7 szuperegészséges reggeliző a városban, a bomba évkezdésért

Hogy sikerült zárni 2023-at? Óriási lakomákat követő elcsigázottsággal, vagy azok közé tartozol, aki tud megálljt parancsolni a roskadozó ünnepi asztalnál? Akárhogyan is teltek az elmúlt hetek, az új év kiváló alkalom arra, hogy a teljes tápértékű, egészséges ételek-italok mellett döntsünk. 7 budapesti reggeliző következik, ahol nem kajakómával indul a nap!

  • Hedonizmus és „clean eating” – Cork

A Hajós utcában egyre jobb helyek nyílnak az utóbbi időben, a Cork pedig közülük is kitűnik a hihetetlenül magas, 4,9-es vendégértékeléssel. Persze, ha ettünk már náluk, mindez nem is annyira hihetetlen: három ukrán fiatalnak köszönhetjük a helyet, ahol az igazi, jó alapanyagokból, komfortmegoldások nélkül készített ételek jó borokkal társulnak. Kiemelkedőek a salátáik, akinek belefér a Veganuárba a pácolt lazac avokádósalátával és maracujaöntettel vagy a céklás heringsaláta, belekóstolhat az ukrán konyha által egészen remekül készített halakba!

Cork / forrás

Cork breakfast & wine

Budapest VI. kerület, Hajós u. 17.

  • Vegán omlett és tofurántotta a Flow-ban

Az Andrássy úti Flow a vegánok és vegák paradicsoma. Az újhullámos kávéknak és teljes értékű, növényi alapú táplálkozásnak szentelt helyen nyaranta külön élmény a felújított, gangos ház belső udvarára kitett asztalokhoz ülni. Az ünnepek táján pedig igazi menedékhely a családi trakták után: minden nap reggel nyolctól várnak jobbnál jobb reggelikkel, 11 órától pedig ebédmenüvel. A reggeli zabkása felér egy isteni desszerttel, 

mogyoróvajkrém, friss gyümölcsök, kókuszcships és csokoládé gazdagítja. A quiche céklás aiolimártással érkezik, a vegán omlett roston sült zöldségekkel, friss salátával és fokhagymás rizskrémmel. Így igazán elviselhető az egészséges étkezés, nem igaz?

Flow / forrás

Flow Specialty Coffee Bar & Vegan Bistro

Budapest VI. kerület, Andrássy út 66.

  • Retró név mögött a legmenőbb csemegék

A nem akármilyen pedigrével rendelkező Csemege mint borbár és vacsorahely is jegyzett, de már reggel nyolctól várja az éhes városlakókat. A szálak pedig a skandináv stílusú pékségekhez, a Nor/ma, a Nor/ma grandhoz, az újhullámos kávézóhoz, a Feketéhez és a budaörsi Majorhoz vezetnek. A tulajdonosi kör egy évvel ezelőtt nyitotta meg a belváros legközepén a Csemegét, ahol elfelejtheted az átlagos reggelizők unalomig ismert kínálatát. Tobzódás az ízekben és a kreatív zöldséghasználatban, kiemelni is nehéz a legjobb tételeket. A szójában marinált, wasabis majonézzel turbózott Sárkánytojást és a labneh, pisztácia dukkah, kapor zhuggal kíséretében érkező kemencében sült padlizsánt vétek kihagyni a rendelésünkből, de még egy olyan egyszerű(nek tűnő) tapast is eszement jól készítenek, mint a patatas bravas, ami náluk füstölt paprikával és kimchimajonézzel készül. Ez a hely tényleg egy csemege.

Csemege / forrás

Csemege

Budapest V. kerület, Kecskeméti u. 9.

  • Egész nap reggelizhetünk a Villa Bagatelle-ben

Amikor még nem tombolt a brunch-őrület, a Németvölgyi úti Villa Bagatelle-ben már akkor is elegáns villásreggelikkel vártak. A romantikus villa pasztellszínű falai azonban nem feszélyezőek, vendégszeretet árad belőlük, és persze a lenti Brótpékség frissen sült kenyereinek és péksüteményeinek illata. Ha a Veganuárra szavazunk, itt aztán dőzsölhetünk húsételek nélkül is: az Ardenner-kenyérből sütött bundáskenyeret füstölt sajt és csepegtetett tejföl kíséri; a buggyantott tojás kapirgálós tyúktól származik, pirított Brót-kaláccsal, cékla- és sütőtöksalátával, cheddarsajtszósszal, szilvadresszinggel érkezik. A Villa Bagatelle nem ült fel a specialtykávé-vonatra, a klasszikus pörköltésben hisznek. Nem az a lemondásokkal teli évindítás!

Villa Bagatelle / forrás

Villa Bagatelle

Budapest XII. kerület, Németvölgyi út 17.

  • Dőzsölés a TATI-ban

A Michelin-kalauz által is ajánlott TATI „farmtól az asztalig” koncepciót ígér, és ezért még csak nem is kell vidékre mennünk. Már reggel nyolctól várnak brunch-olni, de ha nem vagyunk koránkelők-koránevők, egészen fél négyig rendelkezésre áll a brunch-étlap. Itt még egy sima „müzli”, a barackos túrós és a duplacsokis granola is élmény. A vegetáriánus bundáskenyér padlizsánnal, baracskai sajttal, kápiapaprika-emulzióval készül, a vegán szendvicsre laskagomba, savanyított gomba, salottahagyma és pesztó kerül. A hosszúra nyúló villásreggeli belenyúlik az ebédidőbe, így akár gulyáslevest és csirkepaprikást is kérhetünk kiváló minőségű tanyasi terményekből.

TATI / forrás

TATI Farm to table

Budapest VII. kerület, Dohány u. 58-62.

  • Reggeli az Atlasztól az Ararátig: Dombrumba

A Dobrumba régóta Pest kedvenc kedvence (a Pingrumba pedig a budai oldalé). Sok év nyitvatartás után reggelikkel is bejelentkezett a csapat, habár nem a korareggeli mezőnyben: hétköznaponként délelőtt tíztől, hétvégente kilenctől érkezhetünk egy napindítóra. Mintegy tízféle reggel közül választhatunk, és a stílus ugyanaz, mint a nappali-esti mezzéké. Bowlok, shakshuka, hummuszvariációk és zabkása, lágyan folyó buggyantott tojással, szuperélelmiszerekkel megküldve, de egy erősebb tétellel, gránátalmaszirupos báránykolbásszal (makanek) is berobbanthatjuk a napunkat.

Dobrumba / forrás

Dobrumba

Budapest VII. kerület, Dob u. 5.

  • A ház kalácsát meg kell kóstolni az Edison&Jupiterben

A Vörösmarty tér Vigadó utca felőli oldalán keressük az Edison&Jupitert, amit nem lesz nehéz megtalálni. Végre nem egy újabb tucatbisztró: az elegáns porta egészen egyedi és stílusos enteriőrt rejt, meghökkentő formákkal, szépséges olívazölddel, jól tagolt belső térrel. Büszkeségük a ház kalácsa, ami maga a tulajdonos, Matusek Nóra receptje alapján készül, és olyan pazar kísérőkkel kérhetjük, mint a házi vajkrém és érlelt sonka, sült kecske camembert vagy a libamáj brûlée. Házi granolával, omlettekkel és egy sort tápláló és egészséges opcióval is várnak. Kávékérdésben a specialty vonalra szavaznak, és a ráérős brunch-ot a belvárosban a nap bármely szakára szervezhetjük.

Edison & Jupiter / forrás

Edison & Jupiter Specialty Cafe and gastrolab

Budapest V. kerület, Dorottya u. 1.

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Edison & Jupiter / Facebook

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban sincs hiány nálunk:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...