Durva, ennyivel drágultak az élelmiszerek egy év alatt

Kijött egy friss jelentés az élelmiszerárak alakulásáról. Mutatjuk, mely termékek drágultak...

4,1%-kal növekedtek a mezőgazdasági termelői árak idén áprilisban az elmúlt év időszakához képest - derül ki a KSH legfrissebb jelentéséből. A legjobban az élő állat és az állati termékek ára növekedett, 14,5 százalékkal, míg a növényi termékek - főleg zöldségek - ára némelyest csökkent, 1,2 százalékkal.

Mutatjuk, hogyan változtak az egyes termékek árai 2017 áprilisára az egy évvel ezelőtti árakhoz képest:

  • A gabona ára 2,2%-kal emelkedett.

  • A gyümölcsök ára 8,4, a zöldségféléké 1,8%-kal növekedett.

  • A burgonya ára 9,1%-kal csökkent.

  • Az élő állatok termelőiár-szintje 12, az állati termékeké 20%-kal emelkedett.

  • A vágósertés ára 35%-kal nőtt.

  • A vágóbaromfi ára 1,5%-kal emelkedett, ezen belül a vágótyúkfélék ára 1,4%-kal mérséklődött.

  • A tej ára 26%-kal emelkedett.

A KSH a tej termelői árának alakulása kapcsán megjegyzi, hogy az újra elérte a 2014 végén mért szintet. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai szerint a nyerstejet 87,95 forintért értékesítették a termelők, míg a boltokban 253-272 forint körül mozog a dobozos tartós tejek átlagára.

Durva drágulást mutat a vágósertés árának alakulása. Hiába a kormány által előírt áfacsökkentés (27%-ról 5%-ra), a termelői árat ez nem befolyásolta. A 35%-os termelői növekedés a boltokban 14,8 százalékos áremelkedést eredményezett. Az egyes húsok a következő átlagáron kaphatóak most a budapesti és megyei áruházakban:

  • Sertéstarja: 1299 Ft/kg

  • Sertéscomb: 1202 Ft/kg

  • Sertéslapocka: 1206,5 Ft/kg

  • Sertéskaraj, rövid: 1255 Ft/kg

A baromfi termékek árában is megfigyelhető a drágulás. A friss, vagy hűtött csirkemell továbbra is 1245 forint körüli átlagáron kapható a boltokban és piacokon, de csirkecomb a május elején mért 517 forintos árról 641 forintra emelkedett. A tojás darabára 35-39 forint környékén mozog.

Jó hír, hogy a zöldségek piaci átlagára csökkent. Tavaly áprilisban egy kiló burgonya piaci átlagára 193, míg idén 175 forint volt. A sárgarépa 282 forintról 212-re csökkent. A paprika, paradicsom és uborka esetében azonban tapasztalható némi drágulás az előző évhez képest.

...ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...