A Love Me Tender legendája nem csak a szerelemben, de a gasztronómiában is szerette a kényeztetést. Ez meg is látszott rajta: Elvis halálakor 150 kg körül volt, ebben nagy szerepe lehetett kedvenc szendvicsének: a 30 centi hosszú, mogyoróvajjal, bacon szalonnával, banánnal és eperdzsemmel töltött szénhidrát,- és cukorbombának.
A Király olyannyira rabja volt ennek a szendvicskülönlegességnek, hogy megesett, hogy 1300 kilométert utazott érte. Hiszen ha a földkerekség egyik leghíresebb zenészlegendája vagy, akkor bármit, bármikor megkaphatsz, méghozzá bárhol. Elvis Presley a denveri Colorado Mine Company étterem szendvicseiért volt oda annyira, hogy bármikor eszébe jutott kedvenc csemegéje, bepattant a magángépére és odautazott rendelni magának.
Az általa híressé vált szendvics egyébként a halála óta olyannyira népszerű, hogy ma már külön Wikipédia-oldala is van. Az itthon kevésbé ismert és népszerű mogyoróvaj Amerikában és Angliában a mindennapokban használt szendvicsalap. Mondjuk ami nálunk a vaj vagy a lekvár, az náluk egy jó mogyoróvaj. A szendvics egyébként többféle változatban is létezik: a banános-mogyoróvajas-baconös kombináció mellett van egy húsmentes verzió is, az inzulinsokkos variációnál pedig a mogyoróvajjal és banánkarikákkal feltuningolt szendvicset grilled cheese-ként átsütik, majd tálalás előtt még mézzel vagy juharsziruppal is meglocsolják.
Így készítsd el az eredeti Elvis-szendvicset!
Hozzávalók:
- 5 szelet fehér kenyér (szeletelt toastkenyér, csomagolt)
- 2 evőkanál mogyoróvaj
- 1 banán (villával szétnyomva, de karikázhatod is)
- 1 evőkanálnyi méz
- 8 szelet bacon-szalonna
- gyümölcslekvár (áfonya,- vagy eperdzsem a legjobb hozzá)
- vaj
Elkészítés:
Vékonyan kenjük meg mogyoróvajjal az egyik kenyeret, a másik felét pedig a dzsemmel. Pakoljuk meg a szétnyomott banánnal és csorgassunk rá mézet. A bacon szeleteket süssük ropogósra, csepegtessük le a zsírt és rakjunk pár darabot a kenyérszeletek közé. Az egészet pakoljuk egymásra a tetejét fedjük le egy kenetlen kenyérrel. A teljes élményért szúrd át fogpiszkálóval, majd kevés vajon, óvatosan pirítsd meg egy serpenyőben. A tetejére tehetünk pár csepp juharszirupot is, csak hogy ne aprózzuk el a kalóriákat.