A neve hallatán kissé idegenkedünk tőle, axilit vagy más néven nyírfacukor jó barátja a cukorbetegeknek, és megóvja a fogakat.
Nem is gondolnánk, hogy valójában egy természetes édesítőszerről van szó, amely bár külsőre hasonlít a kristálycukorhoz, mégis sok tekintetben egészségesebb annál, egészségügyi problémák megelőzéséhez és kezeléséhez is javasolt.
- Kelt tészta készítéséhez nem ajánlott, ugyanis az élesztő nem kedveli, és a tésztánk nem kel meg tőle.
- Kemény cukor készítéséhez sem alkalmas.
- Hideg üdítőkbe, például limonádéba nem javasolt, mert hasmenést okoz.
A xilit, vagyis más néven nyírfacukor másik pozitív tulajdonsága, hogy lassan szívódik fel, ezáltal növeli a jóllakottság érzetét, ezzel segítve a fogyás folyamatát. Lúgosító hatása miatt pedig részt vesz a szervezet savtalanításában.
Újabb jó hír a diabetikusoknak és a fogyókúrázóknak, hogy egyenletesen alacsonyan tartja a vércukorszintet, mivel a glikémiás indexe alacsony. A 0-100 közötti skálán a cukor indexe 68, a mézé 55, míg a xilité mindössze 7.
A xilit szintén természetes – és orvosilag is igazoltan biztonságos – édesítőszer, a legtöbb gyümölcs és zöldség alkotóeleme. Óriási előnye, hogy 40 %-kal kevesebb kalóriát és 75 %-kal kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint a cukor (répacukor).
{ RKÉP = 59553, 3}
Meleg italok édesítésére, sütemények, torták, kekszek készítéséhez kiváló.Ha a természetes édesítők hívei vagyunk, mézzel is kombinálhatjuk.De akár teljesen felválthatjuk vele a cukrot süteményeinkben.Cukor hozzáadásával készült főételekben is bátran használjuk.A krémes, cukros sütemények is diétásabbá tehetőek.NoSalty-tipp: Hagyjunk időt, hogy a szervezetünk megszokja. Fokozatosan, lépésről lépésre emeljük a bevitt mennyiséget, ne fogyasszunk elsőre sokat, különben hashajtóként működik.Használati utasítás
Meleg italok édesítésére, sütemények, torták, kekszek készítéséhez kiváló.Ha a természetes édesítők hívei vagyunk, mézzel is kombinálhatjuk.De akár teljesen felválthatjuk vele a cukrot süteményeinkben.Cukor hozzáadásával készült főételekben is bátran használjuk.A krémes, cukros sütemények is diétásabbá tehetőek.
NoSalty-tipp: Hagyjunk időt, hogy a szervezetünk megszokja. Fokozatosan, lépésről lépésre emeljük a bevitt mennyiséget, ne fogyasszunk elsőre sokat, különben hashajtóként működik.
Használati utasítás
{ RKÉP = 70268, 5 }
{ RKÉP = 63887, 5 }
Egyéb édesítőszerek
Mikor ne használjunk xilitet?
Cukor, méz kontra xilit