Ebben a vajban van egy meglepő összetevő, mégis a legmenőbb séfek imádják

A franciák vajmegszállottsága nem újkeletű dolog - van viszont egy olyan vaj, ami egész  meglepő hozzávalóval készül, és világhírű séfek rajonganak érte.

Csak ezt a pár perces videót láttuk Jean-Yves Bordier-ről (lásd lent), de már most imádjuk. A jópofa, tetőtől-talpig francia férfi és családja egy egészen különleges vajat készít 3 generáció óta saját gyárában, kézműves technikával - ez nem más, mint a Le Beurre Bordier.Olyan vajat méghozzá, amibe egy teljesen meglepő adalékanyag kerül - ettől nyeri egyedi, páratlan ízét. Ez pedig az alga - méghozzá egy francia kisvárosból, Saint-Mallo-ból származó alga!

Le Beurre Bordier

Bordier elmondása szerint Bretagne-ban a vajnak ikonikus szerepe van - státuszszimbólum. Ők viszont tovább gondolták a vajtematikát: a világon elsőként algát tettek bele.

Algás vaj kibontva

3-féle algatípust használnak:

1. wakame

2. vörös pálmamoszat

3. ulva

Az ötlet annyira bevált, hogy az 1989-ben az évszázad (!) séfjének megválasztott, 32 Michelin-csillaggal rendelkező Joel Rebuchon, a franciák leghíresebb séfje is használni kezdte.

Jean-Yves Bordier boldogan áll az algával, amit a tengerpartról gyűjtött

"Nagyon furcsa érzés, mikor a világ egyik legfontosabb séfje a te vajad után érdeklődik...arra sarkall, hogy tényleg tökéleteset alkoss. Én szerencsére pont akkor jöttem, amikor a francia vajkészítők kezdtek letűnni, én pedig visszahoztam a kézműves vajgyártást" - meséli Bordier.

NÉZZÉTEK MEG A VIDEÓT a tündéri vajkészítővel:

És hogy milyen íze van az algás vajnak?

Bordier szerint a legjobb úgy kóstolni, hogy közben becsukjuk a szemünket:

"jódos, erőteljes íze van, mintha mezítláb sétálnánk a tengerparton".

"A vaj ízfokozóként működik - másik univerzumba tud emelni egy adott ételt.A legérzékibb dolog megérinteni a vajat...ennél csak a feleségem érzékibb" - somolyog Bordier.

Ezt láttad már az ízHUSZÁR magazinon?

De miért kontinentális a kontinentális reggeli?

via

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...