Süss egészben durbincsot, mert se nem luxus, se nem macera

Az egész halak sütése elsőre mindig ijesztő feladatnak tűnhet, pedig egyáltalán semmi ördöngösség nincs a dologban. Erre engem Tunner Péter barátom tanított meg, akinek apró, dél-pesti, lakótelepi konyhájában játszi könnyedséggel készítettünk ropogós bőrű, omlós húsú durbincsot. Ezt a receptet hoztam most el az oldalra, hogy mások is elsajátíthassák a tökéletes halsütés lépéseit.

Egy kellemes koranyári estén történt, hogy átzögyötem Budapesten az újonnan átadott hármas metróval, hogy a Határ útnál leszállva felugorjak Tunner Péter barátomhoz. A látogatásnak külön oka is volt: egészben sült aranydurbincsot akartunk készíteni, majd elfogyasztani azt pár kellemesen hűs koktél kíséretében. A kis panellakás keskeny konyhájában már többször sütöttünk-főztünk, de a halsütésre még nem került sor – persze ez nem tartott vissza minket. Az este során megtanultam Petitől, hogyan kell előkészíteni, megtölteni és megsütni a durbincsot, hogy az tényleg tökéletes legyen, most mindezt a tudást pedig továbbadom, hogy közkinccsé váljon.

Az egészben sült aranydurbincs receptjéért kattints a képre!

A ropogós bőr titka

Két dolgot is megtehetünk annak érdekében, hogy a halbőr kellemesen aranybarna és enyhén roppanós legyen (ha még sosem kóstoltuk ezt a gyakran kidobott, különleges részt, mindenképpen adjunk neki egy esélyt!). Az egyik, hogy sütés előtt teljesen szárazra töröljük papírtörlővel a durbincsok testét. A nedvesség ugyanis gátol mindennemű barnulást.

A másik, hogy tepsi helyett sütőrácsra fektetjük a halakat – így mintha grillezésnek tennénk ki őket, csupán a füst és a hőség nélkül.

Az egészben sült aranydurbincs receptjéért kattints a képre!

Persze ehhez tiszta és alaposan leolajozott rács kell, nehogy a hal bőre leragadjon. Szintén érdemes a zöldségeket egy nagyobb edényben a halak alá tenni, hogy azok ott süljenek meg, és felfogják a halból kisülő zsírokat.

Egy kis segítség az elfogyasztáshoz

Ha túltettük magunkat a (nem is olyan bonyolult) elkészítési folyamaton, még egy próbatétel vár majd ránk: mégpedig az egész hal kibontása és elfogyasztása. Ezt persze nem azért kell elsajátítani, hogy az ember a saját otthonában is elegánsan, udvariasan étkezzen (bár ez sosem hátrány), hanem mert így fogjuk a legkevesebb halhúst a tányéron és a szálkák közt hagyni.

Az egészben sült aranydurbincs receptjéért kattints a képre!

Vágjuk be a húst késsel a faroknál és a kopoltyú mögött (könnyű lesz, ha tökéletesen omlósra sütöttük a halat), majd próbáljuk meg egyben leemelni a teljes filét. Nem baj, ha maradnak benne kisebb szálkák, a lényeg, hogy a gerinc egészben maradjon. Ezt a fejjel együtt könnyedén ki tudjuk majd emelni, így az alsó halfél szinte teljes egészében szálkamentes marad.

És ne dobjuk el a halbőrt sem, főleg, ha már ennyit dolgoztunk a ropogóssá tételén. Egy egész durbincs nem tűnhet soknak, azonban zöldségekkel, salátával körítve kiadós ebéd/vacsora lehet egy fő számára.

Süssünk tökéletes egész aranydurbincsot!

Hozzávalók:

800 g hal (2 egész aranydurbincs), 1 db citrom (kezeletlen héjú), 8 gerezd fokhagyma, 1 csokor kakukkfű, 1 csokor zsálya, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 5 ek olívaolaj, 200 g parázskrumpli, 10 dkg koktélparadicsom (2 közepes fürt)

A krumplit feltesszük sós vízben főzni, majd amikor már félig megpuhult, leszűrjük, és szárazra töröljük. A koktélparadicsomot megmossuk, de a száron hagyjuk a szemeket.

Az egészben sült aranydurbincs receptjéért kattints a képre!

A konyhakész durbincsok bőrét papírtörlővel teljesen szárazra töröljük, hasukat egy kicsit jobban kibontjuk, hogy könnyebb legyen a töltésük. A hasüreget sózzuk, borsozzuk, majd alulra pár szál kakukkfüvet és zsályát helyezünk, erre mehet 2 gerezd fokhagyma, majd 3 karika citrom. Ezt kövesse újabb 2 fokhagyma és a zöldfűszerek.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra (hőlégkeveréssel), majd alaposan kiolajozunk egy nagyobb sütőedényt. Sütőrácson is süthetjük a halat, így még ropogósabb lesz a bőre (csak arra figyeljünk, hogy tiszta, alaposan beolajozott rácsot használjunk. Ilyenkor a zöldségek külön sülnek, a hal alatt egy tepsin.) Belefektetjük a két durbincsot, amelyek bőrére további olajat csorgatunk, majd megsózzuk. A krumplit elkeverjük egy tálban sóval és olajjal, majd elrendezzük a halak körül.

Az egészben sült aranydurbincs receptjéért kattints a képre!

A tepsi mehet is a sütőbe, nagyjából 20 perc kell a halaknak, hogy teljesen átsüljenek. Az utolsó 10 percben a paradicsomot is a tepsire tesszük, így nem fog teljesen szétfőni. A 20 perc leteltével felső grillezésre kapcsolunk, és 200 fokon pár perc alatt rápirítunk a halakra. A durbincsot azon melegében tálaljuk krumplival, paradicsommal, friss zöldsalátával és citrommal.

Az egészben sült aranydurbincs teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeknek a recepteknek is adj egy esélyt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...