"Eddig egy steak voltam, de egy éve már karfiol vagyok" – Konyhanyelven Wossala Rozinával

Villáminterjú-sorozatunkban alaposan kifaggatjuk gasztroközeli alanyainkat olyan kulisszatitkaikról, amelyeket csak kevesen mernek/engednek megkérdezni. Ez a Konyhanyelven.

Gasztro kérdezz-felelek konyhanyelven – ebben az interjúsorozatban nincsenek helyes vagy helytelen válaszok, nem a nagy szavakra és a nagy megmondásokra gyúrunk, hanem az őszinteségre. Lecsupaszítva, röviden, tömören, emberközelien és érthetően – egyenesen a konyhából.

A Konyhanyelven ezúttal Magyarország egyik legnépszerűbb gasztroarcát, Wossala Rozinát faggatta ki, aki vérbeli maximalista, és ha gasztronómiáról van szó, nem ismer kompromisszumot. Rozina a budapesti Bestia étterem egyik alapítója, illetve a 2016-ban és 2017-ben is népszerű főzőműsor, A Konyhafőnök zsűritagja volt. Ismeri a jó sör titkát, gyenge pontja pedig a tökéletes steak, annak rendje és módja szerint. Imád főzni, és nem mellesleg a konyhai fortélyok szerelmese és tudora.

Mit főztél utoljára?

Hatalmas izraelikonyha-rajongó vagyok, sokat készítek mezzéket otthon (keleti mediterrán országokra, mint Szíria, Libanon, Ciprus, Jordánia, Görögország, Törökország, Bulgária, Macedónia, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Albánia, Irak, Izrael és Palesztin területekre jellemző előételek vagy kisebb fogások gyűjtőneve - a perzsa maze szóból, ami 'megízlel' illetve 'falatok' jelentéssel bír - szerk.), legutóbb pedig shakshukát csináltam, aminek a receptjét meg is osztottam IG-sztoriban.

Mit hallgatsz főzés közben?

Változó. Ennél a shakshukánál Polo & Pan-t hallgattam, kicsit el is ragadtattam magam, de sokszor hangzanak fel andoki dallamok is a konyhámban.

Ki számodra az überséf?

Van Stockholmban egy Michelin-csillagos étterem, az Ekstedt, ahol Niklas Ekstedt a séf. Nincs áram a konyhában, csak tűzzel dolgoznak, gáz sincs, és elképesztő ételeket csinálnak. Na, arra azt mondom, hogy WOW.

Mi az, ami mindig van a hűtődben?

Kapribogyó.

Étel, amit soha nem eszel meg?

Rózsabors.

A legemlékezetesebb fogás, amit a munkád során kóstoltál?

Egy marhafaggyúban érlelt languszta, grillezve.

Te milyen étel lennél?

Eddig egy steak voltam, de egy éve már karfiol vagyok.

Kedvenc gasztronómiához köthető szavad?

A glasszírozás, mivel mindig van mártásnak való alaplé a hűtőmben, és nagyon szeretem is használni!

Kedvenc hazai éttermed?

Természetesen a BESTIA.

Ital, ami mindig levesz a lábadról?

A natúr és biodinamikus borok.

Film/mozi/sorozat, ami inspirál?

A Vikingek sorozat a Netflixen.

Könyv, amit legutóbb vásároltál?

René Redzepi és Chris Ying szakácskönyvét, a You and I Eat the Same: On the Countless Ways Food and CookingConnect Us to One Another-t.

Eszköz/kütyü, amire a legbüszkébb vagy?

A Greeneggem. Mindenki füstölt szegyet kap tőlem ajándékba szülinapjára a családban, és nagyon boldogok tőle.

Magazin, amit mindig beszerzel?

A szlovák kávésmagazint, a Standart-ot.

Gasztroprogram, amit sosem hagysz ki?

Ebédmenü-kóstoló két hetente a Bestiában.

Úti cél, ahová mindenképp?

Cusco, Peru - MIL Centro étterem…március végére van foglalásom.

Hely(szín), ahol totál kikapcsolsz?

A dzsungelben Dél-Amerikában. Az elmúlt években gyakran visszajárunk, van ott valami a levegőben, ami minden e világi gondot feledtet.

Kedvenc mondás a konyhában?

"Kérsz még?"

Konyhai manőver, ami nélkül szebb az élet?

Rántás. Nem igazán használok lisztet a konyhában.

+1. Most akkor mossuk meg vagy ne mossuk meg húst?

Semmiképp ne mossuk a húst! Vagy friss alapanyaggal dolgozzunk, vagy ne dolgozzunk hússal. A mosás megváltoztatja a hús PH-ját, és pirítani se lehet rendesen.

És ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...