Legjobb mediterrán fogások édesköménnyel

Egyszerűen elkészíthető zöldség, mégis különleges tavaszi-nyári fogások varázsolhatók belőle – Ilyen az édeskömény, ismerd meg!

Itt a friss, roppanós édeskömény, keressétek a hozzátok legközelebbi piacon! Szezonja májustól szeptemberig tart. Kisebb zöldségeseknél jóval busásabb az ára, viszont, ha csak salátába vesszük, egy kisebb darab is nagy hatással tud lenni zöld levelekre. Sokan nem ismerik közelebbről, ez a cikk azért készült, hogy megmutassuk, mi mindenre jó, és hogyan használhatjuk fel, például alaplevekhez, salátába és köretnek.

Sült édeskömény - receptért kattints a képre!

Édeskömény

Az édeskömény a zellerfélék népes családjának egy kisebb csoportjába tartozik, ennek viszont a legismertebb tagja. Alacsony kalóriás, ezért diétás étrendbe könnyen beilleszthető, kálium tartalma igen magas, ezért csökkenti a magas vérnyomást, az izomgörcsöket és a stroke elfordulásának veszélyét. Idáig csak a gumójáról írtunk, pedig gazdaságos növény, hiszen a magja is felhasználható, sőt mi több, a zöldje nagyszerű fűszer! Már az ókorban ismerték, jótékony hatásai miatt a rómaiak, és a görögök is nagy előszeretettel termesztették, fogyasztották. Ismert nevei még: ánizskapor, gumós kömény, firenzei kömény, vezérkapor, fennel, az 1900-as évek eleji magyar leírásokban gumós fészik, és holland venkel nevekkel illették.

Tudtad? Az édeskömény emésztést elősegítő, görcsoldó, gyulladásgátló és köhögéscsillapító hatású.

Kerüljön salátába az édeskömény

Nyersen az édeskömény gumóját vékonyan szeletelve leginkább naranccsal, citrusokkal tálalják, frissen nagyszerű zöldsalátába keverve. Megszínezi a cékla, de jó párosítást alkotnak együtt, naranccsal kiegészítve. Igazi mediterrán ízélményt ad, illata ánizsos, friss, és frissítő.

Sült édeskömény mártogatóssal - receptért kattints a képre!

Süsd meg az édesköményt

Rövid citruslében, mézben való marinálás után grillezhető, süthető. Tejszínes, sajtos keverékkel leöntve csőben süthetjük. Franciásan gratint készíthetünk belőle. Erőteljes íze miatt a mediterrán konyhában az alaplevek elkészítésénél az egyik fő alapanyag.

Tudtad? Szoptatós kismamák hasfájós gyermekeiket is megóvhatják, ha édesköménymagos teát fogyasztanak.

Egyszerű sült édeskömény

Legegyszerűbben egy nagy sütőtálcára fektetve, kevés sóval, borssal, chilivel fűszerezve, mézzel, olívaolajjal locsolva megsüthetjük, karamellizálhatjuk. Így rizsre, burgonyapürére, polentára tálalva feltétként tehetjük. Ugyanakkor egy szelet hal, hús, vagy zöldségfasírt mellé köretként is adhatjuk a sütőben sült édesköményt.

Sült édeskömény - receptért kattints a képre!

Tálald mártogatóssal az édesköményt

Frissen aprítva, grillrácson-, serpenyőben- és sütőben megsütve is érdemes mellé mártogatóst készíteni. Könnyed, krémes, egyszerű, ha görög joghurtot kis citromlével, mézzel, mentával, petrezselyemmel, sóval, borssal, csilipehelyjel keverünk.

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Sült édeskömény mártogatóssal – a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...