Ha dolgoztál már édesburgonyával, tudod, hogy főzés vagy sütés közben annyira megpuhulhatnak a kockák, hogy utána szinte szétmállanak. Ha nem is teszel ki róluk képet az Instagramra, az alábbi módszerrel garantáltan formás édesburgonyakockákat kapsz minden alkalommal!
Ha egészben sütöd az édesburgonyát vagy megfőzöd a kockákat, akkor egyszerűen túlságosan megpuhul ahhoz, hogy tartsa a formáját.
A titok épp ezért az, hogy először föl kell szeletelni az édesburgonyát kockákra, majd száraz, magas hőmérsékleten megfőzni.
Ez gyakorlatilag a sütőben vagy air fryerben való sütést fedi le. A forma pedig már mindegy, mindenhogy működik az eljárás.
Sütő és airfryer
- Melegítsd elő a sütőt (airfryert), és készítsd elő az édesburgonyát: 200 fokra állítsd a sütőt, majd hámozd a burgonyát (vagy ne). Egy kevés olívaolajjal öntözd meg.
- Fűszerezz: engedd szabadon a fantáziád, és használd a kedvenc fűszereidet.
- Süsd meg az édesburgonyát: tedd a szeleteket egy sütőpapírra vagy egy öntöttvas serpenyőbe, majd 15-20 percre tedd a sütőbe. A széleknek ropogósnak kell lenniük, de így nem lesznek szárazak a szeletek. Tálald melegen, de zárható tárolóban öt napig a hűtőben is eláll.
Egy másik opció: blansírozás
A meghámozott, felkockázott édesburgonyát blansírozhatod is, ami egy remek alternatíva a fenti módszer helyett, mivel felgyorsítja a folyamatot, a végeredmény pedig ugyanaz lesz. Ami fontos, hogy a blansírozott édesburgonyát nem tudod előzetesen fűszerezni, illetve robusztusabb szeletekkel sem működik ez az eljárás.
- Blansírozz: forralj fel egy lábas vizet, és mehetnek bele az édesburgonyák. Főzd 8-10 percig, amíg megpuhulnak a kockák.
- Jöhet a jégfürdő: töltsd meg egy tálad jeges vízzel. Egy szűrő segítségével a forró vízből tedd át ebbe az édesburgonyát.
- Hűtsd le: hagyd őket benne, amíg teljesen lehűlnek. Használd őket azonnal, vagy egy légmentesen záródó dobozban hagyd őket öt napig.
Még több cikk ezúttal a hagyományos burgonyáról: