Ebben a vajban van egy meglepő összetevő, mégis a legmenőbb séfek imádják

A franciák vajmegszállottsága nem újkeletű dolog - van viszont egy olyan vaj, ami egész  meglepő hozzávalóval készül, és világhírű séfek rajonganak érte.

Csak ezt a pár perces videót láttuk Jean-Yves Bordier-ről (lásd lent), de már most imádjuk. A jópofa, tetőtől-talpig francia férfi és családja egy egészen különleges vajat készít 3 generáció óta saját gyárában, kézműves technikával - ez nem más, mint a Le Beurre Bordier.Olyan vajat méghozzá, amibe egy teljesen meglepő adalékanyag kerül - ettől nyeri egyedi, páratlan ízét. Ez pedig az alga - méghozzá egy francia kisvárosból, Saint-Mallo-ból származó alga!

Le Beurre Bordier

Bordier elmondása szerint Bretagne-ban a vajnak ikonikus szerepe van - státuszszimbólum. Ők viszont tovább gondolták a vajtematikát: a világon elsőként algát tettek bele.

Algás vaj kibontva

3-féle algatípust használnak:

1. wakame

2. vörös pálmamoszat

3. ulva

Az ötlet annyira bevált, hogy az 1989-ben az évszázad (!) séfjének megválasztott, 32 Michelin-csillaggal rendelkező Joel Rebuchon, a franciák leghíresebb séfje is használni kezdte.

Jean-Yves Bordier boldogan áll az algával, amit a tengerpartról gyűjtött

"Nagyon furcsa érzés, mikor a világ egyik legfontosabb séfje a te vajad után érdeklődik...arra sarkall, hogy tényleg tökéleteset alkoss. Én szerencsére pont akkor jöttem, amikor a francia vajkészítők kezdtek letűnni, én pedig visszahoztam a kézműves vajgyártást" - meséli Bordier.

NÉZZÉTEK MEG A VIDEÓT a tündéri vajkészítővel:

És hogy milyen íze van az algás vajnak?

Bordier szerint a legjobb úgy kóstolni, hogy közben becsukjuk a szemünket:

"jódos, erőteljes íze van, mintha mezítláb sétálnánk a tengerparton".

"A vaj ízfokozóként működik - másik univerzumba tud emelni egy adott ételt.A legérzékibb dolog megérinteni a vajat...ennél csak a feleségem érzékibb" - somolyog Bordier.

Ezt láttad már az ízHUSZÁR magazinon?

De miért kontinentális a kontinentális reggeli?

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...