Gasztro kérdezz-felelek konyhanyelven – ebben az interjúsorozatban nincsenek helyes vagy helytelen válaszok, nem a nagy szavakra és a nagy megmondásokra gyúrunk, hanem az őszinteségre. Lecsupaszítva, röviden, tömören, emberközelien és érthetően – egyenesen a konyhából.
A Konyhanyelven ezúttal Magyarország egyik legnépszerűbb gasztroarcát, Wossala Rozinát faggatta ki, aki vérbeli maximalista, és ha gasztronómiáról van szó, nem ismer kompromisszumot. Rozina a budapesti Bestia étterem egyik alapítója, illetve a 2016-ban és 2017-ben is népszerű főzőműsor, A Konyhafőnök zsűritagja volt. Ismeri a jó sör titkát, gyenge pontja pedig a tökéletes steak, annak rendje és módja szerint. Imád főzni, és nem mellesleg a konyhai fortélyok szerelmese és tudora.
Mit főztél utoljára?
Hatalmas izraelikonyha-rajongó vagyok, sokat készítek mezzéket otthon (keleti mediterrán országokra, mint Szíria, Libanon, Ciprus, Jordánia, Görögország, Törökország, Bulgária, Macedónia, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Albánia, Irak, Izrael és Palesztin területekre jellemző előételek vagy kisebb fogások gyűjtőneve - a perzsa maze szóból, ami 'megízlel' illetve 'falatok' jelentéssel bír - szerk.), legutóbb pedig shakshukát csináltam, aminek a receptjét meg is osztottam IG-sztoriban.
Mit hallgatsz főzés közben?
Változó. Ennél a shakshukánál Polo & Pan-t hallgattam, kicsit el is ragadtattam magam, de sokszor hangzanak fel andoki dallamok is a konyhámban.
Ki számodra az überséf?
Van Stockholmban egy Michelin-csillagos étterem, az Ekstedt, ahol Niklas Ekstedt a séf. Nincs áram a konyhában, csak tűzzel dolgoznak, gáz sincs, és elképesztő ételeket csinálnak. Na, arra azt mondom, hogy WOW.
Mi az, ami mindig van a hűtődben?
Kapribogyó.
Étel, amit soha nem eszel meg?
Rózsabors.
A legemlékezetesebb fogás, amit a munkád során kóstoltál?
Egy marhafaggyúban érlelt languszta, grillezve.
Te milyen étel lennél?
Eddig egy steak voltam, de egy éve már karfiol vagyok.
Kedvenc gasztronómiához köthető szavad?
A glasszírozás, mivel mindig van mártásnak való alaplé a hűtőmben, és nagyon szeretem is használni!
Kedvenc hazai éttermed?
Természetesen a BESTIA.
Ital, ami mindig levesz a lábadról?
A natúr és biodinamikus borok.
Film/mozi/sorozat, ami inspirál?
A Vikingek sorozat a Netflixen.
Könyv, amit legutóbb vásároltál?
René Redzepi és Chris Ying szakácskönyvét, a You and I Eat the Same: On the Countless Ways Food and CookingConnect Us to One Another-t.
Eszköz/kütyü, amire a legbüszkébb vagy?
A Greeneggem. Mindenki füstölt szegyet kap tőlem ajándékba szülinapjára a családban, és nagyon boldogok tőle.
Magazin, amit mindig beszerzel?
A szlovák kávésmagazint, a Standart-ot.
Gasztroprogram, amit sosem hagysz ki?
Ebédmenü-kóstoló két hetente a Bestiában.
Úti cél, ahová mindenképp?
Cusco, Peru - MIL Centro étterem…március végére van foglalásom.
Hely(szín), ahol totál kikapcsolsz?
A dzsungelben Dél-Amerikában. Az elmúlt években gyakran visszajárunk, van ott valami a levegőben, ami minden e világi gondot feledtet.
Kedvenc mondás a konyhában?
"Kérsz még?"
Konyhai manőver, ami nélkül szebb az élet?
Rántás. Nem igazán használok lisztet a konyhában.
+1. Most akkor mossuk meg vagy ne mossuk meg húst?
Semmiképp ne mossuk a húst! Vagy friss alapanyaggal dolgozzunk, vagy ne dolgozzunk hússal. A mosás megváltoztatja a hús PH-ját, és pirítani se lehet rendesen.
És ezeket olvastad már?
Ezeket olvastad már?
"Egyáltalán nem szeretek panírozni és rántani" - Konyhanyelven Mautner Zsófival
Új interjúsorozatunkban alaposan kifaggatjuk gasztroközeli alanyainkat olyan kulisszatitkaikról, amiket csak kevesen mernek/engednek megkérdezni. Ez a Konyhanyelven.
Hering András"A nagymamám húslevese vagyok" - Konyhanyelven Pesti Istvánnal, a tatai...
Legfrissebb interjúsorozatunkban alaposan kifaggatjuk gasztroközeli alanyainkat olyan kulisszatitkaikról, amiket csak kevesen mernek/engednek megkérdezni. Ez a Konyhanyelven.
Hering AndrásKés, villa, sztárvendég: "Kevés olyan instant örömforrás van, mint az...
Sváby András kedvenc ételeiről, a főzéshez való viszonyáról, és többek közt arról a böjtről is beszélt, amit éppen követ. Kellemes beszélgetés volt, olvassátok:
Hajós SzandraKés, villa, sztárvendég: "Előadás után olyan farkaséhes leszek, hogy nem...
Új sorozatunkban ismert emberek mesélnek az étkezési szokásaikról, elsőként Pokorny Lia, akit szerintem nemigen kell bemutatni senkinek.
Hajós Szandra