Drágult a sertéshús és a kenyér - mutatjuk, hogy mennyivel!

Jelentősen emelkedett a szeszes italok, dohányáruk, és az élelmiszerek ára az elmúlt egy évben.

2019. júniusban a fogyasztói árak átlagosan 3,4%-kal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál - derül ki a KSH legfrissebb adataiból.Az élelmiszerek ára 5,8%-kal nőtt, ezen belül

  • az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 17,7,
  • a sertéshúsé 12,1,
  • a liszté 11,4,
  • a péksüteményeké 8,6,
  • a kenyéré 8,0%-kal magasabb.

Szerencsére van olyan élelmiszer is, aminek az ára csökkent, a tejé 5,7, a kávéé 4,3, a tojásé 2,6%-kal alacsonyabb lett.

A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 7,1, ezen belül a dohányáruké 9,5%-kal emelkedett.

Májushoz viszonyítva egyébként némi árcsökkenés tapasztalható.A fogyasztói árak átlagosan 0,2%-kal csökkentek. Az élelmiszerek ára 0,1%-kal mérséklődött, meghatározóan az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) árának 2,4%-os csökkenése következményeként – ez utóbbi csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára átlagosan 0,2%-kal nőtt. Az élelmiszereken belül a sertéshús 2,1, a kenyér 1,0, a sajt 0,5%-kal drágult, míg a többi tejtermék ára összességében 1,5 százalékkal csökkent

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...