Íme a duplán görög saláta, amit mozaikká rakhatsz a tálon

Már csak a név miatt is úgy éreztem, muszáj megalkotnom ezt a salátát, persze hajtott a kíváncsiság is, hogy megtudjam, mennyire képes beilleszkedni a lédús dinnye a klasszikus görög saláta elemei közé. Nos, a válasz, hogy tökéletesen: és nemcsak azért, mert ízben illik mind a fetához, uborkához, paradicsomhoz és lilahagymához, hanem egészen szó szerint is: a piros kockák könnyedén megtalálták a helyüket a mozaikszerűen elrendezett salátában. Pepecseljünk!

A nyári gyümölcsök megjelenése számomra mindig a kísérletezés és kreativitás időszakának kezdetét jelenti a konyhában. Ilyenkor olyan receptekbe kerülnek különféle szezonális alapanyagok, amelyek nem is számítanának a gyümölcsáldásra, azonban rengeteget nyerhetnek általa. A görög saláta kiváló példa erre: a klasszikus nyári köret szinte kiált azért, hogy egy lédús, édes, zamatos alapanyaggal egészülhessen ki – például a görögdinnyével. Ezen a ponton már láthatjuk, mi készül ebből: görög saláta + görögdinnye = duplán görög saláta.

A duplán görög saláta receptjéért kattints a képre!

Persze egy salátában nemcsak az ízek lehetnek lehengerlőek, hanem a prezentáció is: ennek érdekében döntöttem a kockás-mozaikos tálalás mellett. És igen, egy kicsit pepecselős, de abszolút megéri elszórakozni a méretre vágással és elrendezgetéssel.

Törekedjünk a nagyjából azonos méretek levágására, de ne aggódjuk túl a dolgot: rusztikusan is, perfekcionista módon is jól mutat a saláta.

Érdemes magszegény görögdinnyét használni, mind a látvány miatt, mind annak érdekében, hogy ne kelljen salátaevés közben magokat hajkurászni a tányéron. A koktélparadicsom jó, ha színes, annyival is több árnyalat játszik majd az ételben.

A duplán görög saláta receptjéért kattints a képre!

A duplán görög saláta kiváló választás lehet grillhúsok, sült halak, de akár zöldséges fogások mellé is. Előételként is élvezhetjük, ilyenkor érdemes hozzá ropogós kenyeret vagy friss pitát tálalni.

Készítsünk duplán görög salátát!

Hozzávalók:

100 g görögdinnye, 100 g kígyóuborka, 100 g feta sajt, 10 dkg koktélparadicsom, 1 kis db lilahagyma, 3 szál oregánó (friss), 2 ek olívaolaj, só ízlés szerint, bors ízlés szerint

A dinnyét karikákra, majd kockákra vágjuk. Az uborkát meghámozzuk, az oldalait levágjuk, és kockákra vágjuk. A fetasajtot is felkockázzuk. A paradicsomokat félbe vágjuk. Próbáljuk nagyjából ugyanakkora méretűre vágni az összes alapanyagot, hogy szép, egységes salátát kapjunk.

A duplán görög saláta receptjéért kattints a képre!

A kockákat elrendezzük egy tálon úgy, hogy színben és ízben változatos salátát kapjunk. A tetejére hajszálvékony lilahagymakarikákat rendezünk, olívaolajat csorgatunk rá, majd sózzuk, borsozzuk és oregánóval díszítjük. Kenyérrel, pitával is tálalhatjuk, halak, húsok, grillételek mellett.

A duplán görög saláta teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeknek a recepteknek is adj egy esélyt:

Legújabb receptek

Egyszerű csokis perec

Igen, ezt a retro édességet otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük: omlós tésztája, roppanós csokiborítása rögtön visszarepít minden beleharapót a rég elfeledett ...

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...