Egészséges a csirke? Elmondjuk, hogyan ne fogyaszd

A csirke az egyik legnépszerűbb húsfajta. De vajon egészséges is?

Széles körben elérhető és könnyen elkészíthető, számos étel alapja. Bár a csirke általános élelmiszer-alapanyag, sokan nem biztosak benne, hogy mennyire egészséges. Nézzük hát a csirkefogyasztás néhány előnyét és hátrányát, hogy mindenki eldöntse, szeretne-e csirkét enni.

A csirke számos kulcsfontosságú tápanyagban gazdag, beleértve a fehérjét, a niacint, a szelént és a foszfort. Különösen a fehérje nélkülözhetetlen a szövetek felépítéséhez és helyreállításához, valamint az izomtömeg fenntartásához. A szelén olyan nyomelem, ami a megfelelő immunműködéshez, a pajzsmirigy egészségéhez és a termékenységhez szükséges. A csirke gazdag olyan B-vitaminokban is, mint a niacin, valamint a B6- és B12-vitaminok. Ezek központi szerepet játszanak az energiatermelésben, a DNS-szintézisben és az agy egészségének fenntartásában. 

Tele fehérjével

A csirke tápanyagokban gazdag, kiváló kiegészítője lehet az egészséges, átfogó étrendnek. Tekintettel arra, hogy a csirke alacsony kalóriatartalmú, de fehérjetartalma magas, fogyasztása különösen előnyös lehet azoknak, akik fogyni szeretnének. Tanulmányok azt mutatják, hogy a fehérje bevitelének növelése fokozhatja a teltségérzetet, növelheti a fogyás intenzitását, és elősegítheti a karcsúság megtartását. A fehérje támogatja az izomnövekedést, részt vesz a kalcium anyagcseréjében, és a csontok egészségének optimalizálásában is.

8 fantasztikus csirkés fogás, aminek nagyon alacsony a kalóriatartalma

Így ne fogyaszd

Persze egyáltalán nem mindegy, milyen formában fogyasztjuk a csirkét. Például a gazdag zsíradékban kisütött vagy panírozott változatok sok egészségtelen zsírt, felesleges szénhidrátot és nem utolsó sorban kalóriát tartalmaznak.

Ha félkész formában vásároljuk meg a csirkét, az további kockázatokat hordozhat. Egyes kutatások szerint a feldolgozott húsbevitel a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és a rák bizonyos típusainak magasabb kockázatával járhat. A feldolgozott hús nagy mennyiségben tartalmazhat nátriumot és tartósítószert is.

Ezeket olvastad már?

11 csodajó csirkesaláta

Lassan már az ebéden gondolkodunk, és mivel ma valami könnyűre vágyunk, a csirkés saláták mellett döntöttünk - ötleteljetek velünk, talán még az irodában is összedobhatók!

Nosalty

Pestóval töltött csirkemell

Ünnepek alkalmával igen lényeges, hogy ne csak finom, de látványos fogásokat szolgáljunk fel. Tavasszal a friss fűszernövények és idényzöldségek teremtik meg a kívánt hatást.

admin

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek