„Vidéki lány vagyok, aki imádja a friss, ropogós fehér kenyeret" – Dukai Reginával beszélgettünk

Dukai Reginát valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, de azt talán kevesen tudják róla, hogy a gasztronómia szerelmese, egyaránt imád főzni és étterembe járni. Már gyerekkorában nagy tapasztalatra tett szert a konyhában, de miután endometriózissal diagnosztizálták, számos alapanyagról le kellett mondania, ezáltal viszont új, főként vegán ételeket fedezett fel. Regi mesélt nekünk családi hagyományokról és kedvenc fogásairól.

Mikor kezdett el érdekelni a főzés? Már gyerekkorodban kialakult ez, vagy inkább felnőttként tanultad meg? 

A családomban szinte mindenki a konyha szerelmese. Nők és férfiak egyaránt, így mondhatom azt, hogy beleszülettem egy olyan környezetbe, ahol teljesen természetes volt a sütés, főzés. Hamar befogtak minket, és már egészen kicsi korunktól kezdve elleshettük Anyutól a könnyedebb, egészségesebb, Aputól pedig a fűszeresebb ételek receptjeit, emiatt egész jól boldogultam később a konyhában, a Tesóm pedig remekel.

„Hihetetlen boldogsággal tölt el, amikor örömet okozok a főztömmel"

Van esetleg a főzéshez vagy étkezéshez kötődő markáns gyerekkori emléked? A családodban volt a közös étkezéseknek hagyománya? Esetleg ünnepekkor van valami rituálé, kedvenc ételek, amiket el szoktatok készíteni?

Imádtam, és a mai napig imádom a közös családi vacsorákat. Szinte mindig együtt ettünk Anyuval és Apuval, mikor otthon éltünk a Tesómmal. Ezek pótolhatatlan, feledhetetlen élmények, főleg úgy, hogy Apukám már nem lehet velünk. Ettől függetlenül a mai napig tartjuk ezt a hagyományt, és amikor otthon vagyunk, biztos, hogy sosem hagyunk ki egy közös ebédet vagy vacsorát. A legjobb, amikor a Nagyikánk és a család többi tagja is csatlakozik hozzánk. 

„Amikor otthon vagyunk, biztos, hogy sosem hagyunk ki egy közös ebédet vagy vacsorát"

Mit jelent számodra a főzés?

Régóta helytállok a konyhában, ennek ellenére a mai napig izgulok, hogy jól sikerüljön az adott étel. Az izgalmat leszámítva a főzés számomra egyfajta terápia. Kikapcsol, általa el tudok vonulni a saját kis világomba, és hihetetlen boldogsággal tölt el, amikor örömet okozok a főztömmel. A legjobb dolog a főzésben az, amikor a végén látod az üres tányérokat és az elégedett arcokat. 

„Van egy olyan furcsa szokásom, hogy azt hiszem, ha sötétben, csendben kelesztem őket, akkor szebbek lesznek" Fotó: Dukai Regina

Mi volt az első étel, amit elkészítettél? Van olyan fogás, ami miatt nagyon büszke vagy magadra, hogy sikerült elkészítened?

Az első étel, amit elkészítettem teljesen egyedül, az a francia hagymaleves volt. Bár emlékeim szerint sikert aratott, azóta sem főztem újra. 

Mire vagyok büszke? Minden egyes gyönyörűen megkelt tésztámra. Van egy olyan furcsa szokásom, hogy azt hiszem, ha sötétben, csendben kelesztem őket, akkor szebbek lesznek, ezért senki nem mehet abba a szobába, ahol pihennek. Nemrég megtudtam, hogy a Nagymamám épp így kelesztette a tésztáit. Úgy tűnik, ezt is örököltem.

Mi az az étel, ami eddig kifogott rajtad? Mi az, amit szeretnél megtanulni elkészíteni?

A legnehezebb számomra szépet, tökéleteset alkotni. Szinte bármit készítettem eddigi életem során, finom volt, viszont a külalakkal többnyire nem vagyok elégedett. Legyen szó húsokról vagy akár süteményekről. Szeretném megtanulni elkészíteni például a tökéletes fonott kalácsot és babkát. 

„Hihetetlenül kreatív folyamat felfedezni ízeket, recepteket"

Van esetleg olyan fogás, amit mindig bevetsz, amikor vendégek jönnek hozzád?

Egy egyszerű, de nagyszerű lecsóval mindig sikert aratok. Kizárólag roppanós koktélparadicsomból, sárga, piros és zöld kaliforniai paprikából készítem, tojás nélkül, jó sok chilivel. 

Honnan szoktál recepteket nézni? Van esetleg kedvenc szakácskönyved, vagy van olyan személyiség, akit követsz?

Ha kedvem támad főzni, az első dolgom az, hogy megnézem, milyen alapanyag van itthon, amit felhasználhatok, aztán felmegyek a Pinterestre, és ott vadászok hozzá egy finom vegán receptet. Itthon már jó ideje nem „dolgozom" hússal. Rákot és tonhalat is csak ritkán vásárolok. Mindent megpróbálok zöldségekkel elkészíteni, esetleg vegán sajtokkal, vegaföllel, veganézzel kombinálni. Hihetetlenül kreatív folyamat felfedezni ízeket, recepteket. Hála az égnek, a párom nyitott az újdonságokra, ezért bátran kísérletezhetek.  

Rendelés vagy inkább étteremben evés? Van kedvenc helyed a városban?

Többnyire otthon szeretek lenni, és ezt az érzést a karantén időszaka még inkább megerősítette bennem, ha mégis útnak indulunk, akkor igyekszünk kipróbálni új éttermeket. Több hely is kedves a szívemnek, de mindenképp a Szépilona Bisztrót emelném ki. Rendkívül kedves és profi a személyzet, az ételek nagyszerűek. Rajongok a hangulatáért! 

Munkádból adódóan oda kell figyelned arra, hogy mit eszel? Úgymond tudatosan táplálkozol? Vannak olyan ételek, amiket ilyen megfontolásból kerülsz? 

Sosem figyelnék arra, hogy mit eszem, ha csak az alakom múlna rajta.

Egyszerűen imádok enni! Boldoggá tesz minden elfogyasztott finom falat. Legyen szó popcornról, egy ropogós körtéről vagy akár Anyukám túrós tésztájáról.

„Sosem figyelnék arra, hogy mit eszem, ha csak az alakom múlna rajta"

De az élet épp egy ilyen „mindenevő" elé állított akadályokat. Az endometriózisom miatt igyekeznem kell hús-, glutén- , cukor- és tejtermékmentesen táplálkozni, ami számomra egyáltalán nem könnyű feladat, de amennyire lehet, igyekszem betartani. Természetesen vannak csalónapok. Jó sok... Ez a „teher" kreatívvá tett. Számtalan isteni vegán receptet ismertem meg, olyan alapanyagokat kezdtem el rendszeresen használni, melyeket azelőtt sosem, ráadásul ezzel nemcsak a testemnek, hanem a Földünknek is jót teszek, szóval megéri a változás. 

„Vidéki lány vagyok, aki imádja a friss, ropogós fehér kenyeret és a tésztákat"

Sokat utazol, van valamilyen emlékezetes, gasztronómiához kötődő élményed külföldön? Melyik ország konyhája áll hozzád a legközelebb? 

Egyértelműen az olasz konyha áll hozzám a legközelebb. Bevallom, a legnehezebb része a diétámnak a glutén mellőzése. Vidéki lány vagyok, aki imádja a friss, ropogós fehér kenyeret és a tésztákat. Gluténból pedig van bőven Olaszországban, ezért ha ott járunk, sosem mondok le a rozmaringos, fokhagymás pizzakenyérről vagy épp a szarvasgombás tésztáról. 

Köleskörözött

A köles a legszuperebb túróhelyettesítő, amit csak el lehet képzelni! Túrógombóc, túrórudi és egyéb édességek is szuperül készíthetők belőle, de a mi legnagyobb kedvencünk a ...

Parmezános-spenótos csicserileves

Ez a szuper és egyszerű parmezános csicseriborsóleves olyan könnyed, tápláló és laktató, hogy rögtön meghozza az életkedvünket. Nagyon gyorsan összeállítható, és csupán néhány ...

Melyik a kedvenc alapanyagod?

A liszt, a burgonya és a szarvasgomba. A lisztből csodálatos kalácsokat, pitéket, fahéjas csigákat lehet készíteni, a burgonyát szinte minden verzióban szeretem (köretnek, sülve, főve, rakottan, krémlevesnek, zöldséglevesnek), a szarvasgomba pedig a titkos függőségem. Teljesen megbabonáz az illata. Szinte nincs olyan étel, amire ne tudnám rátenni olaj vagy szeletelt formában.

„A lisztből csodálatos kalácsokat, pitéket, fahéjas csigákat lehet készíteni"

Ha egy tippet adhatnál azoknak, akik szeretnek otthon főzni, mi lenne az?

Hogy sose hagyják abba! Főzni, sütni, ételt adni a szeretteidnek csodálatos dolog. Főleg a mai világban, ahol a fiatal lányok nem feltétlenül szeretnek a konyhában időt tölteni. 

Címlapkép: Dukai Regina

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas interjú itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...