Ebben a pékségben olyasvalamiből készítik a kenyeret, amit sokan megfogni sem akarnak, nemhogy megenni

A különleges összetevőjű kenyeret a világon talán elsőként kezdte el árusítani egy finn péküzem.

Mit szólnál hozzá, ha valahol felszolgálnának neked egy pár szelet kenyeret, te megennéd, majd vendéglátóid közölnék, hogy az bizony tücsöklisztből készült? Hamarosan akár bele is csöppenhetsz egy ilyen helyzetbe, főleg ha Finnországba utazol. A világon talán elsőként a finn Fazer cég kezdi el árusítani a rovarokat is tartalmazó kenyeret, ami kinézetében egyáltalán nem különbözik hagyományos társaitól.

A kenyér ledarált tücsökből készült lisztet, fehérlisztet és különböző magvakat tartalmaz, ezáltal több benne a fehérje, mint egy hagyományos kenyérben. Egy vekni körülbelül hetven tücsökből készül, és 3,99 euróba (1245 Ft)kerül. Mielőtt a fejünkhöz kapnánk, hogy milyen drága, jobb ha tudjuk, hogy Finnországban egy kenyér 2-3 euró. A tücsöklisztből készült kenyeret egyelőre országszerte csak 47 boltban lehet majd kapni.

Juhani Sibakov, a Fazer fejlesztési igazgatója megjegyezte, hogy a kenyér kezdőlökés arra, hogy az emberek hozzászokjanak a rovarokból készült ételekhez. Jobb lesz, ha mi is megbarátkozunk a rovar alapú élelmiszerekkel, mivel novembertől Finnországon kívül Nagy-Britannia, Hollandia, Belgium, Ausztria és Dánia is engedélyezte az ízeltlábúak ételekben és élelmiszerekben történő felhasználását. Csak idő kérdése, hogy más európai országok is kövessék a példát.

Ázsiában egyébként régóta megszokottnak számít a rovarok fogyasztása. Kétmilliárdra becslik azok számát, akik esznek ilyen élelmiszereket, ételeket. Az ENSZ is szorgalmazza, hogy a rovarok magas fehérjetartalmuk miatt kapjanak nagyobb hangsúlyt az emberek táplálkozásában.

Ezeket olvastad már?

via The Guardian

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...