- Hedonizmus és „clean eating” – Cork
A Hajós utcában egyre jobb helyek nyílnak az utóbbi időben, a Cork pedig közülük is kitűnik a hihetetlenül magas, 4,9-es vendégértékeléssel. Persze, ha ettünk már náluk, mindez nem is annyira hihetetlen: három ukrán fiatalnak köszönhetjük a helyet, ahol az igazi, jó alapanyagokból, komfortmegoldások nélkül készített ételek jó borokkal társulnak. Kiemelkedőek a salátáik, akinek belefér a Veganuárba a pácolt lazac avokádósalátával és maracujaöntettel vagy a céklás heringsaláta, belekóstolhat az ukrán konyha által egészen remekül készített halakba!
Budapest VI. kerület, Hajós u. 17.
- Vegán omlett és tofurántotta a Flow-ban
Az Andrássy úti Flow a vegánok és vegák paradicsoma. Az újhullámos kávéknak és teljes értékű, növényi alapú táplálkozásnak szentelt helyen nyaranta külön élmény a felújított, gangos ház belső udvarára kitett asztalokhoz ülni. Az ünnepek táján pedig igazi menedékhely a családi trakták után: minden nap reggel nyolctól várnak jobbnál jobb reggelikkel, 11 órától pedig ebédmenüvel. A reggeli zabkása felér egy isteni desszerttel,
mogyoróvajkrém, friss gyümölcsök, kókuszcships és csokoládé gazdagítja. A quiche céklás aiolimártással érkezik, a vegán omlett roston sült zöldségekkel, friss salátával és fokhagymás rizskrémmel. Így igazán elviselhető az egészséges étkezés, nem igaz?
Flow Specialty Coffee Bar & Vegan Bistro
Budapest VI. kerület, Andrássy út 66.
- Retró név mögött a legmenőbb csemegék
A nem akármilyen pedigrével rendelkező Csemege mint borbár és vacsorahely is jegyzett, de már reggel nyolctól várja az éhes városlakókat. A szálak pedig a skandináv stílusú pékségekhez, a Nor/ma, a Nor/ma grandhoz, az újhullámos kávézóhoz, a Feketéhez és a budaörsi Majorhoz vezetnek. A tulajdonosi kör egy évvel ezelőtt nyitotta meg a belváros legközepén a Csemegét, ahol elfelejtheted az átlagos reggelizők unalomig ismert kínálatát. Tobzódás az ízekben és a kreatív zöldséghasználatban, kiemelni is nehéz a legjobb tételeket. A szójában marinált, wasabis majonézzel turbózott Sárkánytojást és a labneh, pisztácia dukkah, kapor zhuggal kíséretében érkező kemencében sült padlizsánt vétek kihagyni a rendelésünkből, de még egy olyan egyszerű(nek tűnő) tapast is eszement jól készítenek, mint a patatas bravas, ami náluk füstölt paprikával és kimchimajonézzel készül. Ez a hely tényleg egy csemege.
Budapest V. kerület, Kecskeméti u. 9.
- Egész nap reggelizhetünk a Villa Bagatelle-ben
Amikor még nem tombolt a brunch-őrület, a Németvölgyi úti Villa Bagatelle-ben már akkor is elegáns villásreggelikkel vártak. A romantikus villa pasztellszínű falai azonban nem feszélyezőek, vendégszeretet árad belőlük, és persze a lenti Brótpékség frissen sült kenyereinek és péksüteményeinek illata. Ha a Veganuárra szavazunk, itt aztán dőzsölhetünk húsételek nélkül is: az Ardenner-kenyérből sütött bundáskenyeret füstölt sajt és csepegtetett tejföl kíséri; a buggyantott tojás kapirgálós tyúktól származik, pirított Brót-kaláccsal, cékla- és sütőtöksalátával, cheddarsajtszósszal, szilvadresszinggel érkezik. A Villa Bagatelle nem ült fel a specialtykávé-vonatra, a klasszikus pörköltésben hisznek. Nem az a lemondásokkal teli évindítás!
Budapest XII. kerület, Németvölgyi út 17.
- Dőzsölés a TATI-ban
A Michelin-kalauz által is ajánlott TATI „farmtól az asztalig” koncepciót ígér, és ezért még csak nem is kell vidékre mennünk. Már reggel nyolctól várnak brunch-olni, de ha nem vagyunk koránkelők-koránevők, egészen fél négyig rendelkezésre áll a brunch-étlap. Itt még egy sima „müzli”, a barackos túrós és a duplacsokis granola is élmény. A vegetáriánus bundáskenyér padlizsánnal, baracskai sajttal, kápiapaprika-emulzióval készül, a vegán szendvicsre laskagomba, savanyított gomba, salottahagyma és pesztó kerül. A hosszúra nyúló villásreggeli belenyúlik az ebédidőbe, így akár gulyáslevest és csirkepaprikást is kérhetünk kiváló minőségű tanyasi terményekből.
Budapest VII. kerület, Dohány u. 58-62.
- Reggeli az Atlasztól az Ararátig: Dombrumba
A Dobrumba régóta Pest kedvenc kedvence (a Pingrumba pedig a budai oldalé). Sok év nyitvatartás után reggelikkel is bejelentkezett a csapat, habár nem a korareggeli mezőnyben: hétköznaponként délelőtt tíztől, hétvégente kilenctől érkezhetünk egy napindítóra. Mintegy tízféle reggel közül választhatunk, és a stílus ugyanaz, mint a nappali-esti mezzéké. Bowlok, shakshuka, hummuszvariációk és zabkása, lágyan folyó buggyantott tojással, szuperélelmiszerekkel megküldve, de egy erősebb tétellel, gránátalmaszirupos báránykolbásszal (makanek) is berobbanthatjuk a napunkat.
Budapest VII. kerület, Dob u. 5.
- A ház kalácsát meg kell kóstolni az Edison&Jupiterben
A Vörösmarty tér Vigadó utca felőli oldalán keressük az Edison&Jupitert, amit nem lesz nehéz megtalálni. Végre nem egy újabb tucatbisztró: az elegáns porta egészen egyedi és stílusos enteriőrt rejt, meghökkentő formákkal, szépséges olívazölddel, jól tagolt belső térrel. Büszkeségük a ház kalácsa, ami maga a tulajdonos, Matusek Nóra receptje alapján készül, és olyan pazar kísérőkkel kérhetjük, mint a házi vajkrém és érlelt sonka, sült kecske camembert vagy a libamáj brûlée. Házi granolával, omlettekkel és egy sort tápláló és egészséges opcióval is várnak. Kávékérdésben a specialty vonalra szavaznak, és a ráérős brunch-ot a belvárosban a nap bármely szakára szervezhetjük.
Edison & Jupiter Specialty Cafe and gastrolab
Budapest V. kerület, Dorottya u. 1.
Szerző: Haranghy Orsi
Címlapkép: Edison & Jupiter / Facebook
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Étteremajánlóban sincs hiány nálunk: