Az nyilvánvaló, hogy a gyümölcs és cukor mellett a legtöbb
lekvárreceptben a citromlé is szerepel, és ez nem véletlen, hiszen nagyon fontos szerepet játszik a befőzésnél. Hogy pontosan mit is, azt három pontban elmagyarázzuk.
1. Nélkülözhetetlen a vegyület PH-értékének beállításához
Amikor a gyümölcsöt a cukorral összeforraljuk, akkor felszabadul a pektin nevű anyag, amitől a dzsemünk még nem veszi fel az igazi lekvár állagot. A citromlé pedig itt kerül főszerepbe, ugyanis a citrom PH-ja segíti a pektin gélesedését, ezáltal lesz a lekvárunk igazán sűrű, és selymes a kenyerünkre kenve vagy a sütinkbe varázsolva.
eperlekvár
Ahány ház, annyi szokás, sokféleképpen el lehet készíteni az eperdzsemet vagy eperlekvárt. Én a következő módon készítem.
A videót a youtube-csatornámon láthatod a receptről.
különleges lekvárok
Frissítő nektarin-sárgabarack lekvár pezsgővel!
eperdzsem
Eperlekvár percek alatt, egyszerűen, tökéletes eredménnyel és vitaminnal turbózva!
2. Kerüld a bacikat!
Van egy másik ok, amiért a citromlé elengedhetetlen a lekvárokhoz: a biztonságos
konzerváláshoz és a baktériumok szaporodásának megakadályozásához jobb, ha mindig teszünk citromlevet a dzsemünkhöz.
3. A nagy kérdés: friss vagy bolti citromlevet használjak?
Szakemberek szerint a legjobb módszer ahhoz, hogy elegendő mennyiségű savat adagoljunk a lekvárunkhoz, ha a boltokban kapható kész, palackozott citromlevet választunk. Mivel ezek ellenőrzött tételek, így a savtartalom garantált és megbízhatóbb, mintha vennék két-három friss érett/vagy kevésbé magas savtartalommal bíró
citromot, és annak levét facsarnánk ki. Inkább válaszd a biztos módszert, és a garantált savtartalmat.
via thekitchn