Ecetes cékla: a kihagyhatatlan savanyúság, ami nélkül nem lenne ugyanolyan a paprikás krumpli vagy a pörkölt. Igen, ez a színes zöldség nemcsak frissen, hanem feldolgozott formájában is ellopja a szívünket, és ez nem nagy csoda. Komplex íze még jobban kijön, ha az ecettel és fűszerekkel lép házasságra, ezt pedig érdemes kihasználni megannyi finom ételben. Nézzük, mi készülhet egy üveg ecetes céklából!
Szendvicskrém
Szűrjük le a céklát (ez a legtöbb recept esetében szükséges lesz majd), és dobjuk egy aprítógépbe. Az egyik leggyorsabb mártogatós/szendvicskrém válik majd belőle, meglátjuk. Eldolgozhatjuk teljesen krémesre (bár ekkor szükségünk lesz egy kis extrára), de hagyhatjuk rusztikusra is.
Ha krémesítenénk, adjunk hozzá joghurtot, tejfölt és olívaolajat. Ezektől ugyan világosodik a színe, de a tejtermék savanykás íze nagyon jól illeszkedik a céklához.
Ízesíthetjük citromlével, borssal, köménnyel, fokhagymával, de egy kis tormát is tehetünk bele. Tálalhatjuk kenyérrel, pitával vagy ropogós tortillával. Megszórhatjuk friss zöldfűszerrel vagy morzsolt kecskesajttal.
Krémleves
Igazából nagyjából ugyanolyan elven működik ez is, mint a szendvicskrém, csak valamivel fel kell hígítanunk. Ezt megtehetjük a savanyúság saját levével, de valamilyen folyékonyabb tejtermékkel (tej, tejszín, kefir, híg joghurt) is.
Ezen túl igazából nem sok minden kell hozzá, csak egy kis ízesítés (az előző bekezdésben megismert vonalak mentén). Elsősorban hideg levesként működik, mivel a melegítés nem tesz jót sem a savanyúságnak, sem a tejterméknek.
Házi tészta
Házi tésztát készíteni egyáltalán nem bonyolult, csupán liszt és tojás kell hozzá. Persze ezt az alapot sokkal izgalmasabbá tehetjük, ha valamilyen színezéket adunk hozzá. Természetesen természeteset.
A tésztának lenyűgöző lila színt adhatunk egy kis céklával. A legegyszerűbb, ha egy turmixgépben eldolgozzuk a kellő mennyiségű tojást pár szelet céklával. Már kevéstől is elég határozott színt kap.
Persze arra figyeljünk, hogy a savanyúsággal több nedvesség kerül a tésztába, így ezt kompenzálnunk kell majd némi liszttel. Addig adjunk hozzá a lisztből, amíg jól gyúrható, rugalmas tésztát nem kapunk.
Ezután nyújtsuk ki egészen vékonyra, majd vágjuk tetszőleges alakúra a tésztát, és főzzük meg lobogó, sós vízben 2 percig. Tálaljuk tejszínes szószban, kevés sajttal, zöldfűszerekkel.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Gyors receptek és konyhai megoldások: