehhez meg kell szabadulnunk a nedvességtől, amiből viszonylag sokat raktároz a burgonya.

Egy alapos sózással, majd pihentetéssel és konyharuhás facsarással szerencsére búcsút inthetünk a víznek.

Helló, vaj!

Szintén a ropogós állaghoz kell a zsiradék, ami a jelenlegi, egyben sült röszti esetében sok-sok olvasztott vaj lesz. Ez alaposan bevonja az összes reszelt krumpliszálat, és a sütés során gondoskodik arról, hogy a rösztik belül szaftosak maradjanak, kívül viszont aranybarnák és ropogósak legyenek.

Préselés és sütés

A rösztitéglákat kétszer fogjuk megsütni: egyszer a sütőben, préseléssel kiegészítve, másodszor pedig forró olajban. Az első sütés igazából azt éri el, hogy a krumplis massza összeáll egy nagy téglává, és később nem fog szétesni az olajban.

Ha kihűlt, tegyük hűtőbe, mert ez a pihentetés is nekünk dolgozik majd: a lesúlyozott krumpli tovább préselődik, szép tömör lesz, könnyű lesz másnap szeletelni. Ugyanis ez egy kétnapos projekt: a végső lépésre, az olajban sütésre másnap kerül sor.

A tálaláshoz csodás ötleteket meríthetünk az alábbi galériából:

Az egyben sült röszti teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Recept, videó és fotók: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket az izgalmas recepteket is érdemes kipróbálnod

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...