Becslések szerint több millió gombafaj létezik a világon, amelyeknek csupán egy apró töredékét fogyasztjuk. Nagyjából 200 ismert gombafaj alkalmas emberi fogyasztásra és ezek nagy részének bizonyítottan pozitív élettani hatása van. De nem csupán az ehető gomba egészséges, hiszen számos fajt alkalmaznak a gyógyászatban, gyógyszeriparban. Most összeszedtük, hogy melyek a legegészségesebb gombák, amelyeket érdemes lenne gyakrabban fogyasztanunk.
Nézd meg galériánkban a legegészségesebb gombafajtákat:
Ezek a legegészségesebb gombák a szakértők szerint
Maitake
A maitake gomba, más néven bokrosgomba, a legegészségesebb gombák közé tartozik. Hagyományosan a vércukorszint szabályozására, a máj- és emésztési funkciók támogatására, valamint az általános immunrendszer és a szív- és érrendszeri egészség javítására alkalmazzák. Ezt a gombát leginkább por vagy kivonat formájában lehet beszerezni, amelyeket hozzá keverhetünk az ételeinkhez.
Shiitake
A japánok nagy kedvence a shiitake gomba leginkább a gasztronómiában ismert, pedig nemcsak ízletes, de erősen gyógyhatású gombáról van szó. A shiitake segít a magas koleszterinszint elleni küzdelemben, csökkenti a vércukorszintet és javítja a keringést. Ez a gomba tumorgátló hatása miatt is népszerű, nagy mennyiségű daganatellenes vegyületet tartalmaz. Tápláló, finom és egészséges! Mi kell még?
Reishi
A reishi, vagyis pecsétviaszgomba támogatja az immunrendszert és a shiitakéhez hasonlóan lassítja a rákos sejtek kialakulását. Emellett hangulat javító hatása is van, segít a koncentrációban és elősegíti a jó alvást. Bár ezt a gombát ételként is el lehet készíteni, fogyasztása leginkább tea vagy por formájában szokás.
Közönséges süngomba
A süngomba külseje elsőre rémisztő lehet, de ez a gomba egyszerre ízletes és egészséges is. A süngombának szivacsos textúrája és isteni íze van, serpenyőben, grillen gyorsan elkészíthető. Jótékony hatással van az idegrendszerre és a mentális egészségre, támogatja az agyműködést és a szorongás, depresszió ellen is hatásos. Táplálékkiegészítő formájában is beszerezhető, de időről időre tényleg érdemes főzni belőle.
Rókagomba
Az itthon is őshonos és népszerű rókagomba a legegészségesebb gombák egyike. Tele van antioxidánsokkal, emellett gyulladáscsökkentő és antimikrobiális hatással bír. Számos más hasznos tápanyagot, vasat, káliumot D-vitamint, foszfort és B-vitaminokat is tartalmaz. Bár hazánkban is gyűjthető, csak bevizsgálás után főzzünk magunk saját gombából!
Még több egészséges alapanyag, amit fogyassz sűrűn: