Ausztriában és Németországban igen felkapott a Dunahullám-süti, nagy kérdés, hogy nálunk miért nem kap ekkora elismerést. Ezek a kis muffinok egyenként megérdemelnének egy glóriát a csokibevonat fölé! Duna-menti lakosok, hullámokra fel, induljon az ünnepi sütigyártás!
Piskóta
A Dunahullám alaptésztája tulajdonképpen egy sima piskóta, melynek az egyik felébe kakaót keverünk. Ez a részt kevés tejjel hígítsuk, hogy ne legyen sokkal sűrűbb, mint a másik. A sima sütiben a meggyek húzzák le a felső kakaós részt, itt a formába való öntéssel oldjuk meg a hullámzást. A forma egyik felét egy könyvre helyezve öntjük a világos tésztát a kapszlikba, majd mellé a sötétet.
Így készül a Dunahullám-muffin
Meggy
Magozott meggyet használjunk, ha van a nagyi által eltett rumos, az a legfinomabb, de bármilyen megfelel, csak szép, egészséges, kerek legyen, hogy amikor félbe vágjuk a muffint, jól látszódjon majd a piskótában. Minden magozottmeggy-befőttben van egy-két szem, amiben benne marad a magja, erre nagyon rossz ráharapni, és veszélyes is, így próbáljuk ellenőrizni azt a pár darabot, amit felhasználunk, hogy magtól mentesek legyenek.
Krém
Sokan, gondolom idő hiányában pudingport használnak a Dunahullám elkészítéséhez. Mentségükre legyen mondva, a legtöbb recept is ezzel íródott, de azt gondolom, ha már ilyen kis kézműves muffint állítunk elő, akkor a vaníliakrém is legyen benne házi készítésű.
Tojássárgájából, tejből, lisztből vagy keményítőből, cukorból vaníliamagok vagy -kivonat hozzáadásával szuper kis krémet tudunk összeállítani. Ezt ki kell hűteni, és nyomózsákból rákanyarítani a muffin tetejére.
Csokibevonat
Amikor a krém már szuper jól rákerült, és a muffin tetején meg is kapaszkodott, akkor jön a "medzsik". Önteni nem lehet ezt a csokibevonatot, tehát, ha a hegy nem mehet Mohamedhez, akkor muffint kell nyakon csípni, és fejjel lefelé belekanyarítani az olvasztott csokiba. Ebből használjunk magas minőségűt, és egy kevés olajjal keverjük, akkor szép fényes marad, nem mattul be a hűtéstől. Igen, ez egy hűtős süti, tehát tálalásig jó ott tartani, aztán úgysincs esélye arra, hogy megmaradjon, biztosan felfalja a család, mehet más ünnepi finomság a helyére a hűtő polcára!
Fotók és recept: Bagdi Gréta
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több szépség Grétitől: