5 ok, amiért érdemes becsempészned az étrendedbe a lenmagot

A lenmagnak millió pozitív egészségügyi hatását sorolták már fel, de vajon tényleg megéri mindenre rászórni, amire csak tudjuk?

Bár apró, a lenmagról tudni kell, hogy méretével ellentétben nagy mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ezért érdemes nagyjából mindenre rászórni, amire tudjuk. Bőven van benne fehérje, növényi eredetű rost és zsírsavak is. Valójában egyébként a nagyon fontos alfa-linolénsav nevű zsírsavból arányaiban ebben van a legtöbb a növényi források közül, így tényleg igazi szuperkajának mondható ez az egyébként fillérekért kapható kis magféle.

A következő öt előny miatt pedig abszolút érdemes a legközelebbi bevásárlásnál lenmagot is raknod a bevásárlókocsidba.

5 ok, amiért érdemes becsempészned az étrendedbe a lenmagot

Rengeteget segít az emésztésen

A lenmagban rengeteg rost van, ami a lassú és nehéz emésztésű emberek számára igazi megváltás lehet. Nemcsak egy-, hanem kétfajta rostnak is nagyon jó forrása a lenmag: van benne oldódó és oldhatatlan változat is. Utóbbi például abban segít, hogy a különböző anyagok gyorsabban haladjanak át a bélrendszeren, és növeli a széklet térfogatát is, ami pedig ahhoz járul hozzá, hogy a székletürítés rendszeres legyen, és ritkuljon, vagy megszűnjön a székrekedés.

Bőven van benne fehérje

Növényi forrásokból viszonylag nehéz bevinni fehérjét, de a lenmagban méretarányosan nagyon sok található ebből a fontos makrotápanyagból. Aki a számok szerelmese: egy teáskanálnyi lenmagban 2 gramm fehérje található, így egy-két kanál a salátához adva nagyon szépen adhat az étel fehérjetartalmához.

Többszörösen telítetlen zsírokat tartalmaz

A fehérje mellett a lenmagban a szív egészségét elősegítő, többszörösen telítetlen, egészséges zsírsavakat is találunk. Ezeket leánykori nevükön omega-3 zsírsavakként ismerjük, és rengeteg egészségügyi előnyük van: csökkenthetik a vérnyomást, a triglicerid szintet, a rossz koleszterin szintjét, valamint a testben található gyulladásokat.

Csökkenthetik a rák kockázatát

Kutatások találtak összefüggést a gyakori lenmagfogyasztás és a káros tumorok növekedésének csökkentése között. Ez a benne található lignánoknak köszönhető, amelyeknek antioxidáns-hatásuk van. A lignánok főként a már meglévő tumorok fejlődésének gátolásában játszanak szerepet. Egy kutatás már 40 napos lenmagfogyasztás során is látott különbséget a tumornövekedésben.

Könnyű tonhalsaláta Grétitől

Így tavasszal jó elgondolkodni azon, mi lesz, ha fürdőruhát kell húzzunk. A legcélravezetőbb egy saját magunk által kialakított diéta, mely sok-sok salátát tartalmaz.

Magyaros répafasírt

Néha nem csak hétvégén van szükség egy bevált receptre, hanem hétköznap is. Ha tényleg csak egy gyorsan elkészíthető ebédre vagy vacsorára vágytok, készítsétek el ezt a szuper ...

Csökkentheti a bőr gyulladását

Nemcsak enni, de bőrre tenni is érdemes a lenmagot: külső pakolásként ugyanis csökkentheti a bőr gyulladását. Az omega-3 zsírsavak ugyanis külsőleg is jók a gyulladáscsökkentésre, nemcsak belsőleg keltenek pozitív változásokat. Egy kis résztvevőszámos kutatás például azt mutatta ki, hogy azok a nők, akik gyakran használtak lenmagolajat, sokkal jobb bőrminőségről számoltak be.


A pozitív élettani hatásokat hordozó ételekről itt olvashatsz:

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...