Mitől egészséges egy étel? Mást gondolnak erről a különböző étkezési irányzatok hívei, akik olykor homlokegyenest mást gondolnak az ideális táplálkozásról. Az igény azonban egyértemű: egyre többen figyelnek oda arra, hogy milyen minőségű és tápanyag-összetételű ételeket esznek. 7 fővárosi étterem következik, amelyet az éltető és energiát adó ételeknek szenteltek!
- A szóvicc is megbocsátható nekik: Basil Ica
A Bazilikával szemben található Basil Icában már a mindenféle „mentes”, vegán, egészséges étkezés hype előtt csupa frisset és jót ehettünk, széles salátaszortimenttel. A hely kicsi, sokan elvitelre ugranak be, a konyha viszont lelkes és igazán sokszínűen közelítik az egészséges étkezést a szezonális levesekre, „hideg sültekre” és frissensültekre, quasedillákra, pulled porkra, salátákra építő kínálatukkal. Ha két egészséges étkezés között elgyengülnénk, ne feledjük, hogy a Basil Ica palacsintázó is. Korareggel, már fél 8-kor nyitnak, és az ebédidő lefutásával, délután 3-kor zárnak.
Basil Ica Salátabár és Palacsintázó
Budapest VI. kerület, Révay köz 2.
- Hawaii, de nem pizza: ONO Poké Bowl & Bar
A hawaii eredetű poké bowlok meghódították a világvárosokat és az internetet is. Az erősen Insta-kompatibilis tálak azonban nem csak a szemet kényeztetik, a kóstoláskor okoznak igazi meglepetést. A sok-sok friss zöldség, hal vagy hús és az egész kompozícióba életet lehelő szószok alkotta fogások szembemennek a jó magyar „húst krumplival” elgondolással, de Budapest láthatóan imádja. 2019-ben ők nyitottak először poké bowl bárt itthon, és immár három étteremmel képviselik Hawaii imádott ételműfaját. A koktélszortiment is figyelemreméltó!
Budapest, XI. kerület, Budapest Bartók Béla út 34.; V. kerület, Vadász utca 10.; II. kerület, Jurányi utca 10.
- A gluténmentesen étkezőknek a flatbreadet meg kell kóstolniuk: Greenhabit
Újbudán nyílt ősszel a Greenhabit. A Váli utca felől közelítsük meg az Alleét: a Zing Burger és a Starbucks között a Greenhabitre bukkanunk. Koncepciójukról sokat elárul, hogy az étlapon találunk „szénhidrát” szekciót és „dobd fel fehérjével!” részt is. Mi magunk is részt vehetünk a tálak összeállításában, a kovászos kenyér melletti vívmányuk a kemencében sült, gluténmentes, édesburgonyás alapú flatbread. Reggel 8-tól egészen este fél 10-ig nyitva tartanak.
Budapest XI. kerület, Október huszonharmadika u. 8-10.
- Háromszor is: Nemsüti
2004 óta teszi szebbé a vegetáriánusok életét a Nemsüti, ami egy csepp kis szendvicsbárból nőtte ki magát immár a városi három pontán fellelhető biztos bázissá. Konyhai filozófiájuk alapja, hogy semmiben sem használnak tartósítószert, színezőanyagot, fehércukrot, húst, halat. Semmit nem gondolnak túl, az ízekre és a mindennapok étkezéseire koncentrálnak. Kávé, szendvics, ebédmenü, süti és nemsüti a pesti oldalon.
Budapest XIII. kerület, Jászai Mari tér 4/b; VII. kerület, Klauzál téri Vásárcsarnok; V. kerület, Hold utca 9.
- Az egészséges étkezés szkeptikusokat vigyük el a Franziskába
A város egyik legbiztosabb egészséges étterem brandje. Már-már idilli, hogy egy hely egyszerre legyen ennyire jól kitalált, sikkes és trendi, miközben igazán kényeztető ételekkel és italokkal várnak. A reggeliző és brunch étterem Buda után immár Pesten is várja a smoothie-kra, zabkásákra, granolákra, Benedict-tojásra, avokádós pirítósra vagy éppen gluténmentes-laktózmentes gofrikra éhes közönséget. Pazar tortafelhozatal egészíti ki a kínálatot!
Budapest I. kerület, Iskola utca 29.; VII. Rumbach Sebestyén utca 3.
- A főzelékek fővárosi helytartói: Hokedli
A Budapest legszerethetőbb főzelékezője címet magabiztosan birtokló Hokedliben mindenki megtalálja a kedvére valót. Gourmet főzelékekben verhetetlenek, és nem kötelezik el magukat egyetlen étkezési irányzat mellett sem. Náluk még a rémes répafőzelék is szexi gyömbéres karottafőzelékként születik újjá, olyan dögös kísérőkkel, mint a hagymás oldalas vagy a vegánoknak kedvező tahinis grillezett gomba. Levesekben és desszertekben is mindig ötletesek – több Hokedlit is elbírna Budapest.
Budapest VI. kerület, Nagymező utca 10.
- Farmról a Dohány utcába: TATI
Novemberben nyílt meg a TATI, elsőre meglepő koncepcióval a természetközelinek éppen nem mondható VII. kerületben. A TATI-ban azonban komolyan gondolják a farmról az asztalra filozófiát, el is kezdték bemutatni azokat az őstermelőket, akikkel együtt dolgoznak. Ha fontos számodra, hogy tudd, honnan érkezik az étel, és ha csak teheted, kerülöd az instant megoldásokat, keresd az olyan „őszinte” konyhákat, mint a TATI-é is. Ahogyan írtuk is novemberben: „De, hogy mit keres egy ló a pultban és miért TATI a fenntartható működést legfontosabb céljául kitűző farm-to-table étterem neve, az derüljön ki egy látogatás alkalmával!”
Budapest VII. kerület, Dohány utca 58-62.
Szerző: Haranghy Orsolya
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Étteremajánlóban nincs hiány nálunk: