Édesen, egészségesen xilittel

A neve hallatán kissé idegenkedünk tőle, axilit vagy más néven nyírfacukor jó barátja a cukorbetegeknek, és megóvja a fogakat.

{ CKÉP = 72938, 4 }

Nem is gondolnánk, hogy valójában egy természetes édesítőszerről van szó, amely bár külsőre hasonlít a kristálycukorhoz, mégis sok tekintetben egészségesebb annál, egészségügyi problémák megelőzéséhez és kezeléséhez is javasolt.

Amikor a természetes édesítőkre gondolunk, elsőre a méz jut eszünkbe, amely már évezredek óta része az ember étrendjének, de manapság számos gyógyhatása ellenére a fogyókúrázók magas cukortartalma miatt nem részesítik előnyben.

Szilvatorta - bűntudat nélkül

Most a szilva van porondon a konyhámban, nagyon szeretem nyersen is, és különböző süteményekben egyaránt. Természetesen az egészség és az alakmegőrzés továbbra is fontos, így most ez ...

Házi cukormentes marcipán

Házilag marcipánt készíteni igazán nem nagy dolog, főleg ha van egy megbízható késes robotgépünk. Persze senki se számítson cukrász színvonalú marcipánra, már ami az állagát és a ...

Hozzájárul a fogak egészségének megőrzéséhez, ezért is tartalmaznak a rágógumik és a fogkrémek xilitet. Megakadályozza a szánkban a baktériumok letapadását – ennek köszönhetően a felső légúti fertőzések egyik ellenszere. A gyógyszerekkel szemben előnye, hogy nincs mellékhatása.

Citromos - limoncellos tiramisu

Vágytam valamilyen üde citromosságra, hát reggel neki álltam elkészíteni ezt a finomságot. Törekedtem rá, hogy az itthon fellelhető alapanyagokból készítsem el, így nem mascarpone ...

Szénhidrát csökkentett diós kifli

Itt a NoSalty.hu -n találtam tavaly Kiki diós kifli receptjét, ami borzasztóan finom! Mivel apukám cukorbeteg, gondoltam, elkészítem diétás formában is. Így is nagy sikere lett még a nem ...

Almás répatorta

Az osztrákok legkedveltebb receptmagazinjában, a Gusto-ban bukkantam erre a receptre. Azonnal kipróbáltam, nagyon finom.

  1. Kelt tészta készítéséhez nem ajánlott, ugyanis az élesztő nem kedveli, és a tésztánk nem kel meg tőle.
  2. Kemény cukor készítéséhez sem alkalmas.
  3. Hideg üdítőkbe, például limonádéba nem javasolt, mert hasmenést okoz.

A xilit, vagyis más néven nyírfacukor másik pozitív tulajdonsága, hogy lassan szívódik fel, ezáltal növeli a jóllakottság érzetét, ezzel segítve a fogyás folyamatát. Lúgosító hatása miatt pedig részt vesz a szervezet savtalanításában.

Újabb jó hír a diabetikusoknak és a fogyókúrázóknak, hogy egyenletesen alacsonyan tartja a vércukorszintet, mivel a glikémiás indexe alacsony. A 0-100 közötti skálán a cukor indexe 68, a mézé 55, míg a xilité mindössze 7.

A xilit szintén természetes – és orvosilag is igazoltan biztonságos – édesítőszer, a legtöbb gyümölcs és zöldség alkotóeleme. Óriási előnye, hogy 40 %-kal kevesebb kalóriát és 75 %-kal kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint a cukor (répacukor).

{ RKÉP = 59553, 3}

Meleg italok édesítésére, sütemények, torták, kekszek készítéséhez kiváló.Ha a természetes édesítők hívei vagyunk, mézzel is kombinálhatjuk.De akár teljesen felválthatjuk vele a cukrot süteményeinkben.Cukor hozzáadásával készült főételekben is bátran használjuk.A krémes, cukros sütemények is diétásabbá tehetőek.NoSalty-tipp: Hagyjunk időt, hogy a szervezetünk megszokja. Fokozatosan, lépésről lépésre emeljük a bevitt mennyiséget, ne fogyasszunk elsőre sokat, különben hashajtóként működik.Használati utasítás

Meleg italok édesítésére, sütemények, torták, kekszek készítéséhez kiváló.Ha a természetes édesítők hívei vagyunk, mézzel is kombinálhatjuk.De akár teljesen felválthatjuk vele a cukrot süteményeinkben.Cukor hozzáadásával készült főételekben is bátran használjuk.A krémes, cukros sütemények is diétásabbá tehetőek.

NoSalty-tipp: Hagyjunk időt, hogy a szervezetünk megszokja. Fokozatosan, lépésről lépésre emeljük a bevitt mennyiséget, ne fogyasszunk elsőre sokat, különben hashajtóként működik.

Használati utasítás

{ RKÉP = 70268, 5 }

{ RKÉP = 63887, 5 }

Egyéb édesítőszerek

Mikor ne használjunk xilitet?

Cukor, méz kontra xilit

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...