Ebben a pékségben olyasvalamiből készítik a kenyeret, amit sokan megfogni sem akarnak, nemhogy megenni

A különleges összetevőjű kenyeret a világon talán elsőként kezdte el árusítani egy finn péküzem.

Mit szólnál hozzá, ha valahol felszolgálnának neked egy pár szelet kenyeret, te megennéd, majd vendéglátóid közölnék, hogy az bizony tücsöklisztből készült? Hamarosan akár bele is csöppenhetsz egy ilyen helyzetbe, főleg ha Finnországba utazol. A világon talán elsőként a finn Fazer cég kezdi el árusítani a rovarokat is tartalmazó kenyeret, ami kinézetében egyáltalán nem különbözik hagyományos társaitól.

A kenyér ledarált tücsökből készült lisztet, fehérlisztet és különböző magvakat tartalmaz, ezáltal több benne a fehérje, mint egy hagyományos kenyérben. Egy vekni körülbelül hetven tücsökből készül, és 3,99 euróba (1245 Ft)kerül. Mielőtt a fejünkhöz kapnánk, hogy milyen drága, jobb ha tudjuk, hogy Finnországban egy kenyér 2-3 euró. A tücsöklisztből készült kenyeret egyelőre országszerte csak 47 boltban lehet majd kapni.

Juhani Sibakov, a Fazer fejlesztési igazgatója megjegyezte, hogy a kenyér kezdőlökés arra, hogy az emberek hozzászokjanak a rovarokból készült ételekhez. Jobb lesz, ha mi is megbarátkozunk a rovar alapú élelmiszerekkel, mivel novembertől Finnországon kívül Nagy-Britannia, Hollandia, Belgium, Ausztria és Dánia is engedélyezte az ízeltlábúak ételekben és élelmiszerekben történő felhasználását. Csak idő kérdése, hogy más európai országok is kövessék a példát.

Ázsiában egyébként régóta megszokottnak számít a rovarok fogyasztása. Kétmilliárdra becslik azok számát, akik esznek ilyen élelmiszereket, ételeket. Az ENSZ is szorgalmazza, hogy a rovarok magas fehérjetartalmuk miatt kapjanak nagyobb hangsúlyt az emberek táplálkozásában.

Ezeket olvastad már?

via The Guardian

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek