Halfejjel és löncshússal spórolnak nyugaton a drágulás miatt

Egy nemzetközi élelmiszer-adatbank felmérései alapján látható, hogy a drágulás hatásait Nyugat-Európában is megérezte a lakosság: elkezdtek ugyanis olcsóbb alapanyagokat venni.

A drágulást szinte minden országban a vásárlási szokások megváltozása követte, egyre többen indultak az olcsó alapanyagok és termékek irányába. Nemcsak hazánkban, vagy a kontinens keleti felében, hanem a jómódú európai országokban is ugyanez a helyzet. A drágulás hatása jól kiolvasható egy élelmiszer-adatbank felméréseiből, amiben furcsa vásárlási tendenciák mutatkoznak meg.

Halfejjel és löncshússal spórolnak nyugaton a drágulás miatt

Az infláció és az elszabaduló árak miatt a tehetősebb nyugat-európai lakosság is elkezdett az olcsóbb termékek felé sodródni. Több termék helyett olcsóbb alternatívákat keresnek és vesznek az emberek.

Az alábbi tendenciák vehetőek észre a felmérésből:

  • sokan más növényi olajokra cserélték a költséges olívaolajat
  • csökkent az érdeklődés a minőségi hal iránt, ellenben a halfej forgalma 34%-kal nőtt
  • Nagy-Britanniában 23%-kal nőtt a marhaszegy eladása, az ökörpofáé 9%-kal, a báránynyaké pedig 4%-kal
  • a pékségekben előnyben részesülnek a fehér, szeletelt kenyerek a kézműves veknikkel szemben

Nemcsak a boltokban, de otthon is változni kezdtek a szokások:

  • a házi vaj készítésére irányuló online keresések száma 407%-kal emelkedett
  • a vásárlók 39%-a jobban kihasználja a fagyasztóját

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...