A takarmányárak brutális emelkedése miatt a sertésgazdák kénytelenek emelni a hús árán. A drágulás már 2021 végén megkezdődött, méghozzá a karácsony előtti időszakban, azonban ismét emelkedésre kell számítani, ami akár 2022 feléig is elhúzódhat.
A bolti polcokon a sertéshúsból készült termékek nem drágultak tavaly, de mivel az élő sertés ára ma már nem fedezi a gazdák költségeit, árrobbanás jön, hogy a gazdák ne adják tovább veszteséggel a sertést - derült ki Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke Inforádiónak adott nyilatkozatából.
A várható árnövekedésről érdekképviselet vezetőjeként nem mondhatott semmit, de a 25-30 százalékos takarmánydrágulás szerinte úgy épül be az önköltségi árakba, hogy van egy durva hüvelykujjszabály: a teljes élő sertés előállítási ára 65-70 százalékban a takarmányáron múlik.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: