Durva balhé megy a foghíjas Toblerone-csokik miatt

Kiakadtak az ikonikus Toblerone-csoki rajongói Angliában, miután a cég egy váratlan lépésként kétszeresére növelte a jellegzetes formájú csoki csúcsai közötti hézagokat.

A több mint 100 éves recept alapján készülő Toblerone csokoládé mézes kaliforniai mandula darabokat rejt, a nugát receptje pedig szigorúan titkos. A svájci Alpok hegyvonulatait ábrázoló csokoládé eredetileg 12 csúcsból állt, amiket 11 csokivölgy választ el egymástól.

Ha nincs előtted a klasszikus piramisforma, mutatjuk, hogy nézett ki eddig - a hézagokkal együtt:

És így néz ki most:

A 170 grammos szelet 150 grammosra, míg a 400 grammos 360 grammosra fogyott. A gyártó Mondelez International szerint azért, mert különben kénytelenek lettek volna jelentősen emelni az árakat, de ők azt akarták, hogy továbbra is bárki, bármikor megengedhessen magának egy csík Tobleronét. Így a teljes csokimegvonás helyett a csokivölgyek növelése, és egy foghíjas piramissor mellett döntöttek.

A változtatás bejelentését követően a Mondelez és a Toblerone Facebook-oldalát elárasztották a kiakadt csokirajongók kommenjei, hogy miért nem lehetett egyszerűen csak lerövidíteni a rudakat, miért kellett eltorzítani, meggyalázni a 108 éve gyártott, Matterhorn csúcsot imitáló háromszögekből álló csokoládét.

A gyártó egyik szóvivője elismerte, a font gyengülésének van köze az új dizájnhoz, de ez nem kifejezetten a brexit következménye.

A termékek mennyiségének csökkentése egyébként nem egyedi jelenség: több élelmiszergyártó multi jelentette be, hogy kénytelen lesz árakat emelni Nagy Britanniában, a Brexit miatt gyenge font miatt. A múlt hónapban a Tesco és az Unilever is egyeztetésekbe kezdett, miután az élelmiszercég bejelentette, hogy emelni fogja az árait a szigetországban.

Ez is érdekelhet!

Ezeket olvastad már?

A Toblerne-csokoládé és a Tobler család sikertörténete 1867-ben kezdődött egy berni csokoládéüzletben. A finomságok olyan jól fogytak, hogy a családfő és fiai 1899-ben saját csokoládéüzemet nyitottak.

Azután 1908-ban megszületett a Toblerone, a név, amely Tobler, valamint a torrone (a mézes-mandulás nugát olasz kifejezése) szavak játékából lett összefűzve. A piramis alakú csokicsodának akkora sikere lett, hogy Toblerék 1909-ben már le is védették a márkát.

1920-ban a külcsín ugyan megváltozott, a sas helyét a Bern városának jelképeként is szolgáló medve alakja vette át a csomagoláson, a belbecs azonban érintetlen maradt. A sas aztán 10 évvel később újra visszatért, mivel a svájci hatóságok megtiltották, hogy az ország jelképeit különböző termékek csomagolásain tüntessék fel.

A hatvanas évek forradalmi hulláma Svájcot sem kerülte el, a Toblerone esetében ez a sötétbarna csomagolásban megjelenő étcsokoládés változat megszületését jelentette. 1973-ban újabb kistestvérrel gazdagodott a család, a csokoládéimádók igényeit kielégítendő, piacra dobták a fehércsokoládés változatot.

1995-ben "nem a méret a lényeg" felkiáltással jöttek a minik, a mindössze 12,5 grammos Tobleronék, egy évvel később pedig a kék-fehér csomagolásban díszelgő töltött változat hódította meg a világot. A sikertörténet újabb fejezetét az év csokoládésikerének bizonyuló Toblerone-praliné írta 1998-ban.

A telhetetleneknek sem kell aggódniuk, kapható a Toblerone 4,5 kilós változata is - a Toblerone Jumbo névre keresztelt "csöppségnek" azonban nem árt helyet biztosítani a bevásárlókosárban, mivel 80 cm hosszú.

A világhíres finomság csomagolásán évtizedek óta az Alpok hetedik legmagasabb csúcsa, a Matterhorn látható, de aki elég figyelmesen megnézi a csomagolást, észre veheti, hogy a hegycsúcsot ábrázoló rajzba egy medve alakját is elrejtették.

A csoki sikerét mutatta, hogy csak 2007-ben annyi tábla Toblerone-csokoládét gyártottak, ahány ember él a földön. Az első, mandulával és mézzel ízesített tejcsokoládé jubileuma alkalmából ebben az évben vándorkiállítás kel útra.

(via BBC)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...