Egészséges öntöttvas serpenyőben sütni?

Az elmélet az, hogy a mindenfajta bevonatot nélkülöző vasserpenyő, amelynek használata most egyébként reneszánszát éli, jó hatással lehet a vérszegénységre.

A vérszegénység a vashiány szinonimája: a vas segíti a hemoglobin termelését, melyre a vörösvértesteknek van szüksége a működéshez. Az elképzelés az, hogy a vas serpenyőből az ételünkbe kerül az értékes elem. Ez valamilyen szinten igaz is, persze csak bizonyos mértékben és bizonyos feltételek teljesülése esetén. Egy 2003-as kutatás során az derült ki, hogy ugyan jut némi vas a serpenyőkből az ételekbe, és egyes tesztalanyoknak nőtt a hemoglobintermelése, amikor öntöttvas serpenyőt használtak, de az adatok nem voltak bizonyító erejűek, különösképpen, mivel csak igen csekély mennyiségű vas került ilyen módon a szervezetbe.

Van azonban egy módja annak, hogy többet csikarjunk ki az öntöttvas edényünkből

Ha savas összetevőkkel főzünk benne, akkor több vas oldódik ki. Ha azonban olajban sütünk, az mintegy védőréteget képez a serpenyőn, így nem oldódik ki belőle a vas. De azért arra figyeljünk, hogy ha például mindent ecetben vagy paradicsomban főznénk, nem juthatnánk csupán az öntöttvas serpenyő használatával elegendő vashoz.

Ugyanez igaz a kerámia bevonatú serpenyőkre is, melyek igaziból rozsdamentes acélból készülnek, homokfúvással: ezekből is kioldódnak az ásványok, azonban a vas mellett króm és nikkel is kerül az ételbe, ha ezekben főzünk. Aggódni azonban nem kell emiatt: elhanyagolható mennyiségről van szó, amely nem károsítja az egészséget. Sokan félnek a teflon edényektől, de ezeknek az esetében is elmondható, hogy semmilyen módon nem károsítják az egészséget.

Mi a megoldás?

Ha több vasat szeretnénk fogyasztani, akkor azt vagy az orvos által felírt gyógyszerben, vagy a megfelelő élelmiszerekben találhatjuk meg: vas van például a vörös húsokban, valamint a tofuban, lencsében és a sárgaborsóban.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...