Durva balhé megy a foghíjas Toblerone-csokik miatt

Kiakadtak az ikonikus Toblerone-csoki rajongói Angliában, miután a cég egy váratlan lépésként kétszeresére növelte a jellegzetes formájú csoki csúcsai közötti hézagokat.

A több mint 100 éves recept alapján készülő Toblerone csokoládé mézes kaliforniai mandula darabokat rejt, a nugát receptje pedig szigorúan titkos. A svájci Alpok hegyvonulatait ábrázoló csokoládé eredetileg 12 csúcsból állt, amiket 11 csokivölgy választ el egymástól.

Ha nincs előtted a klasszikus piramisforma, mutatjuk, hogy nézett ki eddig - a hézagokkal együtt:

És így néz ki most:

A 170 grammos szelet 150 grammosra, míg a 400 grammos 360 grammosra fogyott. A gyártó Mondelez International szerint azért, mert különben kénytelenek lettek volna jelentősen emelni az árakat, de ők azt akarták, hogy továbbra is bárki, bármikor megengedhessen magának egy csík Tobleronét. Így a teljes csokimegvonás helyett a csokivölgyek növelése, és egy foghíjas piramissor mellett döntöttek.

A változtatás bejelentését követően a Mondelez és a Toblerone Facebook-oldalát elárasztották a kiakadt csokirajongók kommenjei, hogy miért nem lehetett egyszerűen csak lerövidíteni a rudakat, miért kellett eltorzítani, meggyalázni a 108 éve gyártott, Matterhorn csúcsot imitáló háromszögekből álló csokoládét.

A gyártó egyik szóvivője elismerte, a font gyengülésének van köze az új dizájnhoz, de ez nem kifejezetten a brexit következménye.

A termékek mennyiségének csökkentése egyébként nem egyedi jelenség: több élelmiszergyártó multi jelentette be, hogy kénytelen lesz árakat emelni Nagy Britanniában, a Brexit miatt gyenge font miatt. A múlt hónapban a Tesco és az Unilever is egyeztetésekbe kezdett, miután az élelmiszercég bejelentette, hogy emelni fogja az árait a szigetországban.

Ez is érdekelhet!

Ezeket olvastad már?

A Toblerne-csokoládé és a Tobler család sikertörténete 1867-ben kezdődött egy berni csokoládéüzletben. A finomságok olyan jól fogytak, hogy a családfő és fiai 1899-ben saját csokoládéüzemet nyitottak.

Azután 1908-ban megszületett a Toblerone, a név, amely Tobler, valamint a torrone (a mézes-mandulás nugát olasz kifejezése) szavak játékából lett összefűzve. A piramis alakú csokicsodának akkora sikere lett, hogy Toblerék 1909-ben már le is védették a márkát.

1920-ban a külcsín ugyan megváltozott, a sas helyét a Bern városának jelképeként is szolgáló medve alakja vette át a csomagoláson, a belbecs azonban érintetlen maradt. A sas aztán 10 évvel később újra visszatért, mivel a svájci hatóságok megtiltották, hogy az ország jelképeit különböző termékek csomagolásain tüntessék fel.

A hatvanas évek forradalmi hulláma Svájcot sem kerülte el, a Toblerone esetében ez a sötétbarna csomagolásban megjelenő étcsokoládés változat megszületését jelentette. 1973-ban újabb kistestvérrel gazdagodott a család, a csokoládéimádók igényeit kielégítendő, piacra dobták a fehércsokoládés változatot.

1995-ben "nem a méret a lényeg" felkiáltással jöttek a minik, a mindössze 12,5 grammos Tobleronék, egy évvel később pedig a kék-fehér csomagolásban díszelgő töltött változat hódította meg a világot. A sikertörténet újabb fejezetét az év csokoládésikerének bizonyuló Toblerone-praliné írta 1998-ban.

A telhetetleneknek sem kell aggódniuk, kapható a Toblerone 4,5 kilós változata is - a Toblerone Jumbo névre keresztelt "csöppségnek" azonban nem árt helyet biztosítani a bevásárlókosárban, mivel 80 cm hosszú.

A világhíres finomság csomagolásán évtizedek óta az Alpok hetedik legmagasabb csúcsa, a Matterhorn látható, de aki elég figyelmesen megnézi a csomagolást, észre veheti, hogy a hegycsúcsot ábrázoló rajzba egy medve alakját is elrejtették.

A csoki sikerét mutatta, hogy csak 2007-ben annyi tábla Toblerone-csokoládét gyártottak, ahány ember él a földön. Az első, mandulával és mézzel ízesített tejcsokoládé jubileuma alkalmából ebben az évben vándorkiállítás kel útra.

(via BBC)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...