Halfejjel és löncshússal spórolnak nyugaton a drágulás miatt

Egy nemzetközi élelmiszer-adatbank felmérései alapján látható, hogy a drágulás hatásait Nyugat-Európában is megérezte a lakosság: elkezdtek ugyanis olcsóbb alapanyagokat venni.

A drágulást szinte minden országban a vásárlási szokások megváltozása követte, egyre többen indultak az olcsó alapanyagok és termékek irányába. Nemcsak hazánkban, vagy a kontinens keleti felében, hanem a jómódú európai országokban is ugyanez a helyzet. A drágulás hatása jól kiolvasható egy élelmiszer-adatbank felméréseiből, amiben furcsa vásárlási tendenciák mutatkoznak meg.

Halfejjel és löncshússal spórolnak nyugaton a drágulás miatt

Az infláció és az elszabaduló árak miatt a tehetősebb nyugat-európai lakosság is elkezdett az olcsóbb termékek felé sodródni. Több termék helyett olcsóbb alternatívákat keresnek és vesznek az emberek.

Az alábbi tendenciák vehetőek észre a felmérésből:

  • sokan más növényi olajokra cserélték a költséges olívaolajat
  • csökkent az érdeklődés a minőségi hal iránt, ellenben a halfej forgalma 34%-kal nőtt
  • Nagy-Britanniában 23%-kal nőtt a marhaszegy eladása, az ökörpofáé 9%-kal, a báránynyaké pedig 4%-kal
  • a pékségekben előnyben részesülnek a fehér, szeletelt kenyerek a kézműves veknikkel szemben

Nemcsak a boltokban, de otthon is változni kezdtek a szokások:

  • a házi vaj készítésére irányuló online keresések száma 407%-kal emelkedett
  • a vásárlók 39%-a jobban kihasználja a fagyasztóját

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Címlapról ajánljuk

További cikkek