Ebben a pékségben olyasvalamiből készítik a kenyeret, amit sokan megfogni sem akarnak, nemhogy megenni

A különleges összetevőjű kenyeret a világon talán elsőként kezdte el árusítani egy finn péküzem.

Mit szólnál hozzá, ha valahol felszolgálnának neked egy pár szelet kenyeret, te megennéd, majd vendéglátóid közölnék, hogy az bizony tücsöklisztből készült? Hamarosan akár bele is csöppenhetsz egy ilyen helyzetbe, főleg ha Finnországba utazol. A világon talán elsőként a finn Fazer cég kezdi el árusítani a rovarokat is tartalmazó kenyeret, ami kinézetében egyáltalán nem különbözik hagyományos társaitól.

A kenyér ledarált tücsökből készült lisztet, fehérlisztet és különböző magvakat tartalmaz, ezáltal több benne a fehérje, mint egy hagyományos kenyérben. Egy vekni körülbelül hetven tücsökből készül, és 3,99 euróba (1245 Ft)kerül. Mielőtt a fejünkhöz kapnánk, hogy milyen drága, jobb ha tudjuk, hogy Finnországban egy kenyér 2-3 euró. A tücsöklisztből készült kenyeret egyelőre országszerte csak 47 boltban lehet majd kapni.

Juhani Sibakov, a Fazer fejlesztési igazgatója megjegyezte, hogy a kenyér kezdőlökés arra, hogy az emberek hozzászokjanak a rovarokból készült ételekhez. Jobb lesz, ha mi is megbarátkozunk a rovar alapú élelmiszerekkel, mivel novembertől Finnországon kívül Nagy-Britannia, Hollandia, Belgium, Ausztria és Dánia is engedélyezte az ízeltlábúak ételekben és élelmiszerekben történő felhasználását. Csak idő kérdése, hogy más európai országok is kövessék a példát.

Ázsiában egyébként régóta megszokottnak számít a rovarok fogyasztása. Kétmilliárdra becslik azok számát, akik esznek ilyen élelmiszereket, ételeket. Az ENSZ is szorgalmazza, hogy a rovarok magas fehérjetartalmuk miatt kapjanak nagyobb hangsúlyt az emberek táplálkozásában.

Ezeket olvastad már?

via The Guardian

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...