Fogyásunk szempontjából mindenképpen érdemes gondosan megválogatni azokat az élelmiszereket, amelyeket fogyasztunk. Ahhoz, hogy elérjük a súlycsökkenést, nem elég kalóriadeficitet teremtenünk, fontos az is, hogy az adott ételek milyen összetevőket tartalmaznak, illetve hogy bennük legyenek a szervezetünk számára nélkülözhetetlen tápanyagok.
A diétánk alatt érdemes makrotápanyagokban, fehérjékben, egészséges zsírokban, valamint lassú felszívódású szénhidrátokban, rostdús, vitaminokban gazdag alapanyagokat fogyasztani. A legjobb, ha úgy állítjuk össze az ételeinket, hogy minél több jó tulajdonság szerepeljen a menünkben. Mutatunk néhány olyan kombinációt, amely felturbózza a fogyásodat, hiszen több tápanyag is megtalálható benne a listából:
Zabpehely+zsíros magvak
A zabpehely rostokban gazdag, így gyorsan eltelít, és segíti az emésztést. A legjobb, ha valamilyen zsíros maggal kombinálod, például mandulával vagy dióval. Mind a kettőben megtalálhatóak azok a vegyületek, amelyek csökkentik a koleszterinszintet, és enyhítik a szervezetedben a gyulladásokat.
Zöldturmix+lenmag
Ha nincs sok időd reggel, akkor ezzel az összeállítással akár le is tudhatod a nap első étkezését. Azért, hogy még táplálóbb legyen, érdemes lehet még egy kanálnyi lenmagot is beletenned, amely gazdag magnéziumban, káliumban, kalciumban, vasban, cinkben és omega3-ban.
Hummusz+zöldségkenyér
A csicseriborsóból készült hummusz rostokban gazdag, fehérjedús, így segít az izmok regenerálódásában. Ha mindezt valamilyen magvas kenyérrel fogyasztod, akkor még több rostot viszel a szervezetedbe, továbbá lassú felszívódású szénhidrátokat, amely nem emeli meg hirtelen a vércukorszintedet.
Teljes kiőrlésű tészta+paradicsom
A teljes kiőrlésű alapanyagok rostokban gazdagok, valamint hosszabb távon nyújtanak teltségérzetet, mint a fehérlisztes termékek. Érdemes olyan zöldségekkel kombinálni, amelyek segítik az emésztést. Ilyen például a paradicsom, amely csökkenti a koleszterinszintet, gyulladást a szervezetben, és aktiválja a test zsírbontó folyamatait.
Máj+borsó
A D- és K-vitamin is fontos szerepet játszik szervezetünk egészséges működésében. A borsó remek K-vitaminforrás, míg a máj tele van D-vitaminnal. Ezzel a két vegyülettel nemcsak az immunrendszeredet támogatod, de segítesz a csontok egészségének megőrzésében is.
Csirkemell+kurkuma
A csirkemell az egyik legjobb fehérjeforrás, ami hatalmas szerepet játszik az izmok építésében, a kurkumában található hatóanyagok pedig segítik az emésztést, és csökkentik a gyulladásokat.
Még több fogyókúra: