Egészséges gabonareggelik, amelyeket érdemes enni

A gabonafélék rendkívül népszerűek reggelire, de vajon melyek közülük a legegészségesebbek, ha napindításról van szó?

A gabonából készült reggelik fogyasztása kényelmes azok számára, akik elfoglaltak, de mivel gyakran hozzáadott cukrot és más egészségtelen összetevőket tartalmaznak, okosan kell beépíteni azokat az étrendünkbe. A gabonafélékből könnyen túl lehet enni magunkat, ha az összetevőik között kevés a rost és a fehérje, ezek ugyanis nélkülözhetetlenek a teltségérzet kialakulásához. A jó hír az, hogy számos egészséges, tápláló alternatíva áll rendelkezésre, leginkább a házi készítésű gabonás ételek között.

A tápláló zab

A zabot vagy lisztté őrlik, vagy hengerelik, és zabpehelyként, zabkásaként fogyasztják. A zab teljes kiőrlésű, rostokban és fontos tápanyagokban gazdag gabona. Egy 1/2 csésze (117 gramm) zab 4 gramm rostot és a mangán napi szükségletének 68%-át tartalmazza, míg a foszfor és szelén 18%-át, valamint a cink 16%-át biztosítja. Jelentős mennyiségű B-vitamint, vasat és magnéziumot is tartalmaz.

Előre adagolt, ízesített zabkását vásárolhatsz az üzletben is, de a legjobb, ha ezeket elkerülöd, és saját magad készíted el a kásádat natúr zabpehelyből, hogy elkerüld a nagy mennyiségű cukrot és más egészségtelen összetevőket. A zabpehely hihetetlenül sokoldalú, otthon is sokféleképpen használható. Vannak, akik vízzel vagy tejjel forralják, majd friss gyümölcsökkel, fahéjjal vagy dióval dobják fel, de tejben vagy joghurtban áztatva is kitűnő, és persze sütemények alapanyagaként is tökéletes.

Zabkeksz 4 összetevőből

Ez a zabkeksz baromi egyszerű, de fontos, hogy tényleg maglisztet használjon hozzá az ember. Viszont se tojás, se olaj, se tej nem kell bele, és gyorsabban elfogy, mint ameddig elállna. 2 ...

Diós-almás pite zabmorzsával

Mindannyiunk kedvenc őszi desszertjét ezúttal csodálatos dióval és ropogós zabos morzsával megspékelve készítettük el. Lehetetlen egy szeletnél abbahagyni, de mivel teljesen cukormentes, ...

Házi müzli teljes kiőrlésű pelyhekkel

A müzli egészséges és ízletes. Általában teljes kiőrlésű zabpehely, rozspehely, árpapehely, dió, magvak és szárított gyümölcsök kombinálásával készül nyersen, sütés nélkül.  A házi müzli nem feltétlen tartalmaz hozzáadott olajat vagy édesítőszert. A teljes kiőrlésű gabonák, diófélék és magvak kombinációja a müzlit kiváló fehérjeforrássá teszi, és sok rostot, vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. Jelentősen csökkentheti a müzli szénhidráttartalmát, ha gabonamentesen, kókuszreszelékből, dióból és mazsolából készül el.

Chiamag - a legújabb szupersztár?

Chiamag, lenmag

A lenmag és a chiamag nem véletlenül sokak kedvencei, ezért is jó hír, hogy a két egészséges összetevőből nagyszerű étel készülhet. Csak annyit kell tenni, hogy „tésztát” készítünk a lenlisztből, a chiamagból és kókuszolajból, és azt fahéjjal, édesítőszerrel vagy steviaval ízesítjük. Ezután a masszát négyzetekre vágjuk, és megsütjük. A len- és a chiamagok omega-3-zsírsavakat és fehérjét tartalmaznak, emellett jelentős mennyiségű tápanyagot biztosítanak a szervezetnek, beleértve a magnéziumot, a foszfort és a mangánt.

Forrásunk volt.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...